Заради пари учители месеци наред пишат оценки на починало момиче

МОН разпореди проверка в училище "Найден Геров" в Пловдив
Обновена: 5 сеп 2023 17:11 | 5 сеп 2023 17:00, Петър Бойчев
52
Заради пари учители месеци наред пишат оценки на починало момиче
Снимка: БГНЕС

В пловдивско училище учители месеци наред са пишели оценки на починало момиче. Предполага се, че това е било умишлено заради получаваната държавна субсидия.

Грозното нарушение на вътрешния ред и недопустим от морална гледна точка случай се проверява Министерството на образованието и науката. Проф. Галин Цоков е разпоредил цялостна проверка в СУ „Найден Геров“ в Пловдив.

Възложен е пълен одит на всички звена, които имат отношение по случая – училището, Регионалното управление на образованието в Пловдив и дирекция „Организация и контрол“ в МОН, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

До момента подобни инспекции са правени изключително рядко, като обикновено проверките се ограничават до училището или съответното РУО.
 

„Този случай не само е извън моралните норми, но и дава индикация за притеснителен формализъм, който се допуска на различни нива в системата на образованието. Подобно нещо няма да бъде допуснато и ще бъде проучен в детайл всеки аспект и всяко взето отношение от експертите на всички нива“, подчерта министър Цоков.
 
Фактологията до момента показва, че РУО – Пловдив е било сигнализирано, че в СУ „Найден Геров“ продължават да се пишат оценки на ученичка, която е починала. Практиката продължава с месеци, прави се от повече от един учител, а основното съмнение е, че е направено, за да се получава държавна субсидия за съответния ученик и/или за да не се допусне разформироване на паралелката.
 

РУО – Пловдив установява нарушението, но се ограничава само до препоръка да се изискат обяснения от директора и да се предвидят допълнителни квалификации за училищния състав. Без коментари от съответната дирекция в МОН докладът стига за одобрение до министъра.
 

В тази ситуация проф. Галин Цоков възлага нов, цялостен одит на всички звена, допуснали казусът да остане без никакви реални действия. На база на комплексната проверка министърът очаква да се даде и категорично становище дали случаят не следва да бъде предоставен на вниманието и на Прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само жалби,а на учителите в България най-често увеличаваха заплатите,но учител ли е този,който пАтува и дИжури...ми и заплата чака?Нещо за възпитание,морал,кое е добро,правилно?Примера ви за щети на държавата за собствен джоб-на това ли обучавате?Гнили сте,за затвор сте ми и нагли сте!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези всичките по веригата са са дисциплинарно уволнение. Като се започне от учителите, през директора, та чак до РУО!
43
0
 
2
 
! Отговори
дано преди 7 месеца
Гошо не си учител, защото ще трябва да пАтуваш по-често до школото и да дИжуриш още много над учебниците
42
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 7 месеца
Нека кажа какво е да си учител: Преди да преподаваш имаш около 300 задължения, класен дижурен етаж патуваш с рейса, не може да гониш дете от час, псуват те обиждат те, когато напишеш двойка идва родител и те заплашва, и накрая получава 1325лв заплата, тотално пропаднао образование, ако сме семейство с тези пари как да ги издържам, та една почивка е 1000лв
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До до 9 45 Народа не управлява държавата. Решенията не се взимат от народа а от държавниците на които им е дадена властта за това. Виж че дори референдуми не ни дават да правим сакън да не сме взели грешното решение според управляващите.
40
3
 
15
 
! Отговори
до 9 преди 7 месеца
До Анонимен,държават не е скапана,скапан е народа-мързелив и крадлив,хайде да назоваваме нещата с истинските им имена, а не да украсяваме,ако в същата тая държава живееше един работлив и достоен народ,дали тя щеше да бъде такава,въпроса е риторичен
39
3
 
8
 
! Отговори
Амчи преди 7 месеца
Откъде да знаят, че е починало, бог да го прости. То живите мъргавелчета се вясват в училище само когато те трябват на родителите си за роби
38
1
 
13
 
! Отговори
Пл преди 7 месеца
В ту Габрово се водеха фалшиви практики в една измислена фирма до университета и всички студенти вземахме по 600 лв евро стипендии,че се водим на практика в тази фирма. Попълваха се данни кога сме ходили там,кога е приключила практиката. Нямаше студент, които да не се облажи. Така си платих и семестъра с парите от там
37
0
 
20
 
! Отговори
Catrock преди 7 месеца
Аз съм учител по БЕЛ с 25 г. стаж в " елитна " столична ПГ и ме е срам,че съм част от едно безмозъчно,страхливо,пречупено съсловие!
36
0
 
7
 
! Отговори
До №3 преди 7 месеца
До Анонимен::А,сега ще правят матурите според знанията на учениците.Та,че пак го измислиха.
35
0
 
6
 
! Отговори
До №14 преди 7 месеца
Така е.Простотията е като кашлицата-не може да се скрие.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хвала на такива преподаватели!!!Моля ,да им се вдигне с 25% отново заплатите и да се изплатят със задна дата, още от времето на ланския снягТо с такива машинации и с отлични матури ,заслужава си!Хахах
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Същите корупционни машинации са нееднократно доказана практика и в здравната система! Вписват се несъществуващи или починали пациенти, поставят се лъжливи диагнози, назначават се ненужни операции, само за да се вземат възможно повече пари от здравната каса, по клинична пътека. Всичко се прави за пари в тази държава, моралът умря!
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ехххххххх,тия пущини и мангизи!!!!
31
4
 
10
 
! Отговори
Ай стига преди 7 месеца
Некомпетентните пак тръгнали да бръщолеват, Не така стоят нещата
30
0
 
6
 
! Отговори
До черепа преди 7 месеца
Прав си бате, за съжаление.Маса, инертна и ***.
29
0
 
30
 
! Отговори
Черепа преди 7 месеца
Тези са крали от моите пари, които съм платил за данъци. Почти всички българи са виновни за това, защото не протестират. Ама кой да протестира...?- лекарите, които правят същото ли?-магистратите ли, които правят същото?-полицаите-строителите на пътища ли-кондукторите в транспорта...Повечето народ , взима пари(краде) за несвършена работа
28
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И тия станаха безбожно алчни, през два месеца им вдигат заплатите а работят по 4 часа с 5 месеца отпуска само парите ги интересуват пък децата всяка година от зле та на зле.
27
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След здравната система съсипаха и образователната система. Всичко го обърнаха на пари. А качеството никой не го интересува. Парите трябва да се плащат когато работата е свършена както трябва, а не да се дават на вятъра.
26
0
 
43
 
! Отговори
Гост преди 7 месеца
Във всички *** училища се пишат оценки на ученици, които изобщо не посещават учебни занятия. Това е масова практика. Просто не се знаели, че ученичката е починала. Даже минават в горен клас, без да знаят. Навремето имаше една директорка Жиговечка или нещо подобно и беше името, директор на ОУ "Панайот Волов", която нареждаше на учителите всички записани ученици да имат оценки. Така минаваха всички, без изобщо някой от тях да са ходили на училище и без да ги познават учителите. Така е и сега