Две години ХаХаХа, а можеха да са от "кол и въже"

Трупата на Импро театър празнува рождения си ден на 19 декември
Обновена: 16 дек 2011 15:41 | 16 дек 2011 15:41, Петя Славова
4
Две години ХаХаХа, а можеха да са от "кол и въже"
Снимка: ХаХаХа

На 19 декември ХаХаХа Импро Театър празнуват 2 години от първия си път пред публика.

Трупата ще го отпразнува с пореден пърформанс в Модерен театър от 20.00 часа. Историята на театъра започва, след срещата на Ивайло Рогозинов с Ани... от 1-ви до 7-ми клас.

Петнайсет години по-късно Ани играе с аматьорска импро група в Германия и се сеща как подобни пърформанси могат да се случат и на българска сцена.

Няколко месеца след този международен обмен на информация, на 7 юли 2009 г. в Борисовата градина се ражда ХаХаХа в състав: Ивайло Рогозинов, Тони Карабашев, Петър Мелтев.

Тримата привличат Златин Цветков и Леонид Йовчев по схемата „Обадихме му се. Той дойде. И остана“. Същата схема е приложена впоследствие и върху Живко Джуранов и Васил Бовянски.

В началото никой освен Ивайло не харесва името ХаХаХа. Групата е на косъм от това да се кръсти „Забавно духов оркестър“ или „От кол и въже“.

ХаХаХа дебютират на 19 декември 2009 г. пред силно критична аудитория от 20-ина роднини, гаджета и приятели във фоайето на читалище „Славянска беседа“.

Още по темата

В импро театъра няма сценарий и никой не е написал предварително пиеса. Каквото и да се случи ще се случи само веднъж. Буквално. Актьорите в импро се опитват да не правят смешки, а да разказват истории.

В импро няма „аз“, има „ние“. Всеки играе за другите. Най-важният принцип в импро театъра се нарича „Да, и...“. Нямаш право да откажеш, каквото и да ти сервират на сцената. (Ако партньорът ти изневиделица реши, че имаш две деца и преди операцията си бил жена-сериен убиец, имаш две секунди да станеш точно това, доблестно и безусловно.) Импро театъра иска преди всичко топки и въобръжение.

Както отбелязва британският актьор Брайън Лоугън в The Guardian, “същите правила по случайност важат и за живота.“ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
просто това е различно представление, което означава че се експериментира, няма сценарий и всичко се случва изведнъж, спонтанно и всеки път различно, а иначе си има представления и никой не ги отрича
3
2
 
4
 
! Отговори
MisterX преди 12 години
Откога в българските театри има пърформанси, а не представления? Така по-тежко ли звучи или просто авторът на статията е с беден речник? Иначе им желая успех на момчетата. Импро-театърът звучи интересно. Ако стане и театър от него ще е прекрасно!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
готини са момчетата, успех
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добро заглавие