Христо Мутафчиев: Давам срок на културното министерство за парите до края на януари, после протести

Министерството трябва да се погрижи за увеличаване на доходите
6 яну 2024 21:00, Стела Стоянова
75
Христо Мутафчиев: Давам срок на културното министерство за парите до края на януари, после протести
Снимка БГНЕС, архив

Министърът на културата и политическият кабинет трябва да се погрижат за стратегия за развитие на сектора и увеличаване на доходите.

Те са отговорни така да се разпределят средствата, които ние успяхме да привлечем към бюджета, че парите да стигнат до хората. Давам срок на министъра на културата и на кабинета до края на януари, след което ще се предприемат протестни действия, защото няма никакво движение по въпроса. Това заяви актьорът и председател на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев по NOVA NEWS.

„Благодаря на всички колеги, които дойдоха на протеста през Министерството на културата и МС, с което показаха на управляващите, че отношението към нас трябва да се промени", каза той. Актьорът благодари и за увеличаването на парите за култура в бюджета. „Дали, обаче, решението ще свърши работа, вероятно да, но това зависи от Министерството на културата", поясни той.

По негови думи българите свикнаха да ги управляват "посредствени хора". "Тези, които ни заблуждават в един момент ги разгадаваме, а тези, които ни управляват ги търпим и ги преповтаряме, и потретваме", допълни актьорът.

Христо Мутафчиев разказа и за новия си моноспектакъл "Боже мой", който ще се играе в Народния театър. Той обясни, че спектакъла е негов и на Стоян Радев, а текстът е на Теа Денолюбова. „Избрах да работя със Стоян, защото първата ми среща с него беше толкова вълнуваща, че си казах, че текста на „Боже мой" може да бъде направен само от деликатен, обичащ човек, какъвто е той", сподели Мутафчиев.

"Животът не е план, а жажда и копнеж", каза той. Мутафчиев сподели, че за него любовта е всичко. „Влюбвам се всеки ден, в много различни неща", сподели актьорът. Той каза, че когато е забавил темпото в живота си е започнал да вижда малките неща, затова си позволява да се влюби и в цветето, и в дървото на пътя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Бачкатор преди 3 месеца
Ей Мутаф,пий си ракията и не се обаждай!В любимата ви афроамерика да не би в Холивуд да им дават заплати от министерството на халтурата!?Който става си изкарва пари...който не става спи на палатки,друса се или събира битовите отпадъци!Демокрация!Вие искате за бачкатора да е див капитализъм а вие тарикатите комунизъм и другите да бачкат за вас да ви хрантутят!Кой ходи по тетрис,концерти,опери и балети?Хората са заети с прехраната си!
62
1
 
3
 
! Отговори
донос.бг преди 3 месеца
Къв е тоя некъпан алкохолик,който ще дава ултиматум?!?!? Някой чувал ли е за него, като звездЪ ли се въобразява?!?
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът на управляващите не е, че България не разполага с достатъчни пари, че да опази същите проценти за културата. Проблемът е, че изкуството става твърде свободно, а талантите твърде обичани. Трябва да бъдат ограничени, че лесно да се купуват, лесно някой да си поръчва музиката. Уок-ът постави на колене цялата филмова индустрия в САЩ, та в България ли няма да успее чрез "Отворено общество". Тогава децата ви ще гледат филми като "Чуден свят", вместо нещо по-качествено и поучително.
60
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Данъците на Бай Юмур от Якуруда пак ще си останат същите...Макар той отдавна вече не ниже тютюн и не е в България, понеже и към неговия хляб се отнесохте със същото презрение, с каквото и към хляба на актьорите. Тютюнопроизводителите бяха първите засегнати и от държава и от хейтърите. Но парите от дънъци, вместо за музеи и театри, ще отидат за хотелите в които се мдрса Лена.
59
0
 
3
 
! Отговори
Стефан Кръстев преди 3 месеца
Пак ще кажа, понеже съм запознат, понеже съм в сферата. Тези с познатите имена, ще оцелеят. Ще си играят това, което не винаги желаят, но което им носи финансови средства. То е и евтино за поставяне. Почти няма сценични работници, може да се играе на всяка цена. Билетите са скъпи и се продават бързо. Но децата ви няма да гледат класика на театрална сцена. "Сериозни и проблематични" произведения ще бъдат спонсорирани от "Отворено общество". Ще е евроатлантическа пропаганда. Това е.
58
1
 
