Надписът CRIME цъфна върху ТЕЦ "Марица" 3

"Гринпийс" настояват България да се откаже от въглищата
16 окт 2023 15:53, Нели Христова
143
Надписът CRIME цъфна върху ТЕЦ "Марица" 3
Снимка: Facebook

Надпис CRIME ("престъпление") изписаха активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" върху сградата на 50-метрова охладителна кула в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград.

Акцията им започна рано сутринта днес и бе осъществена от шестима алпинисти, които се спуснаха с въжета от покрива на топлообменника до мястото за посланието, с което се иска затваряне на мощността на въглища.

"Осъществяваме мирен протест за правата на гражданите да дишат чист въздух", обясни за БТА Велислава Микова от "Грийнпийс - България".

Още по темата
"Настояваме България да се откаже от въглищата до 2030 година. Този тец има пренебрежим принос към енергийната система. В същото време произвежда електричество с цената на огромно замърсяване", поясни Микова.

Тя призова Министерството на околната среда и водите да отнеме разрешителното на предприятието, защото то не може да спазва условията в него и замърсяването е системен проблем тук от години. Тя припомни и множество оплаквания на жители на Димитровград, когато централата е в работен режим.

"Сезираме прокуратурата за незаконно влизане в частна собственост и нахлуване в предприятие със съоръжения с повишена опасност", се казва в разпространеното от дружеството становище. "Ще търсим от организаторите административна и наказателна отговорност, както и обезщетения", каза за БТА юристът на централата Юлиян Семерджиев. Той поясни, че дружеството ще генерира изключително сериозни технически и икономически загуби.

От ТЕЦ-а смятат още, че става дума за опасна PR-акция на международната организация, "опасна не само за живота и здравето на организаторите, но и за работниците и служителите на дружеството", като изтъкват, че уважават правото на мирен протест, но всякакви прояви на вандализъм срещу частната собственост са противозаконни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
СЕГА ИМ ПРЪСНЕТЕ ЗАДНИИЦИТЕ С БЪРЗО ПОЛИЦЕЙСКО ПРОИЗВОДСТВО ЗА НЕЗАКОННО ПРОНИКВАНЕ И ТЕРОРИЗЪМ -15 ГОДИНИ И ГЛОБА 1 000 000 ЕВРО НА КАЛПАК!!!...
122
1
 
5
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 6 месеца
Надписа е дело на Хасковска фирма която се занимава със саниране на жилища и блокове . Платено им е от фотоволтаичната мафия .
121
4
 
2
 
! Отговори
РУШИФИЛА Е ГОТОВ преди 6 месеца
ДА СЕ ТРОВИ ДОБРОВОЛНО В ИМЕТО НА ПУТИН. КАКВА ВЯРНОСТ КЪМ ПАРТИЯТА
120
0
 
1
 
! Отговори
Антизелен преди 6 месеца
До 116, ТЕЦ Марица-3 е в Димитровград, не го бъркай с Брикел или с американските тецове.
119
2
 
6
 
! Отговори
Антизелен преди 6 месеца
Екошизофренцитие са за избиване! Смърт на зелената из мет.! Утре като нямате ток, друго ще мислите, глу па ци! Въглищата са напълно екологично горива, особено при съвр. пречистващи инсталации. Много по0голям замърсител са автомобилите но никой не се замисля. Въглищата са въглерод - С. Той изгаря да СО2 и като се прекара през инсталациите натрошен варовик СаCO4 през комита излиза СО2 и Н2О. Същото става и при изгарянето на природен газ. Е тогава забранете и газта!
118
1
 
3
 
! Отговори
кщт преди 6 месеца
До АнонименНапълно съм съгласен с теб. Колко милиони лапат тези уж природозащитници. От колко години съществува ТЕЦ, защо не се замислят, ама сега има от къде да лапат и тези наши управници..........продажници...............
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия нямат ли охрана? То и един ловец може да им свърши работа със съчми за пернати.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да турат един и на парламента като се е почнало...
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Често се чудя ние в България ли се намираме? За кого ги пишат тези надписи, та се налага да ни ги превеждат?
114
5
 
3
 
! Отговори
big meech преди 6 месеца
затваряйте магистралите , докато не спрът теца , имате право
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
интересно е защо надписа не цъфна на американския тец? Радев и Копи са ****.
112
0
 
13
 
! Отговори
Идиоти ! преди 6 месеца
Да обявим и строителството на магистрали за престъпление.. По тях се движат автомобили, които замърсяват околната среда повече от ТЕЦ-а !
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До66. Каква Германия с въглища . Да не си в източната част .?
110
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До rambaldievskievich. Е как ядец бе. Той си е руски. Влез в час.
109
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами да добавят едно А налрая и да се посмеем всички.
108
2
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 6 месеца
Ще ви се, 106 и подобните ти, ама - ядец! Хванете се за палците!
107
4
 
10
 
! Отговори
VladTepes преди 6 месеца
До ОНЛАЙН АНКЕТАБългария няма достатъчно базови мощности. В повечето райони ветровете са слаби и с променлива посока, фотоволтаиците намаляват производството в пъти при най-малкото облаче на небето, при плътна облачност или мъгла работят символично, нощем ги няма никакви и затова трябва да има достатъчно базови мощности, които са способни да работят 24x7 на 100% независимо дали пече слънце или духа вятър. ТЕЦ са точно такива мощности.
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Помните ли онези, които от хеликоптер пуснаха банкноти с лика на Живков на плажа? Хеликоптерът се разби след месеци и пилота загина. Да не стане някой сакатлък и с алпинистите терористи? Кой каквото прави му се връща.
105
6
 
11
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Тази държава има ли закони кой ги прилага кой ги спазва КАКВИ са тези наглеци кой и дава право да драскат да лъжат където си решат А ако някой отиде да и надраска техните домове офиси Беззаконие хаос разруха ШЕПА платени безделници
104
7
 
10
 
! Отговори
ОНЛАЙН АНКЕТА преди 6 месеца
Днес Ви питаме: Съгласни ли сте до края на 2024 година да бъдат затворени всички ТЕЦОВЕ в България заради факта че замърсяват, а най скъпият ток в Европа се произвежда от Марица Изток? /// ДА + /// НЕ - ///