Надписът CRIME цъфна върху ТЕЦ "Марица" 3

"Гринпийс" настояват България да се откаже от въглищата
16 окт 2023 15:53, Нели Христова
143
Надписът CRIME цъфна върху ТЕЦ "Марица" 3
Снимка: Facebook

Надпис CRIME ("престъпление") изписаха активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" върху сградата на 50-метрова охладителна кула в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград.

Акцията им започна рано сутринта днес и бе осъществена от шестима алпинисти, които се спуснаха с въжета от покрива на топлообменника до мястото за посланието, с което се иска затваряне на мощността на въглища.

"Осъществяваме мирен протест за правата на гражданите да дишат чист въздух", обясни за БТА Велислава Микова от "Грийнпийс - България".

Още по темата
"Настояваме България да се откаже от въглищата до 2030 година. Този тец има пренебрежим принос към енергийната система. В същото време произвежда електричество с цената на огромно замърсяване", поясни Микова.

Тя призова Министерството на околната среда и водите да отнеме разрешителното на предприятието, защото то не може да спазва условията в него и замърсяването е системен проблем тук от години. Тя припомни и множество оплаквания на жители на Димитровград, когато централата е в работен режим.

"Сезираме прокуратурата за незаконно влизане в частна собственост и нахлуване в предприятие със съоръжения с повишена опасност", се казва в разпространеното от дружеството становище. "Ще търсим от организаторите административна и наказателна отговорност, както и обезщетения", каза за БТА юристът на централата Юлиян Семерджиев. Той поясни, че дружеството ще генерира изключително сериозни технически и икономически загуби.

От ТЕЦ-а смятат още, че става дума за опасна PR-акция на международната организация, "опасна не само за живота и здравето на организаторите, но и за работниците и служителите на дружеството", като изтъкват, че уважават правото на мирен протест, но всякакви прояви на вандализъм срещу частната собственост са противозаконни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Настоявам тези *** да се откажат от айфоните си и електрическите си бараки, които замърсяват много повече от ДВГ.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
дека е полицията да ги фа не тия грийнита и да ги фърли в една килия с мургафелчовците че да видиш как ще отрезвеят тия вандали
41
4
 
6
 
! Отговори
Зелената пикня преди 6 месеца
Провежда активно мероприятие с продажниците подписали без обшествено обсъждане за жълти стотинки да закрият тецовете и мините.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Зозо Това не е верно. Имат филтри на комините и няма никакво замрсяване. Ами на загуба, но метрото като е назагуба що не го затворат и държавата плаща нали. Без държавата няма ток защото големите АЕЦ и ЕЦ са държавни че часника дига цената космична или спира тока.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
егати своеволията - къде е полицията да ги фане тия грийнита и да ги фърли в една килия с мургавелките да видиш как ще отрезнеят за жиОта
38
3
 
2
 
! Отговори
браво бе преди 6 месеца
въглищарите са крими . отживелите и забранени технологии не бива да се пазят . Ако искаха белене щеше да я има . и царя беше на власт , костов беше, орешарски беше . 40 години - въглищари . смог над софия и бой по коли, цигари, всичко каквото замърсява . 90-2000 бяха силно димежните икаруси . къщите с печки на въглища , паленето на стърнища, пожарите, е разбира се и най-умните политици .
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Определено тези грантаджии от грийнпис са извършили престъпление и трябва да бъдат съдени.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 38. И аз се чудих какъв е тоя невменяем надпис ...
35
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 19 - Защото работим по чуждите правила вече. Пишем и на чужд език. На нашите си правила, тея посягат на обект с национално значение и ако ги бяха застреляли , след това хвърлили в комина, народът щеше да ликува!
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това доколкото знам на български нищо не значи!
33
6
 
8
 
! Отговори
Кравар преди 6 месеца
Поклонниците ба сибирската империйка да не ми се правят на настъпани сега . Грийнпийс го създадоха разработиха и финансираха руските комунисти преди 50 г . Да се борят с капитализма , петрола и тнт .
32
7
 
12
 
! Отговори
Майора преди 6 месеца
Ало Микова , а защоне протестирате че на плодородна земя се строят фотоволтаици и ще сенамалидобива на пшеница! Итогава батерии ли ще ядем?
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Смехурковци, я да свалят парцалите и галошите от нефт и производните му и айде по гората без топло и светло. Е даже и землянки може да си изкопаят, там ще им е по топличко. А ко ще папат, еми нали са зелени, земните червейчета имат доста протеин.
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кои беха тия?? Те що не се откажат от $ и еврото и приемат лева и ние ще се откажеме тогава. $ и евро са вредни за бг но те не се отказват нали.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
О не, група безполезни навлеци злоупотребили с правото си на себеизразяване ...
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Охраната е няма защото са били на протести и са си изоставили имуществото. Отговорността е изцяло на Собственика .
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кажете кога ще се възстанови производството на ток на ПАВЕЦ ЧАИРА ? Чакам спешен отговор. И тази мощна японска централа как така се развали ? Ех да беше жив бай Тошо щеше живи да ви одере! Някой от управляващите интересува ли се изобщо от тази прекрасна централа и дали са канени японски специалисти?
26
10
 
6
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 6 месеца
Не знаех че боята е опасна за живота....тия да не са от помощно училище?
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не бяха ли тия същите дето се търкаляха 2 седмици по магистралата? На чужда собственост, с незаконно нахлуване и тн. Сега какво риват?
24
11
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 6 месеца
Гринпийс го създадоха и финансираха руските комунисти навремето .