Приятел в нужда се познава

Астронавтите на НАСА все по-често "притичват" до тоалетната в руския модул на МКС
7 юли 2010 07:46,
45
Приятел в нужда се познава
Снимка: НАСА

Астронавтите на НАСА все по-често „притичват“ към руския сегмент на Международната космическа станция – в американската „половина“ тоалетната руско производство отново излезе от строя, съобщава експерт от НАСА пред РИА Новости.

„Проблеми имаше и по-рано, но това не създава особени грижи на екипажа – тоалетна има на руския сегмент, а ако си много „на зор“, в краен случай може да посетиш санитарния възел в руския кораб „Союз“, който е скачен към станцията“, отбелязва той.

Санитарно-хигиенният блок, производство на РКК „Енергия“ на стойност 19 млн. долара, се намира в американския лабораторен модул „Хармония“. Тоалетната е аналогична на монтираната на руския модул „Звезда“, но допълнително е снабдена с американска система за регенерация на непитейна вода от урина, която струва на данъкоплатците още 250 млн. долара.

Това сложно инженерно устройство вече няколко пъти излиза от строя – в тръбите периодично се появяваха въздушни мехури, които блокираха системата, а совалката „Индевър“ трябваше да достави на станцията усъвършенстван катализатор.

Експертът на НАСА подчертава, че този път аварията не е в системата за регенерация, но още не е ясна точната причина за нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: МКСНАСА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
dam vsi4ko rusko e negodno potvarzdava se oste vednaz
34
0
 
0
 
! Отговори
до 38 преди 13 години
и ти си прав, братче.Ама как пък казваш на такова усиране "нищо" :DДаеба тес американци.. в *** да го атвориш пак ще намери какво да продаде, пък и гладно няма да остане.
33
0
 
1
 
! Отговори
jkl преди 13 години
Май ще излезе верен вица за двупластовата тоалетна хартия и ДС (респ. КГБ) :)
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей НАСА, ела да ни обясяваш как американците били правели това, правели онова!Ама накрая ходят да се*ат в *** в руския сегмент на станцията, щото те руснаците им направили един(само за 19 млн.), а те решили да му сложат една система за "и те явно незнаят какво"(за 250 млн.) и както обикновено - едно голямо нищо!При положение че руснаците имат 40 годишен опит със станции, хамериканците трудно могат да им стъпят на малкия пръст!!!
31
1
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
Кви проблеми имат хората... а ний са оплакваме че за лична карта чакаме на опашка по 1 седмица или че системата за детските градини се претоварва ....
30
1
 
8
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
Ами трябваше да бъде под аренда на някой наш ***.Ще бъде винаги чиста, с гарантирани 20см. тоалетна хартия. Ама като се замисля не става. Ще вземе да си чопне някой кабел от станцията, ей така по навик.
29
7
 
2
 
! Отговори
преди 13 години
Баснята, която разказваш е за *** като теб, които й вярват. Американските съоръжения също са прости. Сложни са европейските, основно френските.
28
1
 
18
 
! Отговори
???? преди 13 години
Истината е че руската работи щото е просто ***, сядаш и даваш, американците са сложили на тяхната МР3-ка и сега електрониката е забила и не може да се пусне водата....:)
27
1
 
9
 
! Отговори
aa преди 13 години
То тия тоалетни не понасят кола и макдоналдс.(Или и двете американки на борда са в цикъл :) и.. знете как е със санитарните материали)
26
1
 
17
 
! Отговори
гребеца преди 13 години
добре че няма турски космонафти там тогава щеше да е страшно
25
3
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Не може!Американец на бог да си показва дирника не върви,Тва да не е руснак,че да не му пука за подробности!
24
0
 
6
 
! Отговори
1234 преди 13 години
Сигурно са понатегнали боба и на виж сега... беля :))))
23
0
 
13
 
! Отговори
Жул преди 13 години
То да же не е нужно да ходят зад някой модул. Събува гащите показва д-то през 'жама и то.. ще го изсмуче като клизма. :)
22
2
 
15
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Ей, този път американците буквално ocpахa положението.
21
3
 
24
 
! Отговори
Хмм преди 13 години
Руският модул 19 милиона, американската добавка 250 милиона и не работи...Обаче, както е написано, все едно руският модул е виновен.
20
1
 
9
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Това руснаците го изпозват за шпионаж!!!КГБ не спи.;))))
19
0
 
12
 
! Отговори
boza преди 13 години
mi kato ne raboti---da izleznat navunka i zad njakoi modul naburzo .
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой американски батко е дал обществената поръчка за "Усъвършенстване" на руската тоалетна на малкото си братче-- резултата като с нашите магистрали пълно осиране
17
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бяха си изкопали една ДУПКА на двора.
16
9
 
5
 
Отговори
онбашията преди 13 години
до там да го докараме да ни пишат по световните вестниците че има проблем с българска космическа техника. по-добре да се резилиш с космическа техника, отколкото да се славиш със спортни достижения.