Каквото направят Нина и Зуека, все е хубаво

Семейството-актьори ще играят "Шинел" на няколко езика в София и страната по случай
Обновена: 26 мар 2012 13:50 | 26 мар 2012 13:47, Петя Славова
0
Каквото направят Нина и Зуека, все е хубаво
Момент от "Каквото направи дядо...". Снимка: Театър Кредо

Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека ще играят свояспектакъл "Шинел" по Гогол на различни езици в София и
страната по случай 20-годишнината на театър "Кредо", научи БТА от актьорите.

Първият спектакъл е на немски език е на 26 март от 19.30  часа в Театър 199 "Валентин Стойчев". Това специално представление в навечерието на Международния ден на театъра е началото на поредица от инициативи до края на тази година, с които артистичният дует планира да отбележи 20-годишнината на създадения от тях през 1992 г. театър "Кредо" - най-награждавания и аплодиран български театър по света. Във връзка с юбилея Нина и Зуека обмислят идеята да изиграят спектакъла "Шинел" на няколко езика през есента в София, както и да го представят на зрителите и в други градове в България.

През юли театър "Кредо" ще покаже "Каквото направи дядо. . ." по Андерсен на фестивал в Русия - в град Авакан,столицата на Република Хакасия. През октомври Нина и Зуека ще гостуват в Москва в рамките на Дните на българската култура в Русия с "Шинел" - спектакъла, който именно руската критика назова "едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на 20-и век". Този спектакъл прекрачи прага и на новото хилядолетие и на 6 ноември 2012 г. ще чества своя 20-годишен юбилей.

В продължение на 20 години независимата театрална формация на Нина и Зуека разнася славата на българския театър далеч зад пределите на България и за своя принос към популяризирането на родния ни театър по света през 2008 г. Съюзът на артистите в България присъди на театър "Кредо" специална награда "Икар". "Кредо" е отличен с още 14 международни награди за "Шинел" и седем международни награди за"Каквото направи дядо. . .".

"Професионалните и духовни достойнства на сценичната реализация на театър "Кредо" на Гоголевата повест
"Шинел" са от най-висока класа. Поради емоционалната заразителност на необичайния си театрален език тази малка театрална форма с голям духовен обем се оказа едно от явленията в нашия театрален живот", е оценката на легендарната режисьорка проф. Юлия Огнянова.

"Безумието на гения и безумието на театъра са се съединили в едно изключително очарователно зрелище - "Шинел" на театър "Кредо", пише украинската преса.

Суперлативите не пестят и британските издания. "Магията на "Кредо" се дължи просто на техния гений. Те са гениални, абсолютно гениални! В моя опит от 50 единбургски фестивала и стотиците спектакли, които съм канил,
те са сред 10-те най-добри артистични изяви, които съм виждал. След като види тяхната постановка, човек придобива нова концепция за театър", категоричен е Ричард Демарко, един от основателите на Единбургския фестивал, човекът, открил "Шинел" и театър "Кредо" за света, в интервю за Би Би Си - Лондон.

Възторжени и вдъхновени са отзивите у нас и по света и за "Каквото направи дядо. . . " - "изглежда, че българският "Кредо" с бяла вата на метри е в състояние да оформи и разкаже всичко. Шеметен ритъм на актьорската игра, игра, която излъчва топлина", "жизнерадостен, игрови спектакъл,който подчертава, че все пак мирът и уютът на нежната привързаност винаги зависят от жената.

Той ни кара да почувстваме силната нужда да имаме до себе си някого, на коготобезрезервно да вярваме, както и някой, който да ни приема винаги с радост", "големият разказ за Любовта и най-ценния урокна живота - умението да обичаш. Актьорският дует е виртуоз, играта им е увличаща и вдъхновена", "Каквото направят Нина и Зуека, все е хубаво".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари