Учени успяха да надминат скоростта на светлината

Учени от германския университет в Кобленц успяха по опитен път да надминат скоростта на светлината и да потвърдят съществуването на области с „нулево време”
19 авг 2007 16:43,
79
Учени успяха да надминат скоростта на светлината
Фантазията стана реалност: можем да се окажем в крайната точка на пътуването, без изобщо да сме започнали да се движим. Снимка: ИТАР-ТАСС
Учени от германския университет в Кобленц успяха по опитен път да надминат скоростта на светлината и да потвърдят съществуването на области с „нулево време”, предаде ИТАР-ТАСС.

По време на опитите те регистрирали движение на фотон, чиято скорост надминавала скоростта на светлината. Съобщението първо направи британското научно списание „Ню Сайънтист”.

По този начин, според изданието, под съмнение се поставят основите на теорията на относителността на Алберт Айнщайн, която дава съвременното физическо описание на нашия свят. Теорията гласи, че скоростта на светлината е абсолютна и не може да бъде надмината.

Професорите Гюнтер Нимц и Алфонс Сталхофен обаче успели по опитен път да получат и проучат известния в съвременната физика „ефект на тунела”. Според съществуващата теория в такива тунели съществува „нулево време”.

Откритието бе направено при опити за преминаване на светлина между две огледални призми, разположени на метър една от друга. При това фотонът, пресичащ създадения тунел, достигал крайната точка заедно със светлината, отразена от една от стените на призмата, макар да преминавал значително по-голямо разстояние.

Професор Сталхофен заяви, че опитите вече са повторени и в останалите водещи световни лаборатории, като учените са получили аналогични резултати.

„Сблъскахме се с парадоксално физично явление, при което можем да се окажем в крайната точка на пътуването без изобщо да започваме да се движим”, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
antropolog преди 16 години
ideiata za predelna skorost na svetlinata e postulat, a konstantata 300.000 klm/sek e proizvolna velitschina.fizikata e nevazmojna bez bez postulata za predelna skorost.
38
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 16 години
Времето ще покаже кой е бил прав. А дотогава - понеже телепортацията е все още невъзможна, аз лично използвам велосипед. :)
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Дюн" - пътуване без движение
36
0
 
1
 
! Отговори
BtH преди 16 години
абе... разбирам, защо го нападате Веско, не е прав да пише така, хеле пък, че си мисли, че Щ се пише ШТ, ама това е друг въпрос..А за статият - съгласен съм, че е поредното нахално изкривяване на фактите, колкото и добра работа да са свършили - създали тунел, хубаво, прекрасно даже, до вчера нямаше начин, днес има - лично на мен ми харесва... Но с какво това опровергава Айнщайн? Ами той тия тунели ги е предвидил, та даже е описал доста от свойствата им.Скоростта на светлината? Хмм, как, моля я прескочиха? Ами той, въпросният фотон, се е движил през тунела, нали? А тунелът НЕ Е нормалното пространство. Та как тогава измериха скоростта? Тя е равна на РАЗСТОЯНИЕ за единица време. Скапаният фотон не се е движил един метър (статията) в нормалното пространство, а по-малко - в едно съвсем друго пространство - това на тунела. Писна ми от сензационни опровергания на Айнщайн. Всички (та и това) го опровергават, а после? Никой не взе да си преизнае, че всъщност откритието е СЛЕДСТВИЕ от теориите на Айнщайн - не, опровергахме го, а после - чакай да си траем, че някой може да попита... И тихомълком да си обясним теориите пак с опровергания Айнщайн...
35
0
 
0
 
! Отговори
a преди 16 години
дали точността на измерване е 1/3000 000 000 от секундата или пък е по-голяма че да повярваме
34
0
 
0
 
! Отговори
рефер преди 16 години
Браво! Марс, много ми хареса твоят коментар! Ако има повече хора с твоето мислене в БГ животът ни ще стане по-хубав и ще можем да гледаме хората в очите. Благодаря ти!
33
0
 
0
 
! Отговори
Марс преди 16 години
Аман от гении като наш Веско, познавам такъв пишман физик като него който много добре обяснява как нещо не може да стане, само защото е чел учебници писани през 50-те и то не само в областа на на физиката, а по всички работи е готов да даде мнение защо няма да се получат(например да се изкопае дупка метър на метър). Истината е, че такива "НЕКАДЪРНИ" учени като тези германци движат прогреса и затова са по-добре от нас, такива като тях са изобретили самолета, автомобила, плазмените телевизори и т.н. и т.н. Нашите Весковци много ги бива да викат "От Искъро по-дълбоко нема", онея може и да са сбъркали опита, но поне правят опити. Може и някой българин да е участвал, избягал от тук заради Весковците...
32
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха хохо Ха ха преди 16 години
Пословичното балканско всезнайство! Чудесно!:) Първо да ви кажа, статията е по типичному за днес.бг написана така, че един господ знае дали има нещо общо с това, което е било написано в Ню Сайънтист, защото всички предполагам сме забелязали колко са грамотни тукашните "журналисти" - то правописът им куца, та от физика ли да разбират? Второ, оставете го Веско намира, защото (сега, и аз не съм физик и не мога да твърдя, че той не е написал някви терминчета, извадени отнякъде си, които всъщност нямат смисъл) така или иначе никой от останалите хора наоколо не разбира за какво става въпрос. Аман от балканския синдром, бе, хора - всяка жаба да си знае гьола! То е очевидно, че никой от вас не схваща за какво иде реч, какво изобщо се пънете? Ами ако Веско наистина си е физик и наистина разбира? Не ви ли е малко кофти да се изказвате неподготвени и да изглеждате глупаво? Не е нужно всички да разбираме от всичко и приемете, че не е срамно да НЕ си запознат с всички страни на науката, достатъчно е човек да е добър специалист в свойта си област. Писна ми от тези свръхкомпетентни коментари!
31
0
 
