НАСА започва "безнадеждно" спасяване на марсоход

Апаратът Spirit затъна в пясъка на Марс на 23 април т.г.
13 ное 2009 13:26,
24
НАСА започва "безнадеждно" спасяване на марсоход
Разработката на спасителната операция в лабораторни условия. Снимка: НАСА

Американската космическа агенция обяви, че операцията по освобождаването на марсохода Spirit от пясъчния плен започва на 16 ноември 2009 г.

Тогава апаратът ще започне да получава първите команди от Земята. При това в ръководството на НАСА смятат, че „вероятността от неуспех на спасителната операция е доста висока“.

Spirit затъна в пясъка на 23 април т.г. в район на Марс, наречен от инженерите на НАСА „Троя“. Досега специалистите на Земята се занимаваха с разработката на операцията по спасяването на космическия апарат.

За целта две точни копия на Spirit били пуснати в лабораторни условия в специални контейнери с пясък, който имитира марсианска пръст.

Резултатът от дългите усилия е серия от маневри, които се предполага, че ще помогнат на апарата да излезе от пясъчния капан. Специалистите на НАСА са на мнение, че мероприятието по спасяването ще продължи до началото на 2010 г.

Spirit и неговият двойник Opportunity са спуснати на Марс през 2004 г. Първоначално мисията била предвидена за 90 дни, но продължава повече от 2000 марсиански денонощия. Сега Opportunity продължава да се движи успешно по Червената планета. Неотдавна дори успя да намери няколко метеорита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
lqlq преди 14 години
oh mamo ... kato gledam kak e zatanal i snima4niq ekip v laboratoriqta ne gi vijdam skoro da se izmuknat ot situaciqta ... pone ne i do obednata po4ivka a vsi4ko drugi vervaite !!
23
0
 
0
 
! Отговори
LARGE преди 14 години
Samo deto MARSOHODA e na MARS a ne na lunata!
22
0
 
0
 
! Отговори
26 г преди 14 години
Скоро гледах филм HD за марсоходите! Не знаех, че още са "Живи". Браво! :)
21
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: gandoniЯж си ушите!
20
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Ще спориш , ще спориш бе човек , няма къде да отидеш да не спориш...
19
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
Преустановявам дискусията!Имам си по-полезни занимания!С мозъчно увредени не се спори!
18
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
За какво ми слагате минусчета? Аз нямам нищо против руснаците, ако това ви дразни. Просто отбелязвам факти. И стига с тая русофилщина! Говорим за технологии - и руснаците имат принос в космическата техника както американците, а сега все повече нации овладяват космоса. За какво се джафкате като паленца не мога да разбера??? Вместо някой да коментира, слагате минусчета. Никой ли няма собствено мнение да го изкаже тук?
17
0
 
0
 
! Отговори
някой преди 14 години
Я виж ти! Не бях се замислил за русофилите. Че има ли още такива динозаври?За русофилите въпрос с повишена трудност:Без да правя реклама - знаете ли кой прави гумите на марсохода?Goodyear. Същата фирма е правила гумите на лунния ровър от Аполо.А знаете ли гумите на руския луноход? Просто няма гуми. Направили са колелета от едни железни обръчи - като на каруца.А от руските сонди изстреляни до Марс повечето са неуспешни. От американските - повечето са успешни.
16
0
 
0
 
! Отговори
Жо преди 14 години
МАРСОХОДЪТ на американците затънал в пясъка и се наложило да извикат втора ракета Земя- Марс с булдозер на борда. С него издърпали марсохода. А събралите се марсианци им се смеят: "Миналата година тук бяха българите. И на тях им заседна марсохода, но те само с една лопата и като споменаваха непрекъснато някаква МАЙКА се справиха за пет минути."
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 12 Факт че нещо работи при такива условия и на такова разстяние означава че създателите му са направили това за което им се плаща.Това е бизнес за милиарди умнико
14
0
 
0
 
! Отговори
Марсохода преди 14 години
Начи на 1-ва и лекичко на полусъединител... ако не стане да иде другия и не да го дръпне, ама може да го бутне отзаде малечко.
13
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 14 години
Не одобрявам оплюването и съзнавам успехите на американците, но не е коректно със същия аршин да коментират и неуспешните опити на руснаците с Булава. Бих казал, че и ти не си кой знае какъв умник относно ракетите. Ами виж колко неуспешни опити са имали американците с техните ракети преди да ги приемат на въоръжение. До колкото пише в интернета, за MX е имало 11 неуспешни опита. Това е нормално. За една от ръкетите пишеше, че има до 2 милиона отделни детайли. Помисли малко - колко сложно нещо е
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
до 6. Трябва наистина да си видиотен червен русофил за да напишеш такава глупост! Факта, че нещо работи при такива условия на такова разстояние и праща данни сам по себе си е епохален. За твое сведение през последните няколко месеца Русия направи 10 опита за подводно изстрелване на ракети (военни разбира си). Половината бяха неуспешни! Тук на Земята умнико...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хахаха и как точно ще го "хване", за да го дръпне?
10
0
 
0
 
! Отговори
Любител преди 14 години
До 6 Анонимен.Благодаря за уточнението. Този 1 час го написах по памет, а тя ме е подвела. Другия път ще сверявам преди да напиша нещо. Поздрави на всички във форума.
9
0
 
0
 
! Отговори
15 MINUTES OF FAME ! преди 14 години
Сега Opportunity продължава да се движи успешно по Червената планета. Неотдавна дори успя да намери няколко метеорита. Opportunity да ходи да дръпне Spirit след като се движи все още
8
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
Най лесния начин да го спасят от затъването е като пратят някой *** да го откопа набързо с лопатата и после да мете пясъка пред него за да не затъне пак..
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Всичките разбирачи тука. Първо до N5 говорим за Марс, а не Луната. Разликата е огромна. Разстоянието в перихелий от Земята до Марс е около 200 милиона километра, което означава, че светлината пътува между двете небесни тела около 11 минути. Радиосигналът е с приблизително същата скорост. Така че и 1 час не е, но наистина обратната връзка не е в реално време
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този марсоход е направен да се движи само по определен терен тип "български пътища" излезе ли от" пътя" се получава това на снимката.
5
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 14 години
Е НЯМА КАК ДА ОСТАНЕМ С УБЕЖДЕНИЕ, ЧЕ ТВОЕТО НИВО Е ВИСОКО СЛЕД КАТО ТВЪРДИШ ЧЕ СИГНАЛА ОТ ЛУНАТА ДО ЗЕМЯТА ПЪТУВА 1 ЧАС.