Конкурент на андронния колайдер открил "божествената частица"?

Вероятността това да е истина клоняла към 99,7%
13 юли 2010 14:06, Елка Василева
81
Конкурент на андронния колайдер открил "божествената частица"?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Елементарната частица Хигс бозон, или както още я наричат „божествената частица“, може би е била открита от главния конкурент на Големия адронен колайдер – ускорителя „Теватрон“, намиращ се в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в САЩ. 

Това съобщава в блога си физикът Томазо Дориго от университета в Падуа, пише „Дейли Телеграф“.

„Чух слух от два различни източника, че по време на експеримента в „Теватрон“ са били получени доказателства за съществуването на Хигс бозона“, пише ученият.

По думите му вероятността това да се окаже истина е равна на 99,7%.

„Теватрон“ е огромен ускорител на елементарни частици, най-мощният в света след Големия адронен колайдер. Той се намира в Националната ускорителна лаборатория „Енрико Ферми“ в градчето Батавия в щата Илинойс, близо до Чикаго.

Очаква се Големият адронен колайдер да замени „Теватрон“, когато заработи с пълна сила.

Досега през 27-те години работа „Теватрон“ не успя да открие Хигс бозона. Сега, макар че цялото медийно внимание в последно време е приковано към Големия адронен колайдер, американският ускорител е успял да стесни полето на търсене, където може да бъде открита „божествената частица“.

Още по темата
 

През 2009 г. физиците от лабораторията „Ферми“ заявиха, че оценяват шансовете да открият Хигс бозона до края на 2010 г. По данни на „Ню Сайънтист“ резултатите от работата на „Теватрон“ може да бъдат огласени от учените на международна конференция по физика на високите енергии, която се открива на 22 юли в Париж.

NEWS.ru припомня, че през 1964 г. професор Питър Хигс издигна хипотезата за съществуването на бозона, изящно решавайки една от най-сложните задачи в т.нар. Стандартен модел на теоретичната физика.

Хигс издигна хипотезата, че Вселената е пронизана от невидимо поле, състоящо се от бозони – частици, с помощта на които материята придобива маса и по този начин съществува в някаква форма.

Когато елементарните частици се движат през това поле, бозоните фактически „прилепват“ към някои от тях, увеличавайки масата им, а на други позволяват да летят, без да ги обременяват. Например фотоните – частици светлина, които нямат маса, не изпитват на себе си влияние от страна на полето на Хигс.

Откриването на тази частица ще помогне за намирането на отговор на много въпроси. Например какво точно се е случило по време на Големия взрив? Как се е появила светлината във Вселената? И защо материята има маса?

Големият адронен колайдер беше пуснат на 10 септември 2008 г. Това е най-скъпият в световната история физичен прибор. Очаква се с него да се получат нови данни за природата на материята и фундаменталните физични закони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: стандартен модел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
До 69 коментар преди 13 години
Научи поне български преди да се правиш на много умен.
73
1
 
1
 
! Отговори
communist преди 13 години
Религията и науката по два РАЗЛИЧНИ пътя търсят ИСТИНАТА за света!!!
72
1
 
1
 
! Отговори
communist преди 13 години
Тази "велика нация" се остави най-безпардонно да бъде ограбена: американския данъкоплатец плати от джоба си "кризата" за богаташите. В замяна те му "подхвърлиха" един президент...Е ПО-ОГРАНИЧЕНИ ХОРА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ!!!
71
1
 
0
 
! Отговори
communist преди 13 години
към 55:Ще си позволя да перифразирам:Философите, а и не само те, са се стремели по различен начин да обяснят света. ЗАДАЧАТА обаче е той да бъде променен!
70
3
 
0
 
! Отговори
communist преди 13 години
Към 55: "какво ме топли мен бозонът:) ще спрат смъртта, ще опровергаят Бог, ще променят вида на човечеството, ще решат проблемите на цивилизацията? ще пътуваме във времето ли? какво??? кои дава пари за тези глупости? какво направихме, като открихме атома или клетките на рака? нали пак ще се появи нещо ново и пак ще сме безпомощни?"Откритията само дават възможност за по-ясното разбиране на света. Това, че разбираме Вселената не значи, че ще живеем по-добре или ще бъдем по-щастливи!
69
1
 
