Операта трябва да е и в супермаркета, и на площада!

Пласидо Доминго е възхитен от българските оперни гласове
Обновена: 12 фев 2014 17:12 | 12 фев 2014 17:12, Петя Славова
5

Концертът на Пласидо Доминго е на 14 февруари в зала "Арена Армеец". Снимка: БТА

Операта трябва да е навсякъде - и в супермаркета, и на площада, и в метрото, каза днес световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго. Той е за първи път в България за концерта си на 14 февруари в зала "Арена Армеец".

Така операта става достъпна за хората, които не могат да си позволят да влязат в театъра. От друга страна, е възможност за изява на многото талантливи млади изпълнители, които иначе трябва дълго да чакат, за да излязат на сцената, допълни маестрото.

Операта е родена в малки театри и там "се чувства" най-добре, но понеже интересът е голям, се строят все по-големи сгради. Опера на открито също е чудесна възможност - стига озвучаването да е качествено, коментира Пласидо Доминго. Той е възхитен от забележителните български оперни гласове - и от близкото минало, и от днешния ден, с много от които си е партнирал на сцената, пише БТА.

С Борис Христов не съм работил, но с Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Димитър Узунов, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова и много други съм. Всички те са мои скъпи приятел и колеги, от които се възхищавам, каза Доминго.

Според него новото поколение български оперни артисти също е забележително. Особено е възхитен от Орлин Анастасов, лауреат на неговия конкурс "Опералия", и от Красимира Стоянова.

Впечатлен е също от Александрина Пендачанска, Светла Василева и други наши певци, с много от които се надява да си партнира. Операта ще живее вечно, категоричен е световноизвестният артист. По думите му младите композитори трябва да бъдат насърчавани да търсят добри либрета за оперите си, за да имат продължителен успех.

Дори нищо ново да не бъде написано, съществуващият вече репертоар е достатъчно силен, за да печели нови почитатели на оперното изкуство, коментира маестрото.

Като проблем в оперното изкуство маестрото изтъкна финансирането. Много театри се закриват, а и много хора не могат да си позволят това скъпо изкуство. - обясни той - В същото време в Далечния Изток - в Китай, Корея, Япония, се откриват много нови опери и интересът е все по-голям.

Той сподели, че успехът на една постановка зависи от това колко вълнува - може да бъде и модернистична, и класическа. Има място за всичко, но моите предпочитания са към класическите спектакли, макар че съм участвал и в много осъвременени интерпретации. Важното е да не се търси самоцелна провокация - да се променя сюжетът само за да се шокира публиката. В Германия, Австрия и Швейцария често се правят такива постановки, които зрителите освиркват, допълни маестрото.

Директорът на Софийската филхармония Явор Димитров връчи на Пласидо Доминго почетния знак на филхармонията. Съставът ще свири на концерта на 14 февруари.

Заедно с Пласидо Доминго в София снощи пристигнаха неговата съпруга Марта Орнелас, диригентът Жорди Бернасер и едното сопрано, което ще участва в концерта - Микаела Оесте. Очаква се днес да пристигне и другата певица - Вирджиния Тола. Програмата от две части ще включва оперни арии, сарсуели, части от оперети и мюзикъли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Завиждам на тези, които ще го чуят на живо! Пустите му пари... все не достигат.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последният път когато бях на концерт в зала "България" през декември ,имаше и хора облечени ,ако не официално, то поне доста прилично. Но имаше и доста ,които бяха дошли така, както ходят на Витоша. Включително и една депутатка с пуловер домашна плетка и карирана пола била модна през 90-те. Едва ли е от липса на пари.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1989г. всеки четвъртък по Първа програма имаше опера ,филм със субтитри. Хем слушаш музика, хем разбираш и съдържанието. При това от световни сцени и със световно известни певци. А всеки понеделник телевизионен театър. Във всеки град и по-голям и по-малък имаше постоянно гостуващи артисти. Отделно си бяха местните трупи от артисти и певци.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българина да се облече официално и да отиде радостен на Опера?!Леле...ориенталци...
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ще ти коментира опера?Хората искат чалга.Лично за мен Пласидо е номер едно.Защото има една мекота в пеенето му.Радва ме,че е дошъл,но няма да мога да отида да го слушам.С 600 лв. заплата малко не виждам как ще отделя няккакви пари за каквото и да е.Ако ме изгонят от работа сигурно ще трябва бързо да тегля крдит (ако ми дадат) и да се махна от България.И без това щес е мре,поне да е някъде другаде.Пък белким нещо направя навън. Тук работиш и плащаш сметки. Почнах за опера и къде отидох.