Гладна мечка тормози смолянски села, изяде няколко телета

Експерт: Необходима е ранна реакция и прогонване на животното
26 фев 2024 12:16, Красимир Ангелов
39

Времето в последните 2 седмици става все по-топло и макар да сме в края на февруари, природата се събужда за нов живот. Мечка изяде четири телета и една крава в смолянски села. Хората са притеснени и не знаят какво да правят. Мечката ги тормози поредна година, затова са поискали отстрел на животното.

"Мечката е хищник и то най-едрият в Европа. Притежава сериозна физическа сила и е изключително опасно животно, ако имаме пряк сблъсък с него. Нашите мечки в България обаче са доста кротки и избягват присъствието на хора. Понякога има индивиди, които от глад или защото търсят по-лесен начин да си намерят храна, навлизат в населените места и започват да създават проблеми", каза старши експертът от WWF България Александър Дуцов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че за предотвратяването на такива проблеми с мечките е необходима ранна реакция, и животното да се прогони възможно най-рано. Въпросът е обаче, че в България нямаме подходящи пространства за тях.

"В България този метод е неприложим, защото нямаме такива големи пространства, на които да можем да ги закараме, да ги пуснем и те да не направят проблем в друго село, особено ако вече е свикнала с този начин на поведение", поясни експертът

По негови думи най-добрият вариант е да се прогони мечката с гумени патрони с капсаицин - екстракт от люти чушки.

В село Могилица мечка тормози жителите за поредна година. Кметът на селото Милко Кисьов разказа пред Bulgaria ON AIR, че района има много стада от животни, които са на свободна паша и често мечката си позволява да нападне някое от тях.

"Притеснени са хората. Тя влиза в самото село. Там е със застаряло население и хората се притесняват. Пред и няколко години в центъра на селото имаше една мечка с две малки и тя си влизаше по къщите през деня. Стресирани са хората", съобщи Кисьов.

"Не трябва да се бяга, това предизвиква подгонване. Трябва да се избягва контакт с очите, ако може да се концентрира човекът и да отстъпва назад, това поведение показва, че ти не си заплаха", каза експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 2 месеца
Абе що се месиш като не разбираш нещарта. Една мечка започнала ли е да хапва домашни животни повярвай ми никога няма да спре. Пък тея от БАН са пили 20 дена някъде и после са казали че популацията намялява, което е пълна глупост. Мечките в Родопа планина са страшно много. Срещат се под път и над път. Време е да се регулира тяхната популация преди да са започнали да хапват и хора - последните са кът по тези места.
14
1
 
10
 
! Отговори
ДО преди 2 месеца
WWF Бълагария - Александър Дуцов. Ей Дуцов я оди да си търкаляш платената пропаганда някъде другде. Време е мечката в България да се разреши за отсрел защото популацията застрашава местното население, особенно в Родопите и средна Стара Планина. И не ми се правете на еко защитници щото много добре ви знам какви сте, платени Сороси.
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия па, веднага почнахте с отстрела им... Нормално е една на няколко мечки да се остърви. Нито е нещо ново, нито е кой знае колко страшно. Стопаните ВИНАГИ биват добре обезщетени дали за кошер/и, дали за хайванче. Мечката е защитен вид с неясна като цифри популация. Доскоро се считаше, че тя нараства, но скорошни изследвания на терен от БАН показват друго. Отделно, че това си е чисто предизвикано от хора - разтварянето на р-т Кормисош веднага след соца доведе до тоя бум. А и местните са ок с тях
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само една смолянска СВО ще има ефект! Щом е накусила вече месце, няма шанс Баба Меца да се върне към боровинки и мед! СВО с подборен отстрел и после.. помен на мечешки бут и червено вино! А това с гумените патрони и капсицина, "експерта" що не го пробва сам?
11
3
 
14
 
! Отговори
da se преди 2 месеца
Ей не ми слагай минуси, тази мечка е опасна и трябва веднага да се отсттреля. И без това популацията на мечки надхвърля възможностите на българската природа.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
сигурно там са върли атлантици със съмнителен пол, руската мечка не напада нормалните българи
9
2
 
11
 
! Отговори
da se преди 2 месеца
ОТСТРЕЛЯ. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТА ВЪЗМОЖНОСТ.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 7 ВСИЧКИ мечки ядат месо ако имат възможност. Те са всеядни животни и ХИЩНИЦИ!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шегата настрана, но щом яде месо, значи тази мечка е стръвница и би трябвало отстрелването й да е разрешено.
6
0
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 2 месеца
Да изяде мръвки за три -четири хиляди лева и да я кандардисват да става вегетариянец -не ми се вярва да стане
5
0
 
5
 
! Отговори
Народът е казал: преди 2 месеца
"Гладна мечка хоро не играе." Тази пък е отказала да спазва правилото, че чуждата собственост е неприкосновена.
4
0
 
4
 
! Отговори
маалатъ преди 2 месеца
"""""""""Гладна мечка тормози смолянски села, изяде няколко телета"""""" -------- И още ли е гладна, бе?????? Че, то туй не е мечкъ, туй шъ дъ е Ламя, бе!!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
ww преди 2 месеца
RIP на експерта, който питал - питал
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да я прогонят от Смолян в Банкя, там има много вредни телета за изяждане.
1
0
 
4
 
! Отговори
Сайга 12 преди 2 месеца
Ще ми се ,,експертът" на живо да покаже как точно става.