3
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
В щатите::: нямат сериозни изисквания за предприятията замъесяващи околната среда:: нямат адекватни изисквания относни ниски нива на замуесяване от автомобилите:: допустимите нива за електромагнито замърсяване от мобилните оператори е 10-пъти по-високо от колкото в европейския съюз:: масово използване на пестициди и геннуи модификации в храните: С няколко думи, там е по-хубаво само като гледаш опаковката. Останалото не е за хора, а за роби, робуващи на търговията.
68
1
 
3
 
! Отговори
mind twist преди 13 години
велика нация друг път, там още не се е формирала нация.Та, понеже е конкурент на LHC, са пуснали кухата новина че са открили boson, но не са. Всъщност само спеклират, за пазарен дял, нищо повече. Цялата "велика" американизация е за пазар, няма ценности, няма духовност, няма напредък, пазар печалба и робуване на простото население.
67
1
 
1
 
! Отговори
пешо преди 13 години
ТОВА ГО ЧЕТОХ ПРЕДИ МЕСЕЦ :) ... НОВИНАТА Е СВЕЖА:)
66
1
 
4
 
! Отговори
ум преди 13 години
Те 'американците' са предимно в резерватитите. Учените дето правят откритията са европейци - германци, французи, италианци, руснаци, унгарци, поляци ....даже и българи.:)
65
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БРАВО НА АМЕРИКАНЦИТЕ , ВЕЛИКА НАЦИЯ , ВИНАГИ НАПРЕД ВЪВ ВСИЧКИ ИСЛЕДВАНИЯ И НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ ! ДА СЕ УЧИМЕ ОТ АМЕРИКА !
64
2
 
7
 
! Отговори
нена учен преди 13 години
Колкото повече научаваме за макро и микрокосмоса, толкова повече осъзнаваме, че нищо не знаем. Науката може да даде отговори на някои от въпросите "Как?" но досега не е дала нито един отговор на въпроса "Защо?".
63
4
 
4
 
! Отговори
Антонимен преди 13 години
Разбира се, че американците първи трябва да "намерят" частицата, та нали колайдера се намира в Европа и те трябва да са "първи" във всичко...***@ пед***лите...
62
6
 
1
 
! Отговори
Борис Торквемадата преди 13 години
Инквизицията вече дойде в България и изгори всички учени (не само физиците). Това да го знаете от мен - новият Велик инквизитор Борката Торквемадов
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не си ли се замислял защо хора по-интелигентни от теб , ръководещи най-богатите нации на света дават пари за тези изследвания ? Същото са си мислили повечето хора през 30-те годинини на 20-ти век за веселяцците работили по квантовата теория , благодарение на която работи компютърът на който пишеш тесногръдите си мнения . между другото 30% от БВП на САЩ идват от приложените в индустрията принципи на квантовата механика , така че тези неща произвеждат пари и могъщество .
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не извикаш инквизицията да изгори на клади всички физици по света?
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Слухът, за който се говоро в тази статия го опровергаха, няма ли да я разкарате вече от първа страница на технологичните новини?!?
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ni6to ne razbbiram
57
7
 
0
 
! Отговори
астронеексперт преди 13 години
Фалшива тревогаааа! Хигс Бозонът няма да бъде открит най-малкото още 50 години. Защо? Ами защото това представлява чисто и просто енергия. Тъй наречената Божия енергия. А именно сблъсъкът на елементарни частици с висока скорост, се предполага изкарването на бял свят на тази енергия.Явно желанието на някой да се прави на дядо Боже е огромно. Користните цели и егоцентрима са добър стимул за напредъка на науката, но използването на напредъка от таи гледна точка не е полезно за човечеството. За сега
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
da si popravite zaglavieto veche a ?
55
3
 
0
 
! Отговори
Тесла преди 13 години
Бла!

Спонсорирани публикации