Спасиха децата, които се нуждаеха от спешно кръвопреливане

Десетки се се отзоваха на призова за кръводаряване
12 юни 2024 18:52, Инна Ангелова
0
Спасиха децата, които се нуждаеха от спешно кръвопреливане
Снимка: Pixabay

Децата, за които беше организирана спешна кръводарителска акция в Бургас, са спасени и животът им е вън от опасност. Това съобщиха  от университетската болница в града, където са настанени, съобщи bTV.

Спешната кръводарителска акция беше организирана веднага, а десетки се включиха в нея и събраха необходимата кръв за децата, уточняват от болницата. Трите деца се нуждаеха от големи количества кръв. И трите са с редки кръвни групи, което допълнително е усложнило намирането на необходимите дарители.

Припомняме, че две от децата са тийнейджъри, а другото е на 4 години. Причината за спешните операции са заболявания, а не инцидент. Малките пациенти вече са оперирани и състоянието им е стабилно.

Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени запаси, така и от кръвните центрове в Пловдив и Стара Загора.
 
В Бургас вече е взето решение за разкриване на кръвен център. Отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в Министерството на здравеопазването той все още не е факт.

При кръвен център в Бургас взетата кръв може да стане готов продукт в рамките само на няколко часа и няма да има нужда да бъде транспортирана до Стара Загора за изследвания и обработка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари