Туристическият бранш с оценка "слаб 2" за работата на Зарица Динкова

За поста е нужен подготвен човек със стаж от поне 20-30 г. в туризма
25 фев 2024 16:10, Анисия Иванова
73
Туристическият бранш с оценка "слаб 2" за работата на Зарица Динкова
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията писа слаб 2 на министъра на туризма Зарица Динкова. В коментар във фейсбук съпредседателят на асоциацията Павлин Петров разкритикува Динкова след нейно интервю през уикенда.

По думите на Павлин Петров министърката отново не знае къде се намира.

„Явно г-жа Динкова знае, че скоро си отива и всеки проблем, който има туризма, не е проблем на министъра на туризма. Госпожо Динкова, министър на туризма, хотелиери и ресторантьори от Поморие сигнализират, че тяхната дейност страда и се губят приходи в бюджета заради несвършена работа от страна на хората, които управляват държавата“, пише Петров.

Той подчертава, че според Динкова комуникацията между институциите не е нейна работа, за да реши проблемите на бранша.

Петров задава и няколко въпроса към Динкова:

„Знаете ли какво се случва с един треньор, ако каже на отбора, че не знае как да спечели мача?
А знаете ли какво ще му кажат феновете?
А знаете ли какво ще отговорят инвеститорите на отбора?
Г-жо Динкова, вие „отбор“ вече нямате.
Оценката от бранша е слаб (2)!"

Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията, добави: „Не само нашата Асоциация дава такава негативна и изключително слаба оценка на работата на министър Динкова. Около 11-12 са негативните становища за нея от различни сдружения и асоциации в туристическия сектор“.

„Многократно съм го казвал в интервюта – изключително слаба оценка за изключително слаб министър. Може би това не е по нейна вина, защото все пак при т.нар. „сглобяване“ на кабинета преди 9 месеца, г-н Денков каза, че във всеки икономически отрасъл ще назначи най-подготвения човек за тази длъжност. И назначиха човек, който няма нищо общо с туризма!“, възмути се Алибегов.

"Когато стана въпрос за Северното Черноморие и перките в морето, Динкова не се намеси по никакъв начин – перките щяха изключително да застрашат туризма в Северното Черноморие, но тя по никакъв начин не реагира, просто абдикира. В събота в интервюто й видяхме, че напълно абдикира и от въпроса за летището в Бургас и за пътя Варна – Бургас, и към Поморие, които са в изключително лошо състояние. Относно летището в Бургас, където хората са притеснени кога ще се ремонтира и ще работи, Динкова прехвърли цялата отговорност към Министерството на транспорта. Ами не може така да се прехвърля, тя е министър на туризма и по всичко, свързано с туризма, тя трябва да се бори в Министерския съвет“, каза още Алибего, цитиран от БГНЕС.

По думите му хората по Северното Черноморие са изключително притеснени. „Ако плановете за реконструкцията на летището не се осъществят, то може да се окаже, че през лятото ще работим с наполовина пълен капацитет. Сега зимата няма никакви полети на това летище, защото то не работи. И браншовите организации, когато има някакъв проблем – примерно, за летището в Бургас, или за перките в морето, или за ДДС-ставки за хотелиерите, - сме длъжни да се обръщаме към политическите партии, да лобираме и да търсим там мнозинства, - защото Министерството на туризма абсолютно е абдикирало!“, допълни Алибегов.

Считаме, че на това Министерство, което е лицето на България и има огромен принос за БВП-то на България, трябва да има изключително подготвен човек със стаж от поне 20-30 години в туризма. Дори аз не се чувствам подготвен за това министерство, който повече от 12 години работя само и единствено в този сектор. Истината е, че в сектора има други изключително подготвени хора, които да тропнат с юмрук по масата на Асен Василев, и да отстояват бюджета за туризма. „Имаме 10 милиона лева бюджет, а Черна гора – като наш най-малък конкурент, например, разполага с 25 милиона евро бюджет за реклама. Ние сме толкова изостанали спрямо другите страни, че дори е срамно“, допълни експертът в бранша.

Знаете ли как изглежда Динкова отстрани за нас? – тя не взима никакво отношение по въпроса с перките в морето, защото е излъчена от „Да, България“, която е вносител на Закона за перките в морето. И питаме сега – тя министър на туризма ли е, или политическо лице от „Да, България“, попита още Алибегов. В туризма няма място за политика, държавата трябва да подкрепя бизнеса, а не да му пречи всячески.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Същата преди 1 месец
е и оценката за тях дадена от клиентите им.
64
0
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 1 месец
Социалистически туризъм беше ръководен от две мафии на МВР и на МНО т.е. все ДС. Сегашните браншови експерти са наследници на тези мафии .виж им само имената Ричард западняшко Алибегов -руско.Как да харесат министъра на туризма.!
63
2
 
3
 
! Отговори
1212 преди 1 месец
Abe кви проблеми пък имате вие бе, надули сте цените до небесата, криете доходи, услугите ви са под всяка критика, проблеми имате, гадн_ни мутри, алчни.
62
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Черноморските неграмотни мутраци търсят виновник за празноглавието си.Бетонираха крайбрежието и сега се чудят защо няма туристи.Защото туристите търсят зеленина и природа.В Гърция това е налично и туристите се насочват натам.
61
0
 
5
 
! Отговори
Галя от Посолството преди 1 месец
Ние даваме оценките, не някакви мутренски профсъюзи! Ясно?
60
0
 
2
 
! Отговори
Зар Киро преди 1 месец
Една е зарицата - мойта Костадинка :-)))
59
1
 
10
 
! Отговори
Туристи ли? преди 1 месец
Нарежете всички паметници и ще видите туристи на нанайден! Туристите искат също и да се запознаят и с историята и културата на страната домакин! Какво ще им представите чалготека и леки момичета ли или мутрихотели? После питайте защо и българите не искат? Гърците имат паметници от хилядолетия за добри или лоши времена! Така се тачи история, а не с рязане на някакви скулптури, като талибаните! Те бяха поне по модерни и избиха скулптурите с РПГ-та!
58
1
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Няма абсолютно никакво значение кой ще е министър на туризма! Клиентите са писали отдавна уникално зле 0 на целият туристически бранш! А за клиента няма значение кой е министър, а значение има качеството на услугата, способностите на персонала и състоянието на хотелите и ресторантите, а това не зависи въобще от министерството, а лично и само от собствениците! Затова българите предпочитат да ходят в Гърция и Турция, но на нашето Мутроморие не стъпват!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия няма да ги мисля!
56
0
 
0
 
! Отговори
хахахахааха преди 1 месец
ХАХАХАХАХАХА
55
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Уникална *** гледах интервюто й за бтв, поредната калинка!
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая дето дави сухоземните костенурки
53
3
 
12
 
! Отговори
sd преди 1 месец
никъде не е казано че министъра се избира от "ресторантьорите"!
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че ко не харесват, я да им каже колко мельона тотизти ъчаква и готово
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТАРТОРИСТИЧЕСКИЯ БРАНШ Е НЕДОВОЛЕН, ТАРТОРИТЕ ИСКАТ ПАРИ
50
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е туризъм това!Това е МУТРИЗЪМ!
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако наредим в една редица така наречените хУтелиери ще ви падне капата какви модели правят тОрозЪмЪ в Бг.
48
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом мутро-хотелиерите пищят значи министъра си върши добре работата.
47
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние пък пишем 2 на релси на туристическия бранш и нема да им стъпим.
46
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той и туризма ни е за слаб 2.