2
 
! Отговори
Опера Русе преди 3 месеца
Бай Юмер от Якоруда, даже не може да посочи на картата къде е Русе. Но цял живот ниже тютюн и изхранва "културната институция".
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще участвам в протестите. Да, пряко засегнат съм. Да, работя в театър и в читалище; сина ми работи в театър; жена ми работи в читалище. Няма да имам проблем с намирането на нова работа, ако ми се наложи. Няма да умрем от глад (меко казано) дори да не си намерим нова работа. Но знам какво ще се случи на България. "Отворено общество" ще си купи културата. Те имат парите, ще създават точно онези "сериозни" произведения, от които имат нужда. В момента - г ей-пропаганда.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ругахте скотовъдците, когато им избиваха животните, присмивахте им се. Ругахте "зърнарите" когато протестираха срещу геостратегическия дъмпинг. Ругахте миньорите когато протестираха, че губят работните си места, заради зелени сделки и гендъри. Ваш Тагарев даже "благородно" им предложи работа в армията, като искат да работят...има и фронтова линия...Сега дойде ред и на актьорите, че и на музейните работници, на всички в културата. Накрая не тези от конкретен сектор - вие ще сте малцинство.
55
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На "Една българка" ще и кажа, че този актьор в лошото си здравословно състояние, без да стане от мястото си, пълни театрална зала с моноспектакъл и публиката го гледа с интерес. Говоря от Плевен, откъдето са ми впечатленията. Той проблеми със субсидията няма да има. Познатите имена - нямат. Не и когато правят шоу. Но театърът не е само шоу. Защото после има вой: какво поколение растяло.
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И музеите ли на пазарен принцип, умници?! Ясно, че много често не влизате в театър. Спомена се и Николай Урумов. Николай Урумов винаги ще се оправи. Между другото и Мутафчийски. С изградените от телевизия имена пълнят залите, дори билета да е над 20 лева. В такъв случай субсидиите не им се и полагат. Чисто на пазарен принцип, до един тези, чиито имена знаете, защото гледате достатъчно телевизия, играейки халтурки ще се спасят. Но другите...И по-сериозното творчество, класиката. Културата (?!)
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В знак на протест ще изиграеш една постановка ли...
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами отвори си частен театър бе. Кво си ревнал за пари от Държавата. Баща ти от Банкя го нема. Умре. Вече е никой.
51
4
 
1
 
! Отговори
до 56 преди 3 месеца
Защото в сградата е руското посолство, затова.
50
1
 
10
 
! Отговори
При наличието преди 3 месеца
На световна колтура бе ге халтура не ни е нужна
49
6
 
6
 
! Отговори
КръстьоМанафов преди 3 месеца
Ламбо дъртия комунист ви научи само как да бъдете добри комунисти но те и как да играете пред камера в филмите.
48
1
 
11
 
! Отговори
Иво Андонов преди 3 месеца
Ходете с Николай Урудов да ревете за пари на господаря си Банкянския Бай Миле.Ше ву врътнете некоя тръба ше даде пари пари човека от шкафчето.
47
1
 
8
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Христо Мутафчиев - това ли беше "уж бунтара".хора на изкуството ,които се превръщат в придворни лакеи на нечия политическа и най-вече икономическа власт и интереси ,не могат да бъдат не само актьори ,но дори и шутове. Христо Мутафчиев "протестира" не заради интересите на "културата" ,която при него във всяко отношение липсва ,а заради интересите на Бойко Борисов и компания. Ако не бъдат удовлетворени "културните интереси" и се състои "ротацията" през март - дали също ще продължи да протестира?!
46
0
 
9
 
! Отговори
БСП Вуйна преди 3 месеца
А Сегаааа Кооой Ще ни даде Париииии?!!!
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя си е свикнал държавата да му дава като през соца.Добрите атристи,певци и хора на изкуството,не чакат на държавата да им дава,а си изкарват сами парите.Срокове тръгнал да дава,от къде накъде бре?!Яяяя го виж ти?!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е един от актьорите, който не сте го запомнили с нищо, освен ролите на ***, точно като Рачков. Актьори, играещи себе си, ни занимават с някакви си там планове, които били измислили, ама надали. Дните ви са преброени, защото сте никой, а новото поколение няма да ви търпи.