Протест в транспорта в цялата страна, засега само предупредителен

КНСБ настоява за още 37 млн.лв за заплати в сектора
23
Протест в транспорта в цялата страна, засега само предупредителен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Федерацията на транспортните синдикати – ФТС към КНСБ започва поетапни протестни действия във връзка с предстоящото приемане на държавния бюджет и недостатъчните средства предвидени в него за устойчив ръст на възнагражденията в градския транспорт в страната.

Ще бъдат поставени протестни табели върху превозните средства от градския транспорт в цялата страна, както и по билетните каси и работните места на служителите.

Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт, предупреждават от синдиката.

Искането на КНСБ и ФТС за повече средства в държавния бюджет в размер на 37 млн. лв целево за увеличение на заплатите в сектора е свързано с желанието ни за защита на професионалните и социалните интереси на работещите в градския транспорт.

Социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспективност. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт, посочват от КНСБ.

Според синдиката липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: протесттранспортКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Слагайте маските ! преди 4 месеца
Украйна се превърна в източник на бактерии, които заплашват цяла ЕвропаБактерии, които са резистентни дори на най-мощните антибиотици, днес сеят хаос в Украйна. Днес се говори за бърза болестна криза и предупреждения, че инфекциите започнаха да се разпространят в Европа...
21
1
 
7
 
! Отговори
ХоХо преди 4 месеца
пАри има само за тръгаша Тагарев , който щедро ги хариза на Поссолството !
20
1
 
2
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Натупайте гъъъъъъзооо на Асен Василев, за 3 години всички останали се сменят, министри, премиери, само той остава. Той е основата на всяко зло.
19
1
 
3
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Стачка до дупка. Долу националните предатели Денков, Петков и Борисов.
18
0
 
2
 
! Отговори
и на летището преди 4 месеца
ще стачкуват . но акат времето да се развали . сняг . и тогава . живота на един транспортаджия не е лек . толкова тона има жалби срещу тях . крият ги . ако имаше някаква йерархия щяха да дадат 10 процента увеличение за по-добрите . за другите нищо . на държавни фирми да се забрани да стачкуват . не може директора с 15 000 а шофьора с 2 000 . и огромни задължения . 37 милйона е много . сега е рецесия .
17
1
 
9
 
! Отговори
ффф преди 4 месеца
Скоро няма да има кой да бачка каквото и да е... масово хората нямат желание да се занимават с бг работодатели...
16
6
 
4
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Да си шофьор в градския транспорт е призвание. Там не отиваш за пари, а да изпълняваш социална функция. Не се наядоха. 800 лева заплата заслужават и нито стотинка повече.
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Масква при качване се казва набъйвай, набъйвай. Така автобуса побира много чакащи
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е защо протест бе . Не ти харесва напускаш . Мина времето на СОЦИАЛИЗМА да се работи по Задължение. В Соца. Не бях доволен от заплатата 1985г. и подадох молбичка за напускане. Заплашиха е , че ще бъда уволни дисциплинарно , но не се уплаших . На сутринта ме уволниха , но следобед не назначиха с по голямата заплата. В Демокрацията се работи по ПРАВО
13
5
 
2
 
! Отговори
Ще си остане и такъв преди 4 месеца
Разбрахте ли бедна бугарска иззмет с 3 левас в джоба :)))))
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само в България транспорта се пише Централизиран , Масов или Градски с Обществени пари. В цяла Европа е в частни фирми със ясни собственици , който носят отговорност. В София двама - трима "управители " държат на къса верижка 1500 водача над 60 години , които превозват над 1,5 милиони пътници. В Германия S бана и U бана е с обществени пари другото е на частни водачи г
11
0
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Хохлите и електората се возят безплатно, като им се направи забележка, се правят на неразбрали, как да се събират постъпления от билети ;) ???
10
0
 
14
 
! Отговори
Политик преди 4 месеца
Инсценират фалшив протест , за да предотвратят истински такъв. С такива "планирани" протести не се прави искане , а се заглушава отпора. Но , толкова е акъла на българския работник. В Гърция стачките са през месец и продължават ефективно по цяла седмица - затварят държавата си , за да постигнат исканията си ! Учете се , работници!
9
0
 
4
 
! Отговори
Митко Илиев преди 4 месеца
Шофьорите са като Ято-С.Берова и Й.Марчинков
8
1
 
10
 
! Отговори
Фед Красивия преди 4 месеца
На базата съвремието се чудя,защо още има стачки.Не ти изнася-напускаш.Всички да напуснат, да останат без шофьори в градския, ще оправят за 1 седмица парите и ще молят да се върнат...Къв е тоа зор ,тия стачки?Ааааа,на топличко и лесно май всеки иска.
7
11
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 4 месеца
Да ама там няма русофили да разделят народа им Та за това са единни
6
6
 
1
 
! Отговори
Разрешение преди 4 месеца
Взеха от руското мамаша митофанова .
5
2
 
13
 
! Отговори
интернационалист преди 4 месеца
Ще ги подкрепя.Трябва да сме солидарни,като гърци,французи и много други сплотени народи.Ние сме озлобени , разделени и се мразиме,затова сме на този хал.
4
0
 
11
 
! Отговори
Зрител преди 4 месеца
Водните оръдия там ли ще бъдат ?
3
0
 
12
 
! Отговори
Баба Радка преди 4 месеца
Имате ли разрешение от посолството ?