Предлагат голяма промяна за пенсиите

Ще се въведат ли мултифондове?
10 окт 2023 14:54, Росен Стойчев
63
Предлагат голяма промяна за пенсиите
Снимка: БГНЕС

Вноската за осигуряване в частните пенсионни фондове да се увеличи – за това се обяви председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова на международна конференция, посветена на перспективите за пенсионните пазари в Централна и Източна Европа, съобщи БНР.

В момента по закон вноската за най-масовите универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 година, е 5 процента от общата вноска за пенсия:

"Идеята беше друга, още в самата зора идеята беше между 7 и 10%. Ние тръгнахме от 2, едва преди 13-14 години станахме на 5, и не е докосвано", отбеляза Милтенова.

Още по темата

Друго искане на дружествата е въвеждане на така наречените мултифондове - дават възможност осигурените за втора и трета пенсия в допълнителните пенсионни фондове сами да управляват парите си в даден фонд, като избират консервативни, балансирани или рискови инвестиционни портфейли.

В момента активите на частните пенсионни фондове надхвърлят рекордните 21 милиарда лева и в тях са осигурени близо 5 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: промянапенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
11
 
12
 
! Отговори
ЦВЕТЯ И РОЗИ преди 7 месеца
Аз пък предлагам да отпаднат изцяло вноските към фонд "дзпо" и "пенсия" или това да става на доброволен принцип!В много други държави въобще не се изплащат нито пенсии, нито се събират пари за това! Кой нормален човек очаква да доживява от т.нар. Бг пенсии?!?!
34
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Докато не направят лични партиди, пенсионното осигуряване в сегашният му вид - каца без дъно където безотчетно потъват пенсионните вноски, си е озаконен пладнешки грабеж.
33
2
 
26
 
! Отговори
За тия преди 7 месеца
Фондове питайте никито Василев бивш премиер и финансов.А и ще видим пенсия от тях кога долетят американските ф 16 дето ги платих е.
32
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха ха ха! Пирамидите трябва да се захранят преди да фалират. Мърдок.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 27 - не си прав - пръв беше костов
30
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това да се закрие веднага! Тия лапачи и тях ги удари нямането! Нито стотинка повече! Това са най-големите счетоводни търтеи!
29
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вноската трябва да се премахне и тези пари да стигат до пенсионерите без да бъдат стопени от инфлацияята след 20-30 години. Поддържаме едни ***, които харчат от вноските, работят на загуба и инфлацията изяжда внесените пари. Видяхме лъжата на частните пенсионни фондове. Костов обещяваше на пенсионерите да стават милионери след 20-30 години, защото частните фондове много печелели. Лъжата вече е доказана твърдо.
28
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха хааа.Мошениците от частните фондове искат още да лапат...
27
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На първо място вноските по първи стълб трябва да станат ЛИЧНИ! След това е време всеки един от нас да има абсолютен контрол върху втори стълб. И да дължат разбираеми отчети за всяка вложена стотинка. Държавата да контролира таксите. Не може таксите да са в такива безумни размери. Буквално изяждат лихвите. И да повторя: време е за индивдуални партиди и при първи стълб. Както и наследяване на сумите при смърт. И при двата стълба. И без никакви такси!
26
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бойко Борисов и Семон Дянков откраднаха парите от Пенсионния и Сребърния фонд още през 2009 година.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако промяната е като тази, настоящата (а тя ще е такава), аз съм против
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Антон Милтенов Клюна, наркодилър, разстрелян показно на маса в заведението Ескейп. Въпросната госпож дали случайно не му е някаква роднина ?
23
2
 
42
 
! Отговори
Ооо преди 7 месеца
Не искам нито лев да слагам в частен фонд, на който да се моля евентуално след години да ми изплаща на вноски част от внесеното от мен ! Държавата ме задължава да бъда рекитиран от частни дружества с частен интерес въпреки нежеланието ми! На това СЗ му казвам - държавен рекет! Ако това е услуга, която да може да се избира, може би нещата щяха да имат друго измерение и друг смисъл. С телущите параметри е нищо повече от частник на държавна хранилка!
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да затова преди няколко години когато направиха проверка в тези фондове всички се оказаха кухи на минус и надигнаха вой до небесата, че не било така. И понеже хората си преместиха осигуровките сега ги прекарват доброзорно да им пълнят гушите.
21
7
 
28
 
! Отговори
ПрокоПИЕфь: преди 7 месеца
"Новата ми яхта е от мултифондовете... С парите на работещите бедни си купих и партия ППЛГДБТИ+ ,за да продължат да ми пълнят чекмеджетата и офшорките!"
20
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тия измислени фондове никаква доходност не носят, 20 години трудов стаж на макс осигуровки имам някакви керливи 30к във фонда. Искам сам да си управлявам партидата, или най-малкото аз да решавам в какви инструменти и при какви такси да го правя.
19
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо тези вноски са задължителни,а не пожелателни?Защо някой ще ме кара да се осигурявам насила,ако имам възможност да спестявам и да си плащам когато трябва и за каквото трябва?Може би за да може да се издържат и да живеят на "социал" ония,които нито учат,нито работят?
18
3
 
42
 
! Отговори
toti преди 7 месеца
Ще видите тия пари за втора пенси ще идат в историята,както влоговете в КТБ
17
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Германия този фонд се нарича солидарен и от него при нужда/болест или друго/се възползва цялото ти семейство.А тук само внасяш и ако ти се наложи медицинска услуга си плащаш като поп.Не визирам условията на НОЙ.
16
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами миналата година съм внесъл 1217 лева и накрая след вашето"кадърно" управление,/ имам в партидата си 1189 лева!