Ще последва ли Альоша в Пловдив демонтажа и съдбата на МОЧА?

Може да се стигне до референдум или само до трансформация на мястото
464

След като премахна скулптурите от Паметника на Съветската армия в София, реакцията в Пловдив не закъсня. Общински съветници заговориха за преместването на паметника на Альоша. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, сега общински съветник, обяви, че по темата с преместването на паметника трябва да се проведе референдум.

"Нашата позиция - на "Да, България" и "Демократична България", никога не е казвала, че сваляме, премахваме и разрушаваме паметника. Така че дали е възможно демонтиране, е предмет на разговор, до който трябва да стигнем до него след един такъв дебат. Но ние не казваме думата "демонтаж", а трансформация на пространството. През годините назад е имало доста епизодични идеи на артисти, изявени пловдивчани, но те са били спонтанни - имало е покриване на паметника, имало е смяна на надписа", каза лидерът на местната структура на "Да, България" Веселина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че тези идеи са били без конкретна насоченост.

"Именно заради това ние говорим за трансформация на мястото и смятаме, че най-правилният начин това да стане е през конкурс за идейни проекти, за артистични проекти, защото Пловдив е европейска столица на културата. Пловдив е мястото, което трябва да се обърне към артистите. Имаше една една група, която предлагаше покриването на паметника с вдлъбнати огледала. Тоест, паметникът остава вътре, статуята остава вътре непокътната, но отвън огледала отразява града", допълни Александрова.

По думите й пловдивчани имат разнопосочни мнения, но бил монумент, който разединява и поляризира мненията през годините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
A какво става с контарнастъплението? Върнаха ли вече Крим?
354
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ето какво е родолюбие и българщина според русофилите. Българите са били роби- много си държим на названието робство, което е емоционално натоварено, но не реално. Много държим 3 март денят на освобождението ни от ДРУГА страна да н а не 24 май, който чества постижение на нашия народ. МНого държим да твърдим, че пак руснаците ни били освободили от "фашизма" и да пазим огромните им паметници.Това внушава че сме един малък и слаб народ който все е бил освобождаван и вечен длъжник. Егати патриотизма
353
2
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 4 месеца
365, явно Газпром добре то плаща, но българите отдавна нямат в елита само комбайнери и орачи и Слава Богу! Както вече ти писаха няма нищо общо между Левски и червената армия която изтрива надеждата за България поне на две морета и съответно альошовци , мочовци и други спомени за комунизма са не просто ненужни - те са ВРЕДНИ за бъдещите поколения!
352
6
 
14
 
! Отговори
До 319 преди 4 месеца
Ти си най-големият успех на руската пропаганда . Пловдив е един от най-старите градове в Европа ,и да кажеш че Альоша е символ на града -срам .
351
7
 
5
 
! Отговори
До 365 преди 4 месеца
Много прав. Кикики .един от малкото адекватни коментари и хора явно..те първо в училище ни облъчват децата с джендърство и постепенно превахват твърдия диск с история по българщина всичко ще се заличи има време
350
5
 
10
 
! Отговори
До Аз предлагам преди 4 месеца
Аз пък ти предлагам да обясниш какво е общото между Левски, Хан Аспарух, освободителите от 1878 и колосалните унизителни паметници на окупационната червена армия. Реално толкова големи паметници на Левски нямаме, нито на Аспарух. Дори на цар освободител. Но имаме огромни символи на унижението в лицето на комунистическите тотеми
349
11
 
5
 
! Отговори
Аз предлагам преди 4 месеца
нито един паметник да не остане на територията на България. Независимо какъв и на какво. В момента се води безпрецедентна акция по заличаване на историята ни. Ами, де що видите паметник, премахвайте. В крайна сметка, руснаците просто са ни освободили от турците. Нищо работа. Хан Аспарух пък просто е създал държавата. За кво ни е негов паметник? Махайте!Левси е просто Апостолът на свободата. Махайте и там! Амаха! Паметници ще искате! Я постройте някой гей клуб на мястото на паметниците !
348
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофобски *** времето ви свърши. Вие сте *** на историята.
347
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европейската столица на халтурата първо да събере пари да си построи Опера,егати културната столица без опера. Не България са първи да разрушават а какво съградиха ???!!да не говорим че са некви 7-8 процента от гласували и те ще решават на къде ще се движат нещата
346
6
 
7
 
! Отговори
До 360 преди 4 месеца
Паметникът на американските летци знаеш ли къде е? На територията на посолството и е мъничък. Не доминира над цял град, че да напомня на гражданите му, че са под съветския ботуш.Ходиш ли да се клняш пред него, както правят в КНДР пред огромната статия на Ким Ир Сен, ***/русофили сте си с изкривен гръб и това ви се удава
345
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
АБЕ ГЛЕДАМ ВЪВ ФЕЙСА ПОСТОЯННО МИ ИЗЛИЗАТ РУСКИНИ. ТЪРСЯТ СИ МУЖ ОТ ПРОГНИЛИЯ ЗАПАД, ВКЛЮЧИТЕЛНО БЪЛГАРИЯ. ЩО ТАКА , ДРУГАРИ? ЩОТО СМЕ ПО ЗЛЕ ОТ РУСИЯ ИЛИ ЩОТО РУСКИНИТЕ СА ЛЕКИ ЖЕНИ? ОТГОВАРЯЙТЕ!
344
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като не искате чужди паметници, да вземем да махнем и този на американските летци или ще ви уволнят от тролската ферма, ако кажете нещо за него?
343
3
 
3
 
! Отговори
Турчин евроатлантик преди 4 месеца
Ние от ДПС най добре *** ППДБЛГБТ
342
4
 
9
 
! Отговори
До 355 преди 4 месеца
Построено от СССР или от комунизма? ВИждаш ли как се издавате, че *** сте съветски роби.И що никой не остана в Русия.Половината русофили пишете от пропадащия запад или децата ви са там.То даже рускините искаха да си намерят бг мъж и да се изнесат от там.А каквото се построи щеше да го построи постепенно българския предприемчив дух, който беше убит на 9.9.1944. Както беше убито българското село и земеделие.И в крайна сметка не капитализмът а комунизмът птопадна
341
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
сЛЕД 3 МАРТ И МО=ЧА НИ ВЗЕХА И АЛЬОША! НАПРАО ЩЕ СИ ЗАРЕДЯ УШИТЕ С БАРУТ И ЩЕ СЕ ГРЪМНА!
340
7
 
8
 
! Отговори
Майна преди 4 месеца
А дано... Чужди паметници не искаме
339
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русофобите осъзнавате ли, че живеете на гърба на построеното от СССР? Целувате краката на Запада, но дори народните ви представители са завършили руски висши учебни заведения, нали знаете? Нека пробитият капитализъм да пробва да построи и наполовината на това, което е построил социализмът и тогава говорете. Иначе сте просто нелепи.
338
7
 
10
 
! Отговори
До 352 преди 4 месеца
Чакате съветската армия пак да ви освободи и всички анонимни купейски изведнъж да наизкочите да целувате кубинките на чечнците на кадиров. Може и дупе да дадете. В замяна да станете партийни секретари и да получават специално снабдяване със стоки от ЗАПАД(нито един уважаващ себе си русофил не ползва нищо руско). А другите в Белене.Нали така бе безродник
337
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей голяма русофилска мъка ама главно в интернет. На останалата (много по-голяма) част от населението не му пука особено както се вижда.
336
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ko? Не. Но виж американоробите могат да последват съдбата на фашагите след втората световна.