"Приказки за виолончело" разказва Стефания Колева

Солист е Петър Кушлев
Обновена: 8 фев 2013 13:52 | 8 фев 2013 13:52, Петя Славова
1

Стефания Колева. Снимка: Фортисимо Фамилия

12
След като вече се разказаха приказките за арфа и флейта, идва ред малките да се запознаят и с виолончелото. С него ще ни запознаят солистът Петър Кушлев и актрисата Стефания Колева.

Денят е 16 февруари, а мястото - Камерна зала България.

Проектът е част от програмата на Фортисимо Фамилия.

По време на срещата ще усетим, че виолончелото е известно с това, че звукът му е най-близък до човешкия глас.

Инструментът e един от особено интересните от семейството на струнните.

С характерния си тембър виолончелото е основен инструмент в бароковата музика и един от най-важните елементи на симфоничния оркестър. Освен при класиката, звукът му често е припознаван и използван от поп и рок банди.

През 60-те години The Beatles и Шер вкарват инструмента в парчетата като "Bang Bang (My baby shot me down)", "Eleanor Rigby" и "Strawberry Fields Forever", a Pink Floyd използват чело в албума си "Atom Heart Mother".

Петър Кушлев е бил от онези надарени деца, които въпреки че не произлизат от музикално семейство, демонстрират необикновен слух и влечение към музиката и музикалните инструменти въобще. Изборът му пада върху виолончелото. Преминава през Националното музикално училище и Музикалната академия, след което натрупва впечатления и опит като свири на различни места по света. "Виолончелото е инструмент, на който главно се свири класическа музика, но има и доста модерни неща, направени за него. Групата Apocalyptica например са четирима челисти, които разбиха всякакви класически граници и се хвърлиха в метъл музиката. Първият им албум беше с кавъри на Metallica, преработени за 4 чели. Общо взето всичко може да се аранжира и за чело, музиката е нещо безкрайно и си свободен да поемеш накъдето ти погледнат очите", сподели Петър, за да разбие мита, че виолончело може да видим и чуем само в симфоничен оркестър.

Програмата представлява разходка из епохите, а основно място в нея заема едно от най-красивите произведение, написани за чело - "Лебедът" от "Карнавал на животните" на Камий Сен-Санс. Бокерини - "Менует", "Марш" и "Клоуни" от Кабалевски, както и любими детски теми като "Пинко, розовата пантера" и Looney tunes ще превърнат концерта в карнавал, по време на който докато се забавляват, децата научават интересни факти за класическата музика, композиторите и виолончелото.

Актрисата Стефания Колева се включва в "Приказки за виолончело", за да поеме заедно с Петър Кушлев предизвикателството да спечели децата за каузата на класическата музика. С комедийните си роли в представления като "Ножица трепач" и сериали като "Тя и той" и "Клиника на третия етаж" за Стефания Колева без съмнение може да кажем, че е едно от най-харизматичните и забавни лица от театралната сцена и телевизионния ефир.

Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от Найден Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Арна е! Ако я чукна не могат да я сглобят след това!