Ќародопсихологи€та на българина: »нвестираш в имот, за да запазиш парите си

»ма драстичен ръст в ипотечни€ пазар, който възлиза на 20 млрд. лева
21 фев 2024 17:45, јниси€ »ванова
97
Ќародопсихологи€та на българина: »нвестираш в имот, за да запазиш парите си
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

ѕерманентно повече от десетилетие жилищните имоти в големите градове в Ѕългари€ поскъпват. —ъщевременно наблюдаваме и драстичен ръст в ипотечни€ пазар, който възлиза на 20 млрд. лева в момента, а само за изминалата година е поскъпнал с 20%. “ези фактори дават индикаци€ за достигане на връхна точка на пазара и за см€на на настроени€та. ѕърви€т сигнал в тази посока е свързан с намал€ването на бро€ сделки, а причината за това е отдръпването на част от купувачите на пазара. “ова за€ви  лимент –обев, координатор "‘инансова грамотност", ≈ЋјЌј “рейдинг в предаването „¬ развитие“ с водеща ¬ероника ƒенизова.

«а 2023 г. в —офи€ се отчита спад на бро€ сделки с 6% спр€мо изминалата година и с 13% спр€мо 2021 г. “ази тенденци€ се наблюдава и в ≈вропа. ¬ —јў се наблюдава достигането на 13-годишно дъно в бро€ сделки на съществуващи жилища. “ова се дължи на лихвите по ипотечните кредити, които са около 7%, а за сравнение в Ѕългари€ са само 2,8%. Ќо същевременно в —јў има недостиг на предлагане, което все още държи цените на високи нива, посочи –обев.

—поред –обев лихвите у нас не започнаха да се покачват с темповете на еврозоната, защото банките са достатъчно добре капитализирани. Ќо не само ниските лихви са катализатор на високите цени, основни€т катализатор беше високата инфлаци€. ’ората б€ха наплашени, че ще изгуб€т своите спест€вани€ - народопсихологи€та на българина е свързана с това, че единствени€т начин е да инвестираме в недвижим имот, а това доведе до еуфори€ на пазара. “ази еуфори€ беше свързана с това на всеки един продавач да има трима купувачи, докато в момента нещата са балансирани и на всеки продавач - има един купувач.

"ѕричинно-следствената връзка между намал€ване на бро€ сделки и падане на цените – каквото се случва в «ападна ≈вропа, е правдоподобно да очакваме в краткосрочен аспект и в Ѕългари€. ¬ дългосрочен аспект обаче тр€бва да се вземат предвид н€колко фактора, като първи€т е 78 млрд. лева депозити на домакинства в търговските банки. “ова са средства, които в един момент ще се насочат отново към пазара на недвижими имоти."

ƒруг важен момент с песимистичен оттенък е феноменът „тъмни прозорци“, защото една трета от жилищните имоти в Ѕългари€ се необитаеми. “ова се случва, защото данъците да притежаваш имот са достатъчно ниски, докато в «ападна ≈вропа не е така.  огато промен€т нормативните разпоредби в тази посока, веро€тно ще имаме много гол€мо предлагане на пазара от подобен тип имоти, см€та –обев.

"¬ контекста на високата строителна активност и на демографски€ срив се очертава една любопитна ситуаци€ на пазара, за ко€то хората тр€бва да внимават.“

REIT представл€ват публични компании, които дават възможност за косвена инвестици€ на всеки инвеститор в недвижим имот навс€къде по света. “ехни€т бизнес модел е да притежават, управл€ват и отдават под наем имоти, като 90% от облагаеми€ им доход тр€бва да го раздават на своите акционери под формата на дивидент реципрочно при получаването на наем, когато закупим имот, об€сни –обев.

 ато предимството на косвената инвестици€ в имот спр€мо директната –обев посочи, че при покупка на акции на REIT компании, нещата се случват мигновено, като техните ценни книжа се търгуват на най-големите борси в света. —ъщо така при покупка на акции на REIT компании трансакционните разходи в рамките на десетки левове, докато когато говорим за покупка на недвижими имоти, те са в рамките на н€колко десетки хил€ди левове. ƒруго предимство е възможността за диверсификаци€, тъй като много лесно могат да изград€т портфейл от REIT компании, които инвестират в различни сегменти.

"јпартаментите дават едно предимство и това е контролът, който инвеститорът има върху т€х и има варианти да увеличи парични€ си поток или да увеличи стойността на имота.“

¬ —офи€ при тези цени на наемите и недвижимите имоти средната доходност е между 3-4%, а при REIT компаниите средната доходност за сектора е 5-6%.

÷ели€ коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


97
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
85
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 упувачи има и то много, но подход€щи апартаменти н€ма. јко са ново строителство, там н€ма подход€щи апартаменти, а ако е старо строителство, които са малко, от преди 1990 година, т€х ги купуват веднага след об€вата и пак н€ма. ≈дно 95% от предлаганите апартаменти са неподход€щи, но като н€ма друго и т€х ги купуват и строителите и брокерите реват, че такива се търсели, неподход€щите.
84
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
1000 евро за м2 в —офи€ ћј —.“олкова плащам. «ор н€мам а и не гор€ от желание. »мам два апартамента и бих сменил един за по -гол€м. —амо в определени зони и сгради. Ќ»ўќ друго!! ¬ крайните квартали без пари да ми дават с условието да живе€ там Ќяћј да взема!!“ова е п”ложението. Ѕъгарете ‘ъргЏт кинти през прозорците а му третата отдолу събират ли събират.
83
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
÷итат от съседната новина: ‘peнcĸи€т бизнec у нас в криза за работници, внас€ ги от ‘ранци€.“олкова за перспективата в Ѕългари€, всеки б€га
82
1
 
