Намериха мъртви животни и редки видове птици в Западна Странджа

Откарани са за изследване в центъра "Зелени Балкани" в Стара Загора
4 мар 2024 11:36, Елка Василева
11
Намериха мъртви животни и редки видове птици в Западна Странджа
кадър: Нова тв

В Западна Странджа са били открити мъртви животни и редки видове птици. Те са общо 14, сред тях два царски орела, морски орел, три мишелова, както и чакали. Те са откарани за изследване в спасителния център "Зелени Балкани" в Стара Загора.

Според д-р Христина Клисурова животните са в размножителен период и от защитени видове. "За съжаление през годината поне 2-3 пъти сме свидетели на такъв случаи. Води се следствие по случая, направена е аутопсия. Имаме осъдени лица, макар да са малко. При доказано престъпление глобата за физически лица е от 100 до 5000 лева, а за юридически - от 500 до 10 000 лева. Освен това от 1 до 3 години затвор по НК", посочи тя пред Нова тв.

Д-р Стефка Димитрова посочи, че най-често отровата е от пестициди, използвани в селското стопанство. "Взети са проби, които са отнесени в токсикологична лаборатория. Винаги се запазва материал от жертвите на отравяне", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До "истината":Никой ловец не трови животни! Аз поне не познавам такива.Отровители са разни селски бракониери с гумени ***,на които интелекта им клони към нула.Като свърши ловния сезон, единствено се подхранва дивеча-със сено и зърно и се разнасят каменна сол и ваксини против бяс и чума,във вид на кубчета.На всеки ловец е под достойнството му да трови животни! Не приказвай наизуст, защото всеки носи отговорност за думите си!
5
4
 
3
 
! Отговори
истината преди 1 месец
по скоро са ловците те когато свърши ловния сезон и техните кучета не ходят в гората хвърлят забранени отрови да тровят хищниците
4
3
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
На орела нищо нама да му стане от количеството отрова убила мишката. А и ако е отровна не би я изял, животните имат усет за тия неща. По скоро наистина става въпрос за напръскани с пестициди птици, те ловуват полски мишки из посевите... Дано установят виновните и ги накажат подобаващо, защото явно сегашните наказания не ги спират.
3
1
 
2
 
! Отговори
Чупакабра преди 1 месец
Езвънзямни ?
2
0
 
23
 
! Отговори
Токмаков преди 1 месец
СЕГА КАЖЕТЕ ТИЯ ПЕСТИЦИДЕ КАК ТРОВЯТ И ВСИЧКИ НАС ХОРАТА. ТЕ ОТИВАТ В ПОЧВАТА ЗАРАДИ АЛЧНОСТА НА РАЗНИ ТАРИКАТИ А ОТ ТАМ В ХРАНИТЕ И НА МАСАТА НА БЪЛГАРИНА!!!!!!!!!!! КЪДЕ СА ЛАБОРАТОРИИТЕ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ХРАНИТЕ!!! КОЙ ГИ ЗАКРИ И ЗАЩО В ГОЛЕМИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ НИКОЙ НЕ ВОДИ НИКАКЪВ ОТЧЕТ ЗА ТОВА!!! ЗАЩО НЯМА ОСЪДЕНИ ЗА ТОВА ЗАЩОТО ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЗВЪРШВАЩО СЕ СЪС СЪГЛАСИЕТО НА ПОЛИТИЦИТЕ.
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Некой на село си е тровил мишките, животинките са ги хапнали и ето ти на хранителна верига с кофти последствия... Ама нали хората все се мислят за "венецът на творението" и не им пука за живота на другите същества...