Омбудсманът: Социални домове работят без лиценз с уязвими хора

Има проблем с безплатните банкови сметки, банките дописват закона
21 сеп 2023 14:16, Стела Стоянова
12
Омбудсманът: Социални домове работят без лиценз с уязвими хора
Снимка БГНЕС

„Има много социални домове, които работят без лицензи. Факт е, че има законодателна празнота. Още миналата година сезирах министъра на труда и социалната политика и отправих много ясна препоръка, за да се направят промени. Трябва да бъде вменено на някои държавен орган освен да отнема лицензите, а и да затваря тези домове“.

Това заяви пред bTV националният омбудсман проф. Диана Ковачева по повод разследване в социалния дом за възрастни хора с деменция в плевенското село Изгрев.

Според нея трябва да има ясна проверка в държавата за това колко са домовете, които работят без лицензи. "Те си функционират абсолютно безпрепятствено", каза Ковачева.

"Смятам, че е възмутително държавата да е безсилна пред някой, който нарушава закона и работи без лиценз. Този проблем е от години. Имаме агенция за качеството, която отнема лиценза, но не запечатва дома. Тя би трябвало да има правомощия, дори с полиция да запечата. РЗИ и прокуратурата също биха могли да имат такива правомощия. Едно е да имаш лиценз и да не отговаряш на условията, а друго е изобщо да нямаш лиценз и да предоставяш някакви услуги на уязвими хора. Това е много сериозен проблем", категоричен е омбудсманът.

Диана Ковачева коментира и влизането на законовите разпоредби за безплатни банкови сметки при преводи на заплати и пенсии. „Оказва се, че проблемите са два. Единият е, че хората нямат информация, а на сайтовете на банките също няма. Текстът е доста общ в закона. Всяка банка приема свои правила и дописва закона“, добави Ковачева.

Тя даде пример, че някои банки предлагат до три безплатни тегления, 10 безплатни смс-а или искат сумата, която се получава от клиента, да бъде над 750 лева.

„Процедурата е много сложна. В добрия случай трябва да се отиде до банката няколко пъти. Трябва да закриете вашата сметка и да откриете нова, след това научавате, че трябва удостоверение от работодателя, че там ви се превежда заплатата и колко е тя. Връщате се отново в банката, закривате сметката и отивате отново при работодателя си или НОИ, за да дадете новите данни. Тези сметки не са разплащателни“, каза омбудсманът.

Тя каза, че се е обърнала към БНБ, за да може да приложи надзорните си функции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Наскачаха икономическа полиция,нап,ной,всякви социални -дръж "крадеца" - Но Никой Не взе старците !!! - Нали ? Що не ги заведоха в някой хотел на олинклузив като Хилядите укри ?
3
0
 
8
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 месеца
Ама ей , държавни домове има ли ? - НЕ ! Тези Хора ,дето се наемат да гледат стари и болни трябва да ги Подпомагате ,а не да ги тормозите ! знаеш ли как се гледат ? -да миеш акани допета,да храниш ,да лекуваш гниещи рани ? а "държавата" за укрите Милиарди дава ,но за българските старци ,дето са Плащали данъци цял живот - Няма !
2
1
 
13
 
! Отговори
Qwerty преди 7 месеца
Че то държавата не и пука за хората, пенсии от по 250-500 лв., заплати 900-1000лв.,че ще и пука за някакви разрешителни за социални домове... Важното е далаверите да вървят...
1
5
 
7
 
! Отговори
Добре де, а каква преди 7 месеца
е алтернативата? Тия хора и деца да са безпризорни и никой да им обръща внимание? Това ли е алтернативата?