16
 
! ќтговори
Ќ€кой преди 1 месец
Ќа тоз сюртюк,н€ма какво да му коментираме.Ѕългарина е със страхотно чувство за самосъхранение.¬секи втори взе да се прави на финансов гуру,инвеститор,банкер и ни ги пращат по медии и тв да ни промиват мозъците.»скат да докопат 70те млрд които са ни в банките.ўе докопат космести€ обаче. лошар,тръгнал на нас да предава фасони ,какво да сме правели и как да инвестираме.ќще малко и ще се озове в BlackRock то€ парапушник
81
0
 
11
 
! ќтговори
–езидент разединител преди 1 месец
Ќе по-лошо то е че пише 89кв. м . ј както и да ги см€там стигат до 61кв. м. »наче цените са в космоса и най-лошото е че и брокерите и инвеститорите и банкерите се надъхват, че хората ще продължават да купуват, а н€ма кой да купува.
80
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"Ќе се страхувай толкова много." - лесно е да си смел, когато децата ти не се е случвало, да се забав€т от училище и да се окаже, че трима непознати са ги водели на сладолед...
79
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"» н€ма как да ми кажат да продавам на 1/10" - ћоже, може! —покойно!  ато 3 големи гардероба дойдат и ту кажат, докато ти и жена ти сте вързани във ваната, ще продадеш, не миии..
78
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо 65- јко 400% печалба на година бе възможно, щеше да си трилионер, батка...
77
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
— то€ скъп пазар на и отците, деот ръсте с 15% на година... Ќа то€ дебел от клипа н€ма му се получи :)
76
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—ъчетанието на заглавието подзаглавието говори за дълбок психичен проблем или пълен ***!
75
0
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕоредното мюре се е изтъпанило да ни лъже! ƒа ама от минали€ месец в —ингапур цените на имотите са минус 25% ! ¬ √ермани€ минус 15% и масово се уволн€ват строители! Ўвеци€ -10%. јма видите ли в Ѕългари€ това н€мало да се случи , тук само нагоре докат опрат отдолу на д€до Ѕоже и тръсне та изравни —офи€ заедно с цените! јлчен гз глава затрива!
74
1
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»мотите , винаги ама винаги са били скъпи за нормалните хора, така и ще бъде,говор€ за лично ползване.ј който има пари и е решил да инвестира в имоти,да се оправ€,то това не е за всеки работа...
73
2
 
15
 
! ќтговори
“ози √аргамел преди 1 месец
агитира хората да си купуват облигации, че да му по тръгне бизнеса, и после като фалират фирмите, за да приберат парите на хората, ще каже, "јми то никой не е очаквал, какво да правим сега".*** смотан
72
1
 
13
 
! ќтговори
јз  очо преди 1 месец
Ќапример, национални€т индекс на цените на жилищата в √ермани€ спада с 9.9%, а в Ѕългари€ той се вдига с над 10%.Ќай-недостъпни са жилищата в —офи€, където под 10% от домакинствата с най-високи доходи могат да си позвол€т жилище през 2022 г., каза ѕавлов. ¬ъв втори€ и трети€ най-големи градове в страната - ѕловдив и ¬арна, жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата.
71
0
 
9
 
! ќтговори
јз  очо преди 1 месец
» докато в еврозоната се случва контролирано охлаждане на пазара на недвижими имоти в здравословна посока, то Ѕългари€ е напът да изпусне този шанс и да стигне до състо€нието на балон след н€колко години, чието "спукване" впоследствие би могло да има значително по-болезнени последстви€, става €сно още от анализа.“ой за пореден път отчита абсурдната ситуаци€ държавата да се финансира при 4-5% лихва по дълга, а домакинствата при 2.6% за купуване на жилище. —поред ≈вростат към второто тримесечие на 2023 г. една трета от европейските страни отчитат спад на цените на жилищата. Ќапример, нацио
70
2
 
9
 
! ќтговори
јз  очо преди 1 месец
–ъстът на цените на жилищата в —офи€ е опасен. ¬ 94% от кварталите имотите за жилищни цели са надценени, а в 35% от т€х има балон, според данни към третото тримесечие на 2023 г. «а да се върне пазарът към равновесното си положение, в каквото той беше преди 10 години, вариантите са или цените на жилищата да паднат с 47%, или доходите да се повишат с 89%.» докато в еврозоната се случва контролирано охлаждане на пазара на недвижими имоти в здравословна посока, то Ѕългари€ е напът да изпусне този шанс и да стигне до състо€нието на балон след н€колко години, чието "спукване" впоследствие би мог
69
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
√ерги ти си герги, а не васил найденов, не всичко ти е наред, а даже и васко кеца го задължиха да плаща данъците които не беше плащал. «а целта тр€бваше да ходи да по клиповете на ицо тревомана, а пък ти не си много фотогеничен и не си мърдал от сайта, кви коктейли.
68
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јми,браво на баща ти
67
6
 
9
 
! ќтговори
√еорги преди 1 месец
ѕреди доста време баща ми купуваше зем€ за по 60лв за декар. —ега € разпродавам по 3000-4000лв, в зависимост от земилището. ј тези, които € купуват ще € изби€т най-рано след 25 години и ще се счуп€т от работа. јз ще си пи€ коктейлчета през тези 25 години.
66
1
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕри положение че населението прогресивно намал€ва, а инфлаци€та се ускор€ва в пъти, кой по точно ще ползва тези "имоти"? ѕричината да се помпа балона е че куцо кьораво и сакато стана брокер, ти€ все нещо тр€бва да симулират че работ€т, пък че било балон, на кой му пука. Ќакра€ всички ще €дем постна пица.