Надписът CRIME цъфна върху ТЕЦ "Марица" 3

"Гринпийс" настояват България да се откаже от въглищата
16 окт 2023 15:53, Нели Христова
143
Надписът CRIME цъфна върху ТЕЦ "Марица" 3
Снимка: Facebook

Надпис CRIME ("престъпление") изписаха активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" върху сградата на 50-метрова охладителна кула в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград.

Акцията им започна рано сутринта днес и бе осъществена от шестима алпинисти, които се спуснаха с въжета от покрива на топлообменника до мястото за посланието, с което се иска затваряне на мощността на въглища.

"Осъществяваме мирен протест за правата на гражданите да дишат чист въздух", обясни за БТА Велислава Микова от "Грийнпийс - България".

Още по темата
"Настояваме България да се откаже от въглищата до 2030 година. Този тец има пренебрежим принос към енергийната система. В същото време произвежда електричество с цената на огромно замърсяване", поясни Микова.

Тя призова Министерството на околната среда и водите да отнеме разрешителното на предприятието, защото то не може да спазва условията в него и замърсяването е системен проблем тук от години. Тя припомни и множество оплаквания на жители на Димитровград, когато централата е в работен режим.

"Сезираме прокуратурата за незаконно влизане в частна собственост и нахлуване в предприятие със съоръжения с повишена опасност", се казва в разпространеното от дружеството становище. "Ще търсим от организаторите административна и наказателна отговорност, както и обезщетения", каза за БТА юристът на централата Юлиян Семерджиев. Той поясни, че дружеството ще генерира изключително сериозни технически и икономически загуби.

От ТЕЦ-а смятат още, че става дума за опасна PR-акция на международната организация, "опасна не само за живота и здравето на организаторите, но и за работниците и служителите на дружеството", като изтъкват, че уважават правото на мирен протест, но всякакви прояви на вандализъм срещу частната собственост са противозаконни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Крим е Руски.
102
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В народното събрание казаха че строежа на АЕЦ е доста евтин, защо държавата търси партньори чужденци за АЕЦ, нека е държавна, приходите за България. Спомена се че германски фирми строят фотоволтаици и мелници, но токът ще е за износ. Защо не си строят в Германия, ама си пазят природата, а тук на малка територия на плодородни земи и водоеми и гори може.
101
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който не разбира английски от работниците сигурно си мисли че пише Крим.
100
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рептилите не спят, виждам.
99
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ние сме българи и тия престъпници да си я напъхат тая латиница в продажните за-дн-ици
98
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
на тия зелени за да рушат българия им плащат в зелено - преди 20 години така спряха проекта белене дето щещше да у готов преди 10 години и без проблем щяха да се закриват или модерни6цират въглищни централи да намалят емисиите - за провесване са като днешното правителство- ее американците обявиха че няма да спазват никакви зелени разпоредби- индия китай и русия бълват 1000 пъти повече емисии от дължавата на овцете българия
97
3
 
14
 
! Отговори
Армагедон преди 6 месеца
Всичко винаги е за "едни" пари... Ако някой си мисли, че на тези "горе" им пука за хората, природата или планетата - жестоко се лъжете... Трябва да сме зависими от тях, а не да разчитаме на собствените си ресурси... Не го ли разбрахте, че на никого от политически световен елит не му пука за дребните ви душици...?
96
3
 
12
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 месеца
Да не са тюлените от посолството амириканцкуту?Дори и на Български не умеят да пишат!Това си е чист саботаж!Намерени и осъдени ги искам!
95
3
 
10
 
! Отговори
95 преди 6 месеца
Жало, *** не са им се скъсали важетата. Кой знае - може би тая вечер, при нерегламентирано нощномкатерене, ще полетят от полрива на някой 12 етажен панел.
94
3
 
8
 
! Отговори
Един преди 6 месеца
Да затварят и да пуснат кюмюра по 100лв тона че да купуваме за печките!Сега с 1000 лв тона пак не можем да си го позволим и таз зима пак ще мръзнем
93
3
 
17
 
! Отговори
А преди 6 месеца
Тая централа охрана няма ли й кой ги е допуснал. Това не ти е някой крадец на метали да се промуши под оградата. Имало е много хора и организация. Интересно как ли ще реагира организаторката, ако някой й спретне мирен протест и на терасата й бъдат спуснати алпинисти, които напишат с едри букви ***.
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще се разбере кои са, споко!
91
5
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 6 месеца
Тези хора, които са го направили, нека застанат с имената си, защо се крият зад Грийнпийс? Ще ги разгледаме, да не се окажат възпитаници на Харвард, следващите готови да седнат на софрата под вещото ръководство на посолството и с фирми, които са получавали траншове. Все някой от аудиторията ще знае кои са и как са свързани и защо го правят. Кой плати на алпинистите и колко? Фактура от коя фирма е издадена? Първо отговори, после закриване
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съвет към алпинистите - няма все да има камери покрай вас, така че полека с изказванията.
89
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да извършили сте престъпление увреждайки чужда собственост. Това да не ви е бащиния бе? Отивайте в затвора или 1000 часа обществено полезен труд да копате въглища.
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 83/84 - Изиксва се IQ от над 65, за да го схвнаеш. Честито - офоциално си в топ 1 по тъпота в Българиия!
87
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Утре може някой зелен трравесстит да отиде и да взриви АЕЦ-ца защото не му харесва.
86
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Рени. Какво е "пове4е" ?
85
1
 
6
 
! Отговори
НАРОДА преди 6 месеца
Гордост! Де Градският пазар лекува от кеф! Чист въздух за всички!
84
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Осъществяваме мирен протест за правата на гражданите да дишат чист възду" - Неразрешен протест, без охрана, без предварителна обява, в чужда собственост, като сте нарушили целостта и облика на имушеатвото на някой друг ... Тц тц тц ... Ще винпосъветвам, да не протестираъе из Сливен и околоия, че ще во намерят на кебап.