Актьори два месеца чакат плащания заради неодобрени лимити

Това написа директорът на габровския театър
21 дек 2023 16:26, Стела Стоянова
8
Актьори два месеца чакат плащания заради неодобрени лимити
Снимка БГНЕС, архив

Директорът на габровския Драматичен театър "Рачо Стоянов" Петко Койчев се разгневи на управляващите в поредица от емоционални постове в социалните мрежи.

Той обвини Министерството на финансите и Министерството на културата, че ред плащания за провинциалните театри закъсняват и актьори са принудени да работят без заплащане. Заради неодобрени суми дългоочакваната премиера на габровския театър - "Портретът на Дориан Грей" се отлага от 20 януари за 1 февруари 2024 г., пише той във "Фейсбук".

Постът му идва на фона на решението в бюджет 2024 да бъдат отпуснати 68 милиона повече за култура, предизвикано не на последно място и от протестите на сектора през ноември и декември.

"Защо ли? Поради една много проста причина! Няма пари! А защо няма пари? Попитайте Министерство на финансите и Министерство на културата", пише Койчев. "Едните нямали лимит и чакали едни пари, а другите незнайно защо не ги отпускали! Над 50 фирми и над 20 артисти чакат плащания от 01 ноември 2023 г. само от габровския театър, но ние не сме единствените. Повече от половината театри са със спрени плащания! Списъкът с неодобрени плащания на габровския театър е 15 страници!!!!!! В петък по спешност одобриха част от плащанията, които би трябвало днес да са минали, но ,колеги, 15 страници!!!!"

"Фирмите, всяка от които приключва финансовата година, не се вълнуват от лимитите на Министерство на финансите и Министерство на културата! Те чакат плащане! Артистите, които сме наели на хонорар и 2 месеца, повтарям два месеца работят без доход, не ги вълнува, че едните не отпускат лимит на другите, все тая им е!", заявява още Петко Койчев.

Според него не е съвпадение, че много плащания към културните институти са били спрени именно на 1 ноември 2023 г., когато бе символичният протест на културните дейци, пише "Сега".

Два дни след първия му пост последва и втори, в който той разяснява методиката на финансиране на театрите. "Над 13 години ни се обясняваше, че театрите работят на делегирани бюджети и че директорът преценява сам как да разпределя средствата. Обаче! Всички държавни сценични културни институти сме второстепенни разпоредители към Министерството на културата, тоест ние не сме последната инстанция. Всичките ни финансови потоци минават с одобрението на МК и то във всеки един момент може да задържи и да отлага одобрението на даден разход, защото няма лимит например".

Петко Койчев е актьор в Габровския театър от 2010 г., а през 2018 г. след конкурс е назначен за негов директор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо трябва да плащам с моите данъци заплатите на някакви некадърници? След като се мислят за актьори, да си намерят публика която да им плаща заплатите. Крайно време е театрите да започнат да се самоиздържат, ако не могат да се закриват!
5
0
 
1
 
! Отговори
Колега преди 4 месеца
Малко са хората в малките градове и няма как да има достатъчна посещаемост за да им стигне за да се издържат. Ходил съм на представление във Велико Търново с около 50 души публика, по 8-10 лв билета за кое по напред.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз много пъти съм го казвал тук, за младите актриси 2000лв щат поне, за актьорите на 4 часа и да работят другите 4 истинска мъжка работа или да сменят пола в нидерленд.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Докога държавата ще дундурка актьорската гилдия?Ако не могат да си заработят заплатите,да се преквалифицират.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Намалят заплатата на директора, махат ненужния административен апарат и плащат на артистите!
1
3
 
3
 
! Отговори
Фед Красивия преди 4 месеца
Яко заминава у киреча държавата!