Два протеста край Димитровград: За и против "Марица 3"

Активисти искат чист въздух, работници в ТЕЦ-а защитават работни места
22 окт 2023 15:20, Нели Христова
63
Два протеста край Димитровград: За и против "Марица 3"
Снимка: БГНЕС

За бъдещето на димитровградската Топлоелектрическа централа (ТЕЦ) "Марица 3" в Димитровград спорят днес два протеста, които вече започнаха и които се очаква да се срещнат на входа на енергийното дружество по обяд.

В града има засилено полицейско присъствие от различни подразделения на МВР, предава БТА.

Гражданската платформа "Дишай Димитровград" събра свои членове и симпатизанти на централния площад "България" под мотото "Търпението свърши".

Проблемът с мръсния въздух на Димитровград , който идва от ТЕЦ "Марица 3" продължава от две и половина години. Контролните органи нехаят", каза Веселин Вълев. Природозащитниците се отправиха на шествие от центъра на града до топлоцентралата.

Активистите смятат да връчат ултимативно писмо на ръководството на теца и да заявят, че търпението им спрямо системното замърсяване се е изчерпало и централата трябва да бъде затворена. Най-малките участници в шествието също ще изпратят своите послания с искане за чист въздух и щастлив живот под формата на рисунки, които бяха окачени на сцената на площада.

Служители на теца и членове на техните семейства също излязоха пред портала на енергийното дружество. Около 300 служители и техните семейства ще бъдат пряко засегнати, ако работата на дружеството бъде ограничена, предупреди ръководството в декларация до медиите.

Целта на днешното ни събиране е да покажем, че не сме лоши и страшни и че пушекът не означава замърсяване, показва работеща икономика и производство на така необходимата ни електроенергия, каза членът на Управителния съвет на централата Юлиян Семерджиев.

Тук сме, за да защитим работните си места, каза Мария Стоянова, която е работи в производството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Помня режима на тока! Сегашните *** си нямат и представа какво е да нямаш ток, но скоро и те ще усетят какво е това режим на тока и цветомузика по квартали!
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Влязох с пуканките в коментаите- беше ясно, че един нищоможещ и нищоправещ защитник на енергийни източници от средновековието ще лае като луд пред нормалните хора. Мариците в историята. Всеки момент.
36
1
 
7
 
! Отговори
до 35 преди 6 месеца
Панелите са финансирани от ЕС. Малко се ограмоти поне. Безплатен ток имам от сума години. И безплатно гориво, защото и елетромобилите зареждам от ФЕЦ. Колко панела? 120м2 ми е покривът. В региона на Драгоман и Трън. Най-студения у нас- безупречна работа на всичко вече пета година. В момента ЕС финансира първите 15000лв. от ФЕЦ за битови потребители. Не се опитвай да си умен :) Някъде 50 години назад си.
35
2
 
2
 
! Отговори
А бре глупако! преди 6 месеца
До 33: КПД над 100 % не съществува бре серсемин! Аман от неграмотници!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ами американците плащат а тия дето са за чистия въздух къде бяха когато преди 20 години краварите спряха проекта белене- дето беше чист въздух- тогава същите централи работеха - къде бяхте тогава - или беше много чист въздуха и сега щото американците искат да ги закрият ви казаха че замърсяват-българска пр-ос-тотия край няма
33
4
 
3
 
! Отговори
Купувайте свещи! преди 6 месеца
2027 година 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй ще трябва да се прелицензират и но с положително становище от Атомстрексрорт и Росатом без такова становище предстои спирането им. Това е изискване на МААЕ.
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 22. Колко панела си си сложил и кога смяташ да си изплатят стойноста. Тока от ФЕЦ е значително по скъп.. Това че не плащаш на тецовете незначи че плащаш по-евтин ток.. Напротив по-скъпТи имаш само обикновени битови консуматори т.е. не произвежда нищо.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-вероятно технологично свързан с Неохим и Вулкан и градски обекти да доставя пара, енергия, топла вода.
30
5
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 6 месеца
Тия фалшиви панели носят 30% от тока на битови потребител в момента. Повече от АЕЦ дори. А въглищата са въпрос на време, както и долу е казано- край с тях. И не, панелите не са с КПС 2%, а в пъти над 100.
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Народът не иска комунизъм, 45 стигат, но иска да не се руши, а да се гради и строи и върви напред. От ЕС нищо не налагат да стане на сила, препоръчват.
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма как фалшиви панелки с 2 % КПД да успее да произведе енергията необходима за зареждане на 2 828 246 елекромобила! За едно зареждане на всички тези елекромобила ще трябва 243 229 156 kWh ток за денонощие.
27
1
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 6 месеца
Ти нас не ни мисли. Редуциран си мозъчно по рождение подпечатан бачкатор беден и неграмотен. Безполезник, който ще си замине пръв.
26
1
 
5
 
! Отговори
do 24 преди 6 месеца
Мда, един ден един бедняк като тебе ми обясняваше за КПД на климатик как бил 0.25, а всъщност е 8. Същото и с фец. Бъдещето. Въглища- никога.
25
5
 
1
 
! Отговори
Споко джендъре преди 6 месеца
До 23: Скоро ще ви подготвят нов вирус който ще лови само джендъросаните и така населението на земята ще бъде редуцирано! Има снимки в нета от 2027 г. където на емблематични места по света няма нито един жив човек. Това само вирус може да направи!
24
5
 
2
 
! Отговори
НАРОДА преди 6 месеца
ТИЯ ПРОТИВ ТЕЦА СА ПЛАТЕНИ ОТ ПОСОЛСТВОТО
23
1
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 6 месеца
3000W, демек ВАТА ток?! Майко мила... ти наистина си плашещо неграмотен!
22
5
 
4
 
! Отговори
А бре глупако! преди 6 месеца
До 22: Браво бе готин! Значи слънцето ни доставя 1000 W ток на кв. м., а ти произвеждаш 3000 W ток от 1 кв. м. Това го разправяй на глупаците като теб. В МКС панелите са с 25 % КПД, и то при условие, че са нажежени до червено. Ще е интересно да видим колко ток ще произведеш когато ни налегнат есенните магли и утихне вятъра! Данните от ЕСО ще ви покаже изцапаните ***!
21
4
 
4
 
! Отговори
DO 20 преди 6 месеца
Следващият си ти. На улицата без работа. Джендърите сме адаптивни, грамотни и можем да работим всичко. А ти си функционално неграмотен бачкатор, за който нормално платените робски труд е непонятен. Мерси.
20
4
 
5
 
! Отговори
До 19 и 20 преди 6 месеца
Замълчи си. Колкото пpocт, толкова и неграмотен. Разлика между "който" и "които" не прави, седнал да говори за енергия от 17ти век срещу модерна с КПД 300%. Ток не използвам от вас и не плащам. Всичко е от ФЕЦ и то в най-студения регион на България. Барабар и 2 електрички зареждам. Само половин блок на АЕЦ е достатъчен да забрани цяла България с ток. От токсичните ви Марици полза няма. Толкоз.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо Полша, Унгария и др., са по напред във всяко едно отношение в сравнение с по развитата по тошово време от тях Бг, защото нищо не унищожиха и закриха, дори изкупиха оборудване за предприятия от Бг, сега са много по напред от Бг и в селско стопанство и в икономика. Даже Румъния е по напред от Бг.