Американски ученици откриха отвор на повърхността на Марс

Това може да е "светлинен прозорец", който води към пещера
18 юни 2010 07:30,
71
Американски ученици откриха отвор на повърхността на Марс
Отворът на повърхността на лунното Mare Ingenii, заснет от Lunar Reconnaissance Orbiter. Снимка: НАСА

Ученици от седми клас на американско училище, които изучавали снимки, направени от сондата Mars Odyssey, открили на повърхността на Марс отвор, който може да води към пещера под повърхността, съобщава РИА Новости, като се позовава на НАСА и Университета в щата Аризона.

Седмокласниците от средното училище Евъргрийн в Котънуд, Калифорния, работили върху проект с лавови тръби, кухини с вулканичен произход, разпространени както на Земята, така и на Марс.

16-те ученици изследвали над 200 снимки от повърхността на планетата, получени от инструмента THEMIS на сондата Mars Odyssey, и открили неголям отвор с равни вертикални стени.

„Този отвор е нов за нас. И той е вторият в района на угасналия вулкан Павонис (Pavonis Mons)”, обяснява ученият от Геологичната служба на САЩ – Глен Кушинг.

Кушинг публикува през 2007 г. научна статия за редица подобни обекти на Марс, в която обяснява различията им от обикновените кратери и предполага, че това може да са „светлинни прозорци”, отвори, водещи към пещери или лавови тръби. Според Кушинг размерите на намерения от учениците обект са около 190 на 160 м, а дълбочината – не повече от 115 м.

Седмокласниците предложили изучаваният от тях участък да бъде заснет от камерата с висока резолюция HiRISE на апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Това ще може да позволи надникването в откритата „дупка” върху повърхността на планетата.

Подобни малки отвори, които вероятно водят към кухини с вулканичен произход, са доста редки както на Марс, така и на Луната. Един такъв отвор на повърхността на лунното Море на мечтите (Mare Ingenii) е заснет от апарата Lunar Reconnaissance Orbiter.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
33
 
! Отговори
И Пиргов преди 13 години
Наще седмокласници от втори клас още се търкалят мъртво пияни от сутринта, тия дупки по Марс търсят. Я да вземат малко родно ноухао тия хамериканци.
60
9
 
32
 
! Отговори
Lud преди 13 години
Kakuv Mars be ,mnogo me boli kura za Mars,chovechestvoto umira na zemiata tezi za Mars shte mi govoriat.
59
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кучемраз - *** на марс - там няма кучета.. тук таме дупки.По въпроса на оня набожния дето религията и вярата му го учела на добро и дето невярващите им липсвал ум да го прумеят.. сериозно обмислям вариант (понеже се смятам за можещ да мисли) да го намеря и насила да го затътря при някой психиатър. Ама ако го направя, тогава ше трябва да свърша същото с 80% от писачите тук.
58
8
 
37
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
В тая дупка- ще има нещо, което да мърда и шава нагоре надоле, като на стар ху.. кожата
57
8
 
33
 
! Отговори
до: до112358 преди 13 години
Само не ми е ясно ти за кой се мислиш,че да ме упрекваш?!Мнението ми е такова и съм го написал. Точка.И не си мисли,че след като имат кръжоци и извънкласни форми,американските деца не пушат трева...но не беше в това въпроса.Да, нашите деца са далече от тази система и са зомбирани ежедневно от чалга и простотии, но след като ние-техните родители нищо не правин, за да променим това, то тогава кой трябва да го направи за да се променят нещата.Ако старата образователна система работеше....
56
9
 
32
 
! Отговори
EL1 преди 13 години
До кучемразМОЖЕ БИ ВСЕ ПАК ИМА ЗАЩО ДА НЕ ТЕ ОБИЧАТ КУЧЕТАТА,А НЕ САМО ТИ ТЯХ(ГОЛЯМ И ЛУД ДЪРВЕН ФИЛОСОФ ТАКЪВ.)
55
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...izpyknalost .... ti kiorav li si ?
54
11
 
35
 
! Отговори
кучемраз преди 13 години
сигурно в дупките се крият зелените човечета
53
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ludite izliazoha pak da komentirat
52
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bravo na lapetata.pozdravqvam gi za otkritieto.pokazvat 4e imat jelanie da se zanimavat s takiva raboti i 4e sa ambiciozni.za sujalenie tuka v BG 16 u4enika biha se sabrali samo za da se nakvasqt.
51
15
 
34
 
! Отговори
5 преди 13 години
Абе аз не мога да си платя тока и парното, тия дупки търсят! И като са я намерили - к'во? Малко асфалт и всичко ще си е екстра!
50
15
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аааааа... това ли, това е "ауспуха" на оня гей Волен Сидеров.Познавам я тази дупка, често съм "влизал" в нея!!!
49
11
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а според мен е външната тоалатна на някой македонец.марс от АНТИЧНИ времена е македонска тетитория
48
10
 
33
 
! Отговори
Марсианец :) преди 13 години
До 51 / 12-45/ ...Ти май не зацепи че това е нее дупка а изпъкналост...Дупката е в главите на тези на които им се иска да е дупка.
47
10
 
34
 
! Отговори
Марсианеца :) преди 13 години
Премахнахте линка към кадър показващ неграмотното тълкуване на фотографията в статията май?????????? Дано поне сте разгледали кадъра и друг път да не ни правите на ***!Ако имате нещо против мнението ми...отговорете тук...а не по елементарен начин да скривате нивото си на некомпетентност.
46
8
 
34
 
! Отговори
12-45 преди 13 години
"Чукча не читател! Чукча писател!"Какво ви бърка от кое небесно тяло е снимката? Статията завършва буквално по следния начин: "...както на Марс, така и на Луната. Един такъв отвор на повърхността на лунното Море на мечтите (Mare Ingenii) е заснет от апарата Lunar Reconnaissance Orbiter." !!!Какво чудно има тогава в снимката към статията? Още повече, че под самата снимка ясно е написано от къде е?
45
8
 
36
 
! Отговори
Марсианеца :) преди 13 години
И вече в детайлите...на този лунев обект. ...Черното петно не е дупка...а изпъкналост ярко осветена от слънцето, която при ползването на поляризационни филтри от фотокамерата на сондата в зависимост от ъгъла на светлината и завъртането на филтъра преминават в различни...по тъмни или по светли цветове.Скоро летях и снимах рила от въздуха и попаднах на такъв случай...група скали на снежен склон блестяха от жълто до тъмно лилаво...Сещате се че тъмното изглежда като дупка нали??????????
44
9
 
33
 
! Отговори
Марсианеца :) преди 13 години
Правилно се насочихте към същината на проблема...за образователната система. Но това е само върхът на айсберга...Тази система е зависима от цялостната държавна система...А там сръвненията просто са излишна. Пълно потвърждение на това е...самият начин на поднасяне на тази новина...Журналиста/тите/ представили ни тази новина явно ни вземат за "кьорави хамсии", та даже не са се сетили да махнат текста под снимката , че това е снимка на лунен обект...
43
8
 
37
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Да ви имам и правилата на сайта , щом вица ми изтрихте!
42
8
 
35
 
! Отговори
Moon преди 13 години
Това не е ли Луната? ... О.о