ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.

Десните настояват за обновлението на пространството около паметника
631
ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен  до края на 2024 година.

В проекта на решение се предлага "Альоша" да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около паметника. Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града, предаде БНР.

"Паметникът "Альоша" се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив - особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура", допълва Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.   

Според ДСБ  премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17-ти януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


631
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
470
0
 
0
 
! Отговори
Явор преди 3 месеца
ДСБ са предатели и продажници, които обслужват чужди интереси.
469
0
 
1
 
! Отговори
Руският Ботуш преди 3 месеца
СИМВОЛ НА ПЛОВДИВ ? ЖИВИ СТЕ ЗА ОПЛАКВАНЕ !
468
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оправихте зоологическата градина, сега оправете и единствения символ на Пловдив. Дали това ще оправи трафика, ами въздуха, няма начин да не изчисти коритото на Марица,нали? Аферим, господа общи .
467
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Подкрепям!
466
0
 
0
 
! Отговори
От хората преди 3 месеца
Оставете ги тия да изсъхнат,вятърът ще ги отвее,а сега ги разбутватвате и те ухаят,е за някой може и приятно.
465
3
 
7
 
! Отговори
ВАЖНО! преди 3 месеца
НА 17.01 ОТ 08:00 ч. ПРЕД ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЩЕ ИМА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРЕМАХВАНЕ НА ПАМЕТНИКА АЛЬОЩА
464
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пред нашия блок има парк и хората които са постоянно присъствие там се занимават с клюки и други подобни вкючително и политически инсинуации.
463
11
 
3
 
! Отговори
ЧНГ Пловдив преди 3 месеца
Чисти Набързо гАлоша в Пловдив
462
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До "заблудиха хората но хората не са овце...." Така ли мислиш. Не е сигурно.
461
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо сглобката не вземе да го взриви този паметник да се види и да се знае че нещо против но е направено от тях в тоя живот каквото и да значи това.
460
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То е казано: Който чупи купи.
459
12
 
4
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 месеца
Pycopoбите се пyкaт като гнoйни циpeи от яд! Мед, МЕД ми капе на душата!!!
458
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри : преди 3 месеца
"Аз пък искам до края на 2024 Владимир Славенски и Йоно Чепилски в колонка по един под душовете наведени и търсещи случайно изпуснатото перфектно блокче сапYн на пода..."
457
10
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 месеца
Четох коментара на един ухапан човек и ме разсмя.Альошата долу , следва Варна и ЧИНИЯТА НА БУЗЛУДЖА.
456
21
 
7
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 месеца
Крайно време е!
455
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Охаа, ще приключим с всичко съветско, най накрая. 55 години чакам този момент. Русия е най голямото зло на света. Слава на Украйна
454
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пловдив, Бургас, Варна, до края на 2024, тия извращения да ги махнем. Ще стане. Давам си цялата строителна техника, достатъчна ще е за да ги направи на чакъл.
453
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е вече да се сформират отряди за народна защита и десебарските подметки на чужди посолства да бъдат очистени един по един. Както по време на антифашистката съпротива.
452
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези от ДСБ как веднъж не поискаха по-ниско ДДС за детски стоки и учебници, по-чисти градове, по-редовен и достъпен градкси транспорт и все такива свързани с ежедневието на обикновените хора неща.
451
19
 
5
 
! Отговори
Идея за сглоб ката преди 3 месеца
Трябва държавно звено за борба с руските паметници в България. Технология и техника по европейски проект . Хем ще усвоим няке друго евро