Ще последва ли Альоша в Пловдив демонтажа и съдбата на МОЧА?

Може да се стигне до референдум или само до трансформация на мястото
464

След като премахна скулптурите от Паметника на Съветската армия в София, реакцията в Пловдив не закъсня. Общински съветници заговориха за преместването на паметника на Альоша. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, сега общински съветник, обяви, че по темата с преместването на паметника трябва да се проведе референдум.

"Нашата позиция - на "Да, България" и "Демократична България", никога не е казвала, че сваляме, премахваме и разрушаваме паметника. Така че дали е възможно демонтиране, е предмет на разговор, до който трябва да стигнем до него след един такъв дебат. Но ние не казваме думата "демонтаж", а трансформация на пространството. През годините назад е имало доста епизодични идеи на артисти, изявени пловдивчани, но те са били спонтанни - имало е покриване на паметника, имало е смяна на надписа", каза лидерът на местната структура на "Да, България" Веселина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че тези идеи са били без конкретна насоченост.

"Именно заради това ние говорим за трансформация на мястото и смятаме, че най-правилният начин това да стане е през конкурс за идейни проекти, за артистични проекти, защото Пловдив е европейска столица на културата. Пловдив е мястото, което трябва да се обърне към артистите. Имаше една една група, която предлагаше покриването на паметника с вдлъбнати огледала. Тоест, паметникът остава вътре, статуята остава вътре непокътната, но отвън огледала отразява града", допълни Александрова.

По думите й пловдивчани имат разнопосочни мнения, но бил монумент, който разединява и поляризира мненията през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Взривявай
334
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Христо Иванов майка му още говори с руски акцент и го е слагала този паметник, а сега сина го маха... връзвала е червени връзки на децата пред нег Защо тези хора смятат, че при руснаци имат право да ни слагат такива паметници, а при демокрация същите те имат право да ги махат?! Как така христоивановците са вечни, а паметниците се сменят?! Не е ли редно христовците да се сменят, а паметниците да останат като символ на един позор, на едно угодничество и обслужвачество- та то да не се повтори
333
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснаците са ирационални и не е изключено тези, които не им махат паметниците да получат някакви отстъпки в газа или поне повече туристи. Изобщо те са странни типове и се радват на такива глупости- това даже е важно за туристите им и те ходят да гледат специално подобни неща! Няма да се изненадам ако турците ги вземат тия паметници и ги турят по Анталия по курортите за да привлекат още повече туристи и направят някой лев. Тази монументалност вече е невъзможна и не е лошо да се запази. Референ
332
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо парламента трябва да се бутне. После паметниците
331
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Кибик - ти го знаеш със сигурност! Цял живот галиш подметките на Альошата и МОЧАта и не помня - що при другите да е различно?
330
7
 
6
 
! Отговори
РУСИЯ преди 4 месеца
"В Стара Загора има паметник на съветския войник" ДА СИ СЛАГА ТАКИВА ПАМЕТНИЦИ. ТУКА ДА ГИ НЯМА
329
3
 
4
 
! Отговори
Русобил преди 4 месеца
На някого да му липсва ***.
328
2
 
16
 
! Отговори
До Пейтриът преди 4 месеца
Къде сложи Левски и Ботев и альошата, в чиито крака ти явно с удоволстви ходиш. Това ли ти е патриотизмът? Между другото, Ботев, като живял известно време в Русия е бил твърд противник на руски царизъм. А и двамата като цяло са били противници на чуждопоклоничеството
327
7
 
6
 
! Отговори
R.A.T.M преди 4 месеца
В Стара Загора има паметник на съветския войник ама не го бутат даже не повдигат темата, а пък за самарското не си и помислят.
326
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И паметника, и името на града, трябва да са на Филип!
325
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Взривявай окупатораааа
324
6
 
11
 
! Отговори
РУСУРОБИ преди 4 месеца
"Как точно махайки антифашистки паметници или пък такива на освободителите на България ,се борим с фашизма, шизоиде?!" КАКТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ "ФАШИЗЪМ" И КОМУНИЗЪМ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО
323
13
 
4
 
! Отговори
Понятия преди 4 месеца
331, "Руски" паметници са тези на Русия, освободила ни от Турското робство. "Съветски" са тези на СССР, победител от втората световна война, тоест паметници на борбата срещу фашизма. Как точно махайки антифашистки паметници или пък такива на освободителите на България ,се борим с фашизма, шизоиде?!
322
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Старата Византийска тактика разделяй и владей. Бутат паметници за пушилка а в това време сменят конституцията, назначават регилатори, разпределят парички и т.н.
321
12
 
4
 
! Отговори
Пейтриът преди 4 месеца
Предлагам да премахнат всички паметници , в училищата да се преподава американска история . Кви са тия Ботев и Левски , те са герои от народния фолклор кат Крали Мсрко.
320
5
 
3
 
! Отговори
САМО РУСУРОБИ преди 4 месеца
МОГАТ ДА ИСКАТ ДА БУТАТ ПАМЕТНИКА НА ШИПКА
319
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На Шипка кога ще го бутат?
318
4
 
9
 
! Отговори
1111 преди 4 месеца
Въпросът с тези тотеми на съвеЦката окупация трябваше да бъде решен още преди 25-26 години !! Големият въпрос днес е какво ще правим с хората , чиито "патриотизъм" , национално самосъзнание и въобще мироглед са манипулирани , ограничени и сведени до такава степен щото да бленуват България да е 16-та република на СССР или част от РФ.
317
4
 
2
 
! Отговори
До така.. преди 4 месеца
Ок. Няма да знаят какво е било, но виждат какво е сега. Твойте ако са т.пи, мойте не са. Един съборен паметник няма да промени настоящето. Ъндърстенд под.метка?
316
4
 
7
 
! Отговори
до 325 преди 4 месеца
Цар Освободител няма нищо общо с кървавата червена чу ***!Руските паметници никой не ги пипа!Но съветските ще бъдат изринати,в това не се съмнявай!