Френският флаг, пречупен през хип-хопа

Пиер Ригал ще открие петото издание на Sofia Dance Week
27 авг 2012 09:52, Петя Славова
2

Снимка: Sofia Dance Week
Петото издание на Sofia Dance Week ще бъде открита от Пиер Ригал.  Звездата идва за втори път у нас, този път със спектакъла си „Standarts“ .

Именно на този фест през 2009 г. той представи Asphalte и Erection.

От новия спектакъл „Standarts“ може да очакваме нова среща с  енергията и грациозността на осемте танцьора на сцената. Авангардния хип-хоп стил на Пиер Ригал, този път, „изучава” пространството на един флаг, който символизира френската нация и консолидира общността. Чрез разтеглянето и изкривяването на тази въображаема териториална граница, артистите от Standards поставят въпросите за свободата и индивидуалността на отделния човек, приел да бъде част от общността.

Пиер Ригал започва да танцува на късните 29 години. Преди това е обещаващ състезател на 400 метра бягане с препятствия, който завършва математика и икономика в Барселона и кино в Тулуза. След университета започва да режисира документални филми и музикални клипове, междувременно получава травма и се налага да прекрати спортната си кариера.

Пиер избира танца като заместител на спорта. Вдъхновението за него идва от белгийския хореограф Вим Вандекейбъс и босненския режисьор Младен Материц, които съчетават в спектаклите си танц, театър и технологии. През 2002 г. Ригал е вече танцьор в трупата на швейцареца Жил Жобен, а през 2004 г. в Тулуза основава собствена танцова компания – Compagnie Dernière Minute, с която продължава да изследва пресечната точка между танца и високите технологии.

„Standarts“  може да видим на 29 септември в Зала 1 на НДК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кафеви французи ,то скоро бели няма да има там така че това са новите франсета свиквайте хаха