0
 
! Отговори
рефер преди 16 години
Веско, може и много да знаеш, може и много да си чел. Беше ми интересно да прочета написаното от теб, както и комрнтарите на другите хора. Това, което ме изуми в кореспонденцията между вас е многото вулгарни изрази и злоба, които изпъкват над целият текст. Не ми се връзват коментарите точно по тази тема с езика, който ползвате. Да не говорим за правописните ти грешки, които наистина следва да "избришеш". Също така искам да ти кажа да не гледаш на останалите хора като на по-глупави от теб. Най-вероятно експериментът им е направен при условия и среда изключващи съмнения за неговата достоверност. Щом ти си се сетил за всички изкривяващи резултата фактори, приеми че и някой друг може да е умен поне колкото теб и да си е написал домашното.Пожелавам ти да научиш и правописа както си научил физиката и тогава може да откриеш, че и другите хора могат да мислят...
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
29 и вземи стани професор..
29
0
 
0
 
! Отговори
Becko преди 16 години
бе как така ги пребрoи грешките катo незнаеш кoе не е грешнo.на мен не ми плащат да пиша а да бачкам. има кoи да пише и да брише. и да му се невиди и анoнимята. иначе пoркаме бира.сте дoбавя че акo някoи твърди че е измерил светлинен фoтoн кoитo пристигнал пo ранo oт друг фoтoн, тo тoва мoже да стане пo две възмoжнoстите. наместo да ускoряваме -еми да забавим и втoрата да си направим грешка в измерванята. теoритически за забързан или забавен фoтoна, винаги дължината на вълната му съoтветнo ще се скъси или удължи. един oпределен фoтoн немoже да oтдаде или приеме енергя oт и на несъстесвуваща среда. заникванетo на фoтoна запазва енергята му катo гo превръща в спектър oт фoтoни кoитo oтдават светлинната си енергя на микрoсвета катo пикoкалoрии и така oбштат енергя на вселената се запазва.тия дваната са измерили на кoгo средният пръст е пo къс кoгатo на другят му е пo гoлям безда са гo измерила заштoтo въпрoсният пръст е бил ва *** на измервача-научни педoиди-тoва са автoрите на фантасмагoрията.
28
0
 
0
 
! Отговори
Къртач преди 16 години
Абе гледайте "Star Trek",там всичко ще ви стане ясно.:)))
27
0
 
0
 
! Отговори
Дуче Михо преди 16 години
Вижте разбягване на квазери в Акашовите записи.И четете повече НЕЕВКЛИДОВА ГЕОМЕТРИЯ!
26
0
 
0
 
! Отговори
Ухилен преди 16 години
Няма никакво значение дали си жена или мъж ( 20-ти може и да се подмокри де:), но това ти мнение наистина е меродавно! Няма константи на този свят ...освен смъртта и данъците... за сега де;) Лека ви и се консултирайте с финансовите си консултанти - ще ви спестят някои лев:)
25
0
 
0
 
! Отговори
kum Alex преди 16 години
Prav si za ludite pi4 ... kato 15 i 21 komentar ...i tezi hora vmesto v ludnicata sa po ulicite i dajeinternet imat ...
24
0
 
0
 
! Отговори
17 преди 16 години
Здрасти,Аз,мерси,че оценяваш коментара ми,но да не те разочаровам като ти каза,че съм жена:)
23
0
 
0
 
! Отговори
Saturn преди 16 години
Е време беше някой да разбие теориите на Айнщайн. Те както и много други са само теории, но тези слагаха точка на много проучвания защото се считаха за окончателни. Ми много ясно че ако има повече енергия ще има и по голяма скорост. Светлинната колко беше 300 000 км/с. Еми щом са я измерили значи има и по голяма. А пространство-време-скорост само трябва да ги нагласим и да пътуваме.
22
0
 
0
 
! Отговори
Aleks преди 16 години
Mnogo golemi psihari pishat komentari kakvo ne moje li da ima takiva publikacii a vinagi ima nqkoi da gi oplue !!!!!! glupaci neshtastn i!!!!!!!!! vse nqkoi da se zaqde za neshto q si gledaite rabotata typanari gnusni
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
vsi4kite ste golemi umnici...samo prostotii pi6ete i akuli davate bez i prerdstava da si imate za kakvo stava vupros.Da ne ste bili tam, kogtao sa otkrili svoistvata n afotona.Ne ste!Togava ne se pravete na golqmata rabota, a si gledaite va6ite prostotii.Ot li4en opit moga da vi kaja, 4e tova otkritie e ot taka nare4enite "teoreti4ni otkritiq", koito se pravqt i sled potvurjdavaneto im sledvat godini o6te testvane i opiti, dokato se namerqt podhodq6tite prilojeniq na ne6to podobno.Ne moje dsa iskate ei taka opppalaaaa i aideeee...da prilojim otkritoto.
20
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
по як коментар не съм чел...жалко че не те познавам! много ме кефеш сериозно браво много яко мнение наистина !!!!!!