ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.

Десните настояват за обновлението на пространството около паметника
631
ДСБ поиска Альоша в Пловдив да бъде премахнат до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от ДСБ - Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет  на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен  до края на 2024 година.

В проекта на решение се предлага "Альоша" да бъде преместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около паметника. Общинските съветници изтъкват, че в момента това пространство е в занемарено състояние и че трябва да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града, предаде БНР.

"Паметникът "Альоша" се отличава силно от другите паметници в града ни със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив - особено, ако го сравним с паметниците на бележитите български национални герои, участвали в национално-освободителните ни борби през XIX и XX век. Повечето останали паметници, барелефи или паметни плочи, макар и скромни по размер, носят много по-силно националния дух и култура", допълва Йоно Чепилски.

В доводите за решението се изтъква още, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 година от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.   

Според ДСБ  премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17-ти януари, където ще бъде обсъдено. Ако то бъде прието, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


631
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
448
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
УДРИ!БЕЗ ЖАЛ!
447
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бутай!По случай 3 март!
446
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не се спряхте,безхаберници политически,да харчите нашите пари ,за да си ги мерите
445
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заблудиха хората ,че ще ремонтират паметника в столицата , а той беше брутално разасван и захвърлен в калта на едно софийско село. Сега направо се казва за този в Плвдив да се премхне. Хората не са овце , че да ги излъжеш така брутално и да се гавриш с историческото минало на цял народ и с падналите в борбата с кафявата чума ,в която загубиха живота си милиони. Това тези *** и неблагодарни наколенкаджии няма да го разберат пожизнено !
444
17
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 месеца
Сеира тук е голям.Много зависи колко си над борсуците .Альошата ще бъде сринат, очаквам и чинията и паметника във Варна и коня пред народното събрание. Това очаквам.
443
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде са мъжете в тази с капана държава и защо за Бога всички се съгласяват с безобразията,които прави една секта психопати с 5% обществена подкрепа.Има ли другаде такъв страхлив народ
442
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези от Демони и Сатанисти от България едвам хващат 4%,а са тръгнали да внасят предложение да се махат паметници?!Сигурно на мястото на Альоша ще сложат паметник на Лилит както направиха в София.
441
5
 
24
 
! Отговори
Справедлив преди 4 месеца
А ве фашисти да си взимате налъмите и вън от Пловдив. Ще видите вий едно бутане.
440
4
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 месеца
Ти верно си изперкал.България е дала писменост на Русия сбъркан
439
3
 
10
 
! Отговори
Ппп преди 4 месеца
Превзеха ли ни, ние спим ли??? Има ли българи? Или само важно е да се пъчим кой с каква кола е и къде е на почивка?? Какво се случва??
438
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не Альоша, ДСБ тряба да се премахне!
437
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само Альоша, всички съветски паметници в цялата страна, трябва да бъдат преместени в музея на соц изкуството.
436
3
 
16
 
! Отговори
Хм преди 4 месеца
Не знам как трябва да се гледа на 50-60 годишни хора, чийто смисъл на живота е да съборят някакъв паметник, независимо какъв. За мен такива хора са тотални неудачници, а тези които ги подкрепят са много зле с главите. Дори да става въпрос за много пари, в което се съмнявам, не си струва излагацията. Неолибералните времена отминават, какво ще трябва да търпят децата и внуците на сегашните национални предатели? Те дали са се замисляли над това?
435
2
 
9
 
! Отговори
Sonq преди 4 месеца
Толкова пари ще се окрадат! Преди няколко години толкова се открадна с ремонта на Градската градина!
434
4
 
17
 
! Отговори
Ала бала преди 4 месеца
Политически натегачи, нищо не построили през жалкия си живот, но иначе силни на рушенето.
433
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Призовавам путин да декурвоизира ППиДБ, тоест да ги заличи
432
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не мога да разбера тези *** ли са? Пускайте референдум в Пловдив и ще имате картбланш да го разрушите. Копейките само в нета изглеждат много, защото пишат по 100 коментара от един човек. Но на референдума няма да има 100 гласа, а само един. Пловдивчани, които ще гласуват за махането са много повече и те не пишат из нета.
431
3
 
8
 
! Отговори
Байдрън преди 4 месеца
И нече ще пишете само на Латиница и на Английски! Това беше езика на Нашите Колонизатори а сега е езика и на Вашите Колонизатори!
430
7
 
4
 
! Отговори
Азов преди 4 месеца
Вътре ли ви е pycopoби? Хахахахахахахахааххахаахаха !
429
3
 
12
 
! Отговори
Джо от Бялата Къща преди 4 месеца
Една Колония няма нужда от Памет или Паметници!!