Активисти на "Грийнпийс" се качиха върху кула в ТЕЦ "Марица 3"

Протестът е срещу регулярното замърсяване на въздуха в Димитровград
16 окт 2023 10:12, Красимир Ангелов
113
Активисти на "Грийнпийс" се качиха върху кула в ТЕЦ "Марица 3"
Снимка: БГНЕС

Рано сутринта шестима активисти на „Грийнпийс" поставиха начало на мащабна акция, като се изкачиха до една от най-високите точки на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, съобщава БГНЕС.

Демонстрацията им е в знак на протест срещу регулярното замърсяване на въздуха и околната среда в региона и системните злоупотреби от страна на въглищната централа.

Участниците от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния са обединени от каузата, че всеки европейски гражданин заслужава сигурността да диша чист въздух и да живее в безопасна среда.

Шестимата алпинисти са покачени на охладителната кула на централата в момента и са с намерение да изрисуват надпис с послание за по-чист въздух. Други са с плакати пред предприятието. Енергийната система на страната може да функционира и без тази централа, смятат участниците в акцията.

Сезираме полицията и прокуратурата за действията на "Грийнпийс", съобщи пред журналисти юристът на дружеството Юлиян Семерджиев. По думите му вчера привечер тецът е започнал подготовка за пускане на производството на електрическа енергия. В ранните часове на днешния ден охраната е забелязала хора на територията на централата. Заради опасността за тях разпалването на инсталациите е било прекратено в 2:00 часа след полунощ.

Към 9:00 ч. пред теца вече имаше няколко полицейски патрулни коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Ала бала преди 6 месеца
Точно тези големи комини са охладители. ...аман от неграмотни наркомани без работа!!!
96
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 6 месеца
Това са охладителни кули. От тях излиза само водна пара. *** нямат свършване.
95
8
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 6 месеца
Бъдещето е ВЕИ енергия. Не може да се връщаме в 19-ти век и да спъваме техническия прогрес на Човечеството. А прогрес в 21 век значи преди всичко чиста природа за следващите поколения.
94
2
 
6
 
! Отговори
питанката преди 6 месеца
нали има засилена охрана на обекти от националната сигурност заради опасност от тероризъм? Зеленият тероризъм е също толкова терор.Може спокойно да взривят котел или турбина, защото били "несъгласни". Уволнете незабавно охраната!!!
93
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До Иван/103 Стоян Тюйлиев (собственик на 49%) американско прокси ли е?
92
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Да се бяха качили на Марица 1... Или там янките стрелят?!
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Незаконно нахлуване в частна собственост"...Нещо като да блокираш магистрала, да отнемеш правото на всеки един данъкоплатец да ползва нещо, което е на всички.. Незаконно.И не само, че не те арестуват, ами те охраняват....Ха ХаСъс сигурност не сме много умен народ!!!
90
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 6 месеца
Сосидж, много ги разбираш. Тец 3 си е точно американски.
89
2
 
7
 
! Отговори
Комунделник Зеленоид преди 6 месеца
Слава на Дьорд Шорош - нашият шеф!
88
2
 
11
 
! Отговори
до тротоарния преди 6 месеца
Момче, а интересувал ли си се колко струват тези тротоари, дето "произвеждат електричество"? Те и перките и соларите са чудесно хрумване, ама не са ефективни. Докато не ги направят ефективни и двеста директиви да напишат началниците ти, все на *** ще я караш.
87
3
 
11
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
А като са се качили толкова на високо, мислят ли да слизат? Най-добре е да си останат там, като паметник на платената човешка простотия.
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това са ислямисти на Хамас.В ЕС действат като еколози!
85
3
 
10
 
! Отговори
Дежурен санитар преди 6 месеца
Важно съобщение:Шест психозеленясали ши3ита са прегризали ремъците и са се изхлузили от усмирителните ризи,избягали са през вентилационните шахти рано тази сутрин!Забелязани са да преодоляват гравитацията и да се катерят върху ТЕЦ Марица 3!Не ги доближавайте,защото са много параноични и опасни! Въоръжени са с еко-пластмасови лъжици и при стрес отделят тежък въглероден кафяв отпечатък! Облечени в екологично чисти нощници от рециклирана WC хартия! ВНИМАВАЙТЕ!
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И защо не са арестувани нпо терористите? Дали на бай асен генов два долара и станал еко. Дали на васил гюров пет и той станал еко дали му шест станал музикален правист, дали му седем станал кришнар. Образование, нещо? Неее , набираме статисти за тероризъм навсякъде.
83
2
 
12
 
! Отговори
Аноним преди 6 месеца
Шепа безделници ще ни налагат небивалиците си Кой и плаща на тези безделници
82
2
 
1
 
! Отговори
до 87 преди 6 месеца
Ако го направят, ще има масаж с освобождаване.
81
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тия не правят разлика между охладителна кула и комин седнали с екология да се занимават. Много страни си откриват отново въглищните мини и тецове /такива от ЕС/, но ние нали по католик от папата ги затваряме, е те за това ядем дървото!
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До81. За Германия . Ми а сети се . И в София има много комини , но не пушат. Има няколко ТЕЦ - а , но не пушат. Има и фирма гръцка . За цветни метали на световно ниво с износ. С много висок комин , но не пуши. Е затова става въпрос.
79
0
 
16
 
! Отговори
До IQ 3.14 преди 6 месеца
В Китай 56.2% от енергията идва от въглища. Вятърната, хидро-електрическата и соларната енергия има ограничен капацитет и зависи от условията (пълноводие, облаци и т.н.). В Калифорния и Аризона седят изоставени сумати соларни ферми защото са нерентабилни за поддръжка. Колкото повече хипарски източници на енергия се правят, толкова повече ТЕЦ-ове са нужни за да се изравняват мощностите в пикове и дни на безветрие и нощите. Имбацилност се нарича това.
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
защо никой в германия не се качва по комините на пуснатите отново въглищни мощнжсти - ами ще ги свалят в летежна фаза - да не са като нас да ги траят