Стоянович връща влака на културата обратно в релсите

Нов начин на финансиране на театрите обмисля министърът
Обновена: 26 сеп 2013 13:49 | 26 сеп 2013 13:49, Петя Славова
2
Стоянович връща влака на културата обратно в релсите
Петър Стоянович. Снимка: Булфото

Промяна в метода на финансиране на театрите и културните институти в областта на сценичните изкуства предвижда Министерството на културата. Това обяви министърът на културата Петър Стоянович при отчета на 100-те дни на управление на екипа му, пише БТА.

До този момент финансирането се осъществяваше на базата на продаден билет. Според министъра обаче трябва да се обръща внимание и на художествения продукт. Необходимо е да бъде променен Единният разходен стандарт за сценичните изкуства, тъй като по думите на Стоянович, тази система е несъвършена. Тя е била въведена, за да увеличи пазарното съревнование в гилдията, но се налага да бъде премислена, "тъй като утежнява бюджета и нямаме гаранции, че качеството на продукта е еднакво добро в цялата страна", заяви министърът.

Някои от театрите намаляват цената на билета, за да напълнят залата, но и да получат съответната субсидия от държавата, посочиха още от министерството.

Заместник-министър Васил Василев коментира, че досега бюджетът се е формирал спрямо показателя за тримесечието за съответния институт, но това води до несигурност и непредвидимост на финансовия ресурс.

Със старата българска поговорка - "Искай всичко, за да ти дадат нещо", министърът коментира бюджета за следващата година и поисканите от екипа му повече средства в областта на културата.

Става въпрос за около 20 млн. лв., които ще бъдат разпределени, както следва: 10 млн. лв. за сценични изкуства, 4,5 млн. лв. за филмопроизводство, 1,5 млн. лв. субсидия за творчески проекти, 2,5 млн. лв. за управление на културното наследство и 1 млн. лв.за подкрепа за фестивална дейност.

"През изминалите 100 дни по-скоро се опитвахме да върнем влака на културата обратно в релсите му", обобщи Петър Стоянович трите месеца на управлението си. Той обяви, че приоритети в работата му оттук нататък са европейско финансиране чрез кандидатстване по оперативни програми и по норвежката програма, единен стандарт за читалищата, въвеждане на диференциран подход за подпомагане и развиване на археологическата дейност. Националната стратегия за културата също е сред основните акценти, като през следващия месец ще започне активната работа по нея.

Петър Стоянович обяви още, че ведомството му ще засили мерките срещу трафика на културни ценности. Предстои подписването на редица двустранни споразумения за връщане на ценни предмети, напуснали българската граница по незаконен път, като първото се очаква да бъде със САЩ след около месец. Министърът посочи, че ремонтите в някои от училищата по изкуствата ще приключат най-късно до 15 октомври и децата ще бъдат настанени обратно в своите училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
divizieva преди 10 години
Другарю Стоянович, като не можеш да се оправиш, върви си бе, върви си при твоята в Драгалевци, остави Гергана на следващия. И като си закопчаеш панталона, може да погледнеш и културата, за да разбереш, че нямаш общо с нея.
1
0
 
3
 
! Отговори
ТАНЯ АНДРЕЕВА преди 10 години
ОСВЕН МЕНЕ ДА ВЪРНЕ В ЛЕГЛОТО СИ ДРУГОТО СА ПРИКАЗКИ НА КИЛОГРАМ