Предлагат голяма промяна за пенсиите

Ще се въведат ли мултифондове?
10 окт 2023 14:54, Росен Стойчев
63
Предлагат голяма промяна за пенсиите
Снимка: БГНЕС

Вноската за осигуряване в частните пенсионни фондове да се увеличи – за това се обяви председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова на международна конференция, посветена на перспективите за пенсионните пазари в Централна и Източна Европа, съобщи БНР.

В момента по закон вноската за най-масовите универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 година, е 5 процента от общата вноска за пенсия:

"Идеята беше друга, още в самата зора идеята беше между 7 и 10%. Ние тръгнахме от 2, едва преди 13-14 години станахме на 5, и не е докосвано", отбеляза Милтенова.

Още по темата

Друго искане на дружествата е въвеждане на така наречените мултифондове - дават възможност осигурените за втора и трета пенсия в допълнителните пенсионни фондове сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли.

В момента активите на частните пенсионни фондове надхвърлят рекордните 21 милиарда лева и в тях са осигурени близо 5 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: промянапенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
17
 
! Отговори
Гочо преди 6 месеца
Няма смисъл да се осигуряваме...работиш над 40 години...накрая вземаш колкото тези който не са осигурявали.
54
8
 
65
 
! Отговори
Охх преди 6 месеца
Тази добре лие ???Аман от Пирамиди и фараони , само но доят
53
11
 
82
 
! Отговори
Иван Георгиев преди 6 месеца
Достатъчно ни ощетиха, още и и още, няма да остане за глозгане.Узаконени пиявици!
52
16
 
63
 
! Отговори
Лозко преди 6 месеца
Имам 44 години стаж .получавам минималната пенсия 533...комшията има 13 години и получава 444.Ако знаех каква пенсия ще взема нямаше да се осигурявам.
51
4
 
54
 
! Отговори
Ставри , втори етаж, преди 6 месеца
Само се чудите, от къде да прилапате още кинти да си раздадете. Всички сте за затвор. Реално не осигурявате една стотинка доходност, а само си увеличавате заплатите. Пирамиди , законово защитени. И искате още? До девето коляно сте за затвор.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
О мен ти се появи брат ми.Как е положението
49
3
 
47
 
! Отговори
Мен преди 6 месеца
Само пълним чафуските гуши!Закриваме частните пенсионни фондове. Те си взимат 8% от парите ни всяка година, независимо дали са успели да формират приход или не.Хайде сега да се издържат с 8% от постигнатия приход.Или аут!
48
3
 
48
 
! Отговори
Един Българин преди 6 месеца
Частните пенсионни фондове има ИЗКЛЮЧИТЕЛНО нека дърни или корум пирани брокери, които само ограбват парите ни. Изчезват в нищото уж от загуби от инвестиции и са нагли да искат увеличаване на вноските!!!
47
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България още не е готова за частно пенсионно осигуряване. Защото фирмите които получават лиценз за частни осигурителни фондове, ограбват парите на пенсионерите и се налага те да си прехвърлят парите в държавния фонд, като държавата датира процеса. Във всички случаи губят част от сумата, губи държавата, т.е. всички ние, печелят само фирмите от частния осигурителен фонд, обикновено близки до властта.
46
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пенсионната система беше балансирана в началото. Но бизнесът искаше намаляване на вноските за пенсии. Облекчаваха бизнеса да плаща по-малко осигуровки, за да работи уж по-добре. Властта реши да намали вноските на бизнеса наполовина и да плаща от бюджета.
45
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На тези с личните партиди - ще издържат родителите си с тях. Друг начин няма. Всеки се прави на спестовник, а не вижда по-далече от себе си. Пак ще останат без пенсии и ще чакат децата им да ги хранят от техните лични партиди.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези дето искате лични партиди, кажете какво правим със сегашните пенсионери и с работилите, които им остава някакво време за пенсия.
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябвало да има баланс - колкото се внася, толкова да се харчи. Ами то и сега си е така, но понеже социални плащания ги наричат пенсия, някои се объркват и смятат, че няма баланс. Другото заради което може да няма баланс са точно тези вноски в частните пенсионни фондове, които намаляват парите за сегашните пенсионери.
42
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Време е да спре едни да плащат, други да ползват! Лични партиди за всички стълбове. Време е мързелите да намалеят по естествен път!
41
2
 
3
 
! Отговори
До 40 преди 6 месеца
Простаци като твб трябва да плащат 98% за да обезщетят останалите, че ви траем! Може. И ще стане. Тогава такива като теб ще вият от глад! Така е честно.
40
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Нали неграмотните про'с'таци искат "достойни пенсии" кат "на Запад"? Държавата да осигурява по първия стълб жизнения минимум, пък другото е каквото си внесеш сам. И ако фалира фондът или шефът му иска всяка година нов Ролс Ройс, това е част от резултата на гласуването да си "като на Запад".
39
3
 
8
 
! Отговори
Грую преди 6 месеца
До Анонимен#28, ти си бил голем актюер бе. Ела, че ми трябват такива...Първият стълб не може да е личен или да се онаследява. Не му излиза сметката. Но пък ТРЯБВА да е балансиран - колкото внасят работещите - толкова да отиват за пенсии на сегашните пенсионери. А не както сега - приходи 10млрд лв, разходи - 20. Щото разни чантаджии трябвало да имат максимална пенсия, виждаш ли...
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всяка такава вноска е кражба от парите на сегашните пенсионери. Пенсионната система не може да се промени така изведнъж и да се премине към лични партиди. Какво тогава ще правим с 2 милиона сегашни пенсионери и над 3 милиона работещи осигурявали св за пенсия различно дълго време - от 1 месец до 40 и повече години?
37
5
 
12
 
! Отговори
Тико преди 6 месеца
Да станат 98 %. Българските работещи нямат нужда от пари ! Те са потомци на роби и всики може да ги мачка дори и през 2023 година. Те са съгласни с всичко, те са доволни....
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 30 - Нямам как, да не бъдат стопени от инфлацията при сегашната ситема. Решенията са три - Младите плащат за старите и е един цкъл, както е сега. Другото е - повишаваш възрастта за пенсиониране, така че да излиза сметката. Много непопулярно решение и може да доведе до бунтовве. Вариант 3 - инвестираш парите. Но тогава па отваряш врата за едни спекулатори, едно чудо, едни комисии, както е в САЩ... Сложен проблем е.