Два протеста край Димитровград: За и против "Марица 3"

Активисти искат чист въздух, работници в ТЕЦ-а защитават работни места
22 окт 2023 15:20, Нели Христова
63
Два протеста край Димитровград: За и против "Марица 3"
Снимка: БГНЕС

За бъдещето на димитровградската Топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград спорят днес два протеста, които вече започнаха и които се очаква да се срещнат на входа на енергийното дружество по обяд.

В града има засилено полицейско присъствие от различни подразделения на МВР, предава БТА.

Гражданската платформа "Дишай Димитровград" събра свои членове и симпатизанти на централния площад "България" под мотото "Търпението свърши".

Проблемът с мръсния въздух на Димитровград , който идва от ТЕЦ "Марица 3" продължава от две и половина години. Контролните органи нехаят", каза Веселин Вълев. Природозащитниците се отправиха на шествие от центъра на града до топлоцентралата.

Активистите смятат да връчат ултимативно писмо на ръководството на теца и да заявят, че търпението им спрямо системното замърсяване се е изчерпало и централата трябва да бъде затворена. Най-малките участници в шествието също ще изпратят своите послания с искане за чист въздух и щастлив живот под формата на рисунки, които бяха окачени на сцената на площада.

Служители на теца и членове на техните семейства също излязоха пред портала на енергийното дружество. Около 300 служители и техните семейства ще бъдат пряко засегнати, ако работата на дружеството бъде ограничена, предупреди ръководството в декларация до медиите.

Целта на днешното ни събиране е да покажем, че не сме лоши и страшни и че пушекът не означава замърсяване, показва работеща икономика и производство на така необходимата ни електроенергия, каза членът на Управителния съвет на централата Юлиян Семерджиев.

Тук сме, за да защитим работните си места, каза Мария Стоянова, която е работи в производството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
0
 
! Отговори
toti преди 6 месеца
ТО ТАМ ПО БЕЛИ НИКОГА В ТАЯ МРЪСОТИЯ НЯМА ДА СТАНЕТЕ,НО ПОНЕ СИ РБОТЕТЕ ТА ПО ДОПРЕ КОЛКО ГЛАД ДА ТЕ НАЛЕГНЕ.......
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 59. Мисля че няма нужда повече да обяснявам нищо. Ти който си от "висшата раса" с две думи обясни всичко. Пази Боже сляпо да прогледне! :) :) :)
56
3
 
3
 
! Отговори
Do 58 преди 6 месеца
От твоя джоб, голтако, си е само пърцуцата и бирата в пластмасова бутилка. Ти не носиш нищо *** държавата. Издържаме я ИТ-тата, които плащаме на месец на бюджета толкова ще, колкото ти за 3 години.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 39. Няма реално финансиране от ЕС. България си плаща за членство в ЕС. А после тези пари се връщат под форма на финансиране. Танто за тунто. Т.е. ако твоите панели са финансирани от ЕС те де факто са от моя джоб..
54
5
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 6 месеца
Стига това комунистическо име. Градът е нов и е съставен от 3 села. Централното е Раковски. И защото има Раковски,пловдивско,да се казва Раковски на Марица. А по темата е просто и ясно. Стига въглища,а правете ВЕИ.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До до 45 Бургас продават застоял хляб.. също както кметът им предлага застоял град и политики! Политиката на ГРОБ е заГРОБваща! В Димитровград не е ли техен човек кмета?
52
3
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 6 месеца
Ям това, което си произведа (1200 декара земи имам, програмист по професия). Гледам *** 3 породи, ***, пуйки, кокошки, всякакви зеленчуци и плодове. И wow- всичко това е био и захранено на 101% от слънчева енергия. Това е бъдещето.
51
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 52 Яж ток тогава!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Айде стига с тия въглища! Не сме 17ти век.
49
4
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 6 месеца
Ако имаме х площ за вългищна централа и същата х площ за ФЕЦ, то ФЕЦ генерира между 2 и 8 пъти мощността на въглищната централа. Така че не е баш ясно какво плямпаш.
48
5
 
6
 
! Отговори
Глад! Глад ви чака! преди 6 месеца
Не е евтин тока от фотоволтаици! Тепърва обществото ще плаща цената, защото се съсипва земята, а тя ви храни!
47
2
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 6 месеца
Особено община Бургас разясни отлично условията на кампанията. Една читава такава централка около 15kW (предостатъчна за къща и електромобил) ти е около 22000+- според завиди.
46
1
 
2
 
! Отговори
do 46 преди 6 месеца
Заповядай! ама няма да дойдеш никога. Тамън с удоволствие ще ти покажа кое как работи.
45
1
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 6 месеца
Никъде няма да дойдеш. По-скоро ще дойдеш и от страх ще си идеш. Не смее увеличение на заплатата си да иска от страх, щял да идва на гости ахахахахаахах
44
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Марица работят 30000 тотално ненужни на наша издръжка плъхове. Мариците генерират около 2% от тока у нас. Повече няма смисъл да говорим. Всичко трябва да се вложи във фотоволтаични централи и ветрогенератори.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 39 Добре, че каза от къде си, че се каним скоро с едни авери да ти дойдевм на гости. Така, че се приготви!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гледам пишете за фотоволтаици- наистина доста общини у нас направиха кампании народът да кандидатства. Финансират се 15 000лв. и 5000 за топла вода. Не се мотайте, а го направете! Особено, ако сте в къща, несравним кеф е! Ток не плащате. Не слушайте празни приказки кое било ефективно и кое- не, еле пък че и парите не ги плащате вие, а са по програма.
41
7
 
0
 
! Отговори
Добре дошли в новото преди 6 месеца
До 41: нормално! Само си предствете какво ще означава за тях режим на тока! Аварийно спрели асансьори! неработещ интернет, банкомати и клетки на мобилни оператори! Затворени магазини докато няма ток. А ток няма да има най малко 2 часа, защото режима е 2 часа има, 2 часа няма. Тъмни улици и престъпност навсякъде, а и като те нападнат, няма да можеш да се свържеп със 112, щото няма мрежа! Няма светофари и нападения над тези които са в колите, защото там има мъни!
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
народа не иска комунезам а кажи бе платена джендерска па-ча-вро какво се построи за 33 години - язови, завод , читалище, културен,дом - закриха теснолинейките - експреса софия пловдив 70 година беше час и 45 минути- сега 2 ч и 30 минути да не говорим за чайка експрес - 3 часа повече-от 70 до 89 г 6 реактора в белене- цялата разпределителна мрежа и от 89 година- край нямат
39
4
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 6 месеца
Токът от въглища за крайния битов потребител е около 3%. Не знам за какви режими бълнуваш/