Драматургът Яна Борисова: Забравили сме да говорим красиво

"Писането е състояние на духа, но е и избор", каза тя
Обновена: 22 юни 2024 16:24 | 22 юни 2024 16:22, Инна Ангелова
6

Театралният драматург Яна Борисова споделя, че писанието е състояние на  духа, независимо какъв жанр избереш, щом изпитваш необходимост - сядаш и пишеш. В съботното издание на “България сутрин” Борисова допълва, че обича театъра и там се чувства най-добре.

“След това започнах да се занимавам с кино сценарии, започнах да преподавам. Всичко преливаше от едно в друго, ставаше естествено. Едно от най-големите удоволствия изпитвам, когато преподавам. Това се случи през последните години - виждам най-много смисъл", сподели още Борисова.

Въпреки многото награди, които получава, все още не смята, че пише добре.

"Ако човек си повярва, че е съвършен, че пише прекрасно, с него е свършено. Не е добре да се прекалява със самочувствието. Аз бях притеснителна, сега го прикривам по-добре. Писането е и въпрос на избор. Неприятно е да се провалиш, но е здравословно понякога да не се получава всичко, както си го мислил", смята писателят.

Драматургът споделя, че без вдъхновение не може да се пише, то идва когато си пожелае и няма рецепта.

“Когато си щастлив, ти се живее. Не ти се сяда да описваш. Забравили сме как се говори за красивото и щастието. Езикът ни е много красив, имаме красиви думи", подчерта Борисова.

Чрез "23 любовни писма" авторите на книгата дариха средства за Дома за ветерани на културата и изкуствата в София.
"Домът за ветерани на културата и изкуствата в София е моя слабост. Домът има нужда от помощ, а хората, които са там, са работили цял живот, за да живеем ние сега така. Книгата се продава в интернет и на всички наши представления", каза Борисова.

Драматургът успява да върне Цветана Манева на сцената за спектакъла "За любовта". "Цветана не може без сцената и публиката не може без Цветана. Тя получава енергия и любов от публиката, няма болки, няма възраст. Излиза и огрява", разказа още Борисова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Театър
Фестивалът “Софийски музикални седмици” с послание за недежда, мир и любов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Странно е, когато някой твърди, че еди-какво си е важно, а същевременно не показва личен пример, защото не бих определил писането й като красиво, а като отговарящо на клишето за красота. Всяко изкуство, какво остава голяма изкуство, е много повече от това. Красотата в една картина е в композицията и цветовете, а не в темата, а картината рядко остава в историята заради композицията и цветовете. Също ме подразни и клишето, че вдъхновението идва от всичко. Ами не идва от всичко. Изобщо - нищо ново.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В БеГето изчезна учтивата форма на обращени, "вие и ако обичате" а проташката на "ТИ кво БЕee" е на мода!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забравя човек, който някога нещо е знаел ...
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С този еднокнижник наело на БГ, за какво красиво говорее говориш?
2
0
 
9
 
! Отговори
Рендето преди 3 седмици
"""""Драматургът Яна Борисова: Забравили сме да говорим красиво""" ------- Че, то болшинството от младото поколение до 35 - 45 годишна възраст не е държало книжка в ръцете си, камо ли да я е прочело... Резултата е очевАден, не могат да съставят граматически правилно дори едно изречение!!!!
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ами то по красива нова дума от 'ойрожендьр' има ли :)))