Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее

В общинския съвет няма място за нацисти, гласят плакатите
Обновена: 17 яну 2024 13:04 | 17 яну 2024 13:03, Нели Христова
520
Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее
Снимка: БГНЕС

Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив, а десетките бранители на монумента развяха руски знамена. Депутати от София пристигнаха в града, за да изразят несъгласие с идеите за преместване на паметника, издигащ се на върха на хълма Бунарджик. Искането за преместване на паметмика е на двама общински съветници от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Те обаче не срещнаха подкрепа в комисиите на местния парламент, които решиха, че трябва да се направи финансова обосновка и допитване.

"Да спасим Альоша от новите варвари" и "В общинския съвет няма място за нацисти", гласят част от плакатите на протестиращите, предаде БГНЕС от града под тепетата.

"Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите загинали не може да се подлага на референдум, загиналите над 30 000 български войници не могат да се подлагат на референдум, Пловдив няма нужда от референдум", заяви Весела Станчева, която организира днешния протест. Пловдивчанката определи монумента като неизменна част от облика на града.

Пред общинския съвет в града се събраха и представители на различни политически сили, дошли да се обявят против местенето на Альоша. Иван Петков от БСП заяви, че е дошъл да каже твърдо "не" на тези, които искат да пренапишат историята и прочете декларация, която ще бъде повторена на сесията пред съветниците. На протеста дойдоха още депутати от партията, сред които Иван Ченчев и Кристиан Вигенин от София.

"Дошли сме да се противопоставим срещу опитите да бъдат рязани паметници с флекс и да бъде демонтирана и пренаписвана историята. Това са признаците на новия фашизъм, който преследва всеки, който мисли различно", каза и Мая Манолова, която също пристигна в града под тепетата. По думите ѝ всички демократично мислещи хора трябва да се изправят "срещу опитите на сглобката да продължи с рязането на паметници".

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет. Някои се заканиха, че "кръв ще се лее", ако бъде махнат Альоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
щом сме неприятелска държава всичко руско трябва да се разкара от България
415
5
 
3
 
! Отговори
ДС преди 3 месеца
Утре като дойдат пришълците ония които колят нека започнат от плюващите соца и Русия,то България вече е ромелска,сега и ония главорезите тъкмо ще ни довършат.България има спешна нужда от жестока диктатура и връщане режима на СОЦА!Нищо друго няма спасение!Тогава всеки ще бъде привикан и изпратен където му е мястото за дълги години.
414
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А да не сме толкова наивни ,и всички паметници пп да гътните Путин е победил Украйна ,сащ не дават милиарди ЕС също,а спечели ли Тръмп ,забравете за милиарди фашисти ,скоро ще разделят украйна между сащ и Русия ,между другото синът байдан е започнал отдавана
413
5
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Русоробоплазмодийте са готови да пролеят кръв за да бранят тотема на господаря си, но да си хвърлят *** в кошчето и да не цапат България е под достойнството им. Готови са да легнат пред багерите за да бранят символа на робството, но никога няма да излязат да пометат пред блока си или да разринат сняг. Толкова за русоробоплазмодийте!
412
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо винаги нашето общество трябва да има враг. Преди Запада сега Русия. Историята е такава каквато е. Няма ли да се появи вече един не политик а Държавник който да обедини нацията около идеята България , анщ не около това да мразим или подражават на някой. Дотогава това племе винаги ще е разделено и лесно за управление. Лесно е да мразиш трудно е да градиш и развиваш
411
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кръв ще се лее - ще си режат вените.
410
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прочетох много коментари , останах с впечетлението , че много от коментиращите не знаят какво е " Фашист" или ги е срам да си признаят , че подържат такава идеология.
409
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НА ТОЗИ ПАМЕТНИК СИМВОЛ НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВСВ ИМА ЛИ ПЛОЧА С ИМЕНАТА НА ХИЛЯДИТЕ БЪЛГАРИ УБИТИ НА ФРОНТА ?КОЛКО ЧЕРВЕНОАРМЕЙЦИ СА ЗАГИНАЛИ В СРАЖЕНИЯ ОКОЛО ПЛОВДИВ, ЗА ДА СПОМНЯМЕ ЖЕРТВИТЕ ?АКО НЯМА ТАКИВА ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ, ЗНАЧИ НЯМА НУЖДА ОТ ТОЗИ ПАМЕТНИК .ОСТАВА АГИТАЦИЯ НА КОМУНИСТИТЕ ЗА ЕДНА НЕСПОДЕЛЕНА БРАТСКА ЛЮБОВ
408
9
 
7
 
! Отговори
Стефан преди 3 месеца
До РУСОФОБА:Аз пък не искам да се веят турски байраци. Българи, избирайте. Нямате голям избор. И една важна считам подробност. Още през 1991г. ми направи впечатление, че най голямото по размер знаме веещо се на българска зема беше пред турското консулство на тогавашния булевард Толбухин. Правете си изводите за турските амбиции.
407
13
 
5
 
! Отговори
29 преди 3 месеца
Стратегическата цел на неофашистите е не само да се заличи част от историята на България и света, а преди всичко да се разчисти пътя на новите фашисти ву нас!Следват лагери за лявомислещи,евреи,***,хора с ментални увреждания и пр.!Ще го допуснем ли !?Това е въпроса!
406
0
 
1
 
! Отговори
хехе преди 3 месеца
До Тоя кмета нааз го обичам да окупира своите земи в областта Украйна
405
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брей, много желаещи да разрушават Альошата, бе. Юнаци, левенти! Искате да унищожите руския агресор? Ами давайте, фронта в Украйна ви очаква. Защо си хабите енергията да се биете с един каменен отдавна умрял руснак. Толкова можете, фалшиви герои. Г-н Тагарев, вижте колко предани на делото има тук, с такива юнаци няма как да не заврем руснаците в кучешки г.ъ.з
404
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естония не иска да демонтира паметника на руския воин. Явно ние от цяла Европа сме най-големите варвари. А, забравих Украйна е също като нас, но виждате вече няма Украйна.
403
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 412. Но не възразява за украинските знамена, и това на дъгата.
402
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бързат, бързат колкото може повече да се изгаврят, защо знаят че света се променя и тяхното време изтече. До юни , след това ги няма. А какво ще правят тролчетата тогава, от къде пари.
401
16
 
18
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 3 месеца
който е за русия той е срещу България
400
11
 
15
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 3 месеца
ако не беше асвабадителката още щяхме да сме на три морета, кланяйте се още на руските плъхове
399
9
 
17
 
! Отговори
РУСОФОБА преди 3 месеца
аз не искам в родината ми да стърчат руски паметници и да се веят руски знамена
398
7
 
11
 
! Отговори
Елена от Киев преди 3 месеца
Напълно подкрепям защитниците на общата ни памет. Но вътрешният ми глас ми подсказва, че всичко ще бъде много трудно за тях и абсолютно просто за общинарите. Ако се пролее кръв, хората ще пострадат, защитниците ще бъдат обявени за екстремисти и осъдени. А паметникът ще бъде разрушаван дълго и упорито, като не забравят да се подиграват с него по наредба от Вашингтона. На глупавите граждани ще им се внушава, че това е справедливо, и те ще дрънкат щастливо, докато наблюдават процеса. Мисля, че защитниците на Альоша предвиждат всичко това, но се ръководят от паметта и съвестта си.
397
12
 
14
 
! Отговори
Альоша с С4 1500гр преди 3 месеца
Му е достатъчна да го направят на матерял за зъпълване на дупките по пътищата.