За 53 г. – 515 души са летели в Космоса

Космическата ера навъртя повече от половин век
4 окт 2010 15:45,
44
За 53 г. – 515 души са летели в Космоса
Снимка: НАСА

Първият изкуствен спътник на Земята, изстрелян от бившия СССР преди 53 години, полага началото на нова ера за човечеството –  космическата. Вечерта на 4 октомври 1957 г. по радиото прозвучава незабравимият глас на Юрий Левитан, който прочита съобщението на ТАСС за историческото събитие, предаде ИТАР-ТАСС.

След малкия железен спътник към звездите се отправят първите представители на планетата Земя – четириногите космонавти, на които е възложена важна мисия: да докажат, че за живите същества не е опасно да летят в условията на безтегловност.

Животът на много кучета е жертван в името на науката, преди в Космоса да полети първият човек – Юрий Гагарин. 

През изминалите оттогава над пет десетилетия Космосът престава да бъде възприеман като нещо фантастично и недостижимо, а за стотици земни жители той се превръща дори в работно място. От Центъра за управление на полетите съобщиха за ИТАР-ТАСС, че през изминалите от изстрелването на първия изкуствен спътник досега години в Космоса са летели 515 души от над 20 страни.

Представители на Европа, Америка и Азия са работили на станцията "Мир" и продължават работа на Международната космическа станция, която през 10-годишната си експлоатация се е превърнала в символ на съвместното използване на Космоса за мирни цели.

Принос в усвояването на Вселената наред с хората имат и други обитатели на  Земята. На околоземна орбита са изпратени стотици живи същества – от високоразвити (кучета, маймуни) до мишки, червеи и микроорганизми.

Сега учените извършват "кастинг" на земното същество, на което ще се падне честта да полети към Марс през 2011 г. на борда на космическия апарат "Фобос-Грунт".

Докато на животните тепърва им предстои да полетят към Червената планета, шестима души от Русия, Франция, Италия и Китай вече са преминали половината от 250-дневния път. Истина е, че техният полет все още е само виртуален. Доброволците  имитират в макет на междупланетен кораб всички етапи от покоряването на Марс до кацането на Червената планета.

Експериментът "Марс-500", който започна на 3 юли тази година в  института за Медико-биологични проблеми на Руската академия на науките (РАН), ще продължи 520 дни. 

Решението за честването на великия пробив на човечеството, направен на 4 октомври 1967 г., е взето на конгреса на Международната федерация по астронавтика през септември 1967 г.

Датата 4 октомври е провъзгласена за Ден на началото на космическата ера на човечеството. А от 1999 г. с резолюция на Общото събрание на ООН периодът от 4 до 10 октомври се отбелязва като Световна седмица на Космоса.

През изминалите над пет десетилетия на околоземни орбити и към други планети са изстреляни хиляди различни апарати с военно и гражданско предназначение, а Космосът навлиза  трайно във всекидневието на хората чрез спътниковите връзки, телевизията, метеорологичните спътници, снимките от Луната и Марс, съобщенията за работата на екипажите на Международната космическа станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Покрусен преди 13 години
ОПФФФФФФФФФ STOP !
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***, някога хващал ли си учебник по биология?Елементарните хора като теб, накрая, така си бият сами автоголове!
41
1
 
4
 
! Отговори
Костов преди 13 години
:))А какво общо има 4 окт 57-а с полета на ЧОВЕК в космоса ?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно и аз това си мислих,дали не са едно също лице.Толкова детински и наивно да разсъждава човек не съм срещал отдавна. И едновременно никакви познания по астрономия,анатомия и т.н.
39
1
 
5
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 13 години
Има, има. За съжаление ги има такива кратуни.Е, може и да се забавлява, но май не е така. Май наистина си вярва.:)))
38
1
 
5
 
! Отговори
Casper преди 13 години
Човек ти ми идваш в повече. Немога да разбера годините ли са ти малко или мозъчните клетки. Първото е разбираемо. Имам, обаче, чувството че тези всичките дссд, fds и т.н. са един и същи човек. Нали двама толкова глупави едва ли има след 6-7 милиардното ни население на планетата.
37
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 13 години
Искам да сляза! Става ми лошо вече от тази скорост!!!
36
2
 
6
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Всъщност там, къдеот са станциите и където летят хората нее баш открит космос.... все още поне на широката публика не епордставена релан технология за преминаването ан радиационните колани на Ван Алън... ииии да за да идеш на Луната(с показаната технолгия) е невъзможно... ако са били е било с други костюми и апарати.. а сниманото ипоказаното е за широката публиак в стил Холивуд...
35
2
 
5
 
! Отговори
Casper преди 13 години
4 октомври 1957 г., ПРОФЕСОРЕ, 4 октомври 1957 г.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя fds разбива от смях.
33
2
 
6
 
! Отговори
Casper преди 13 години
*** храната слиза надолу до хранопровода в стомаха не благодарение единствено на гравитацията. Пробвай да ядеш с главата надолу, ще забележи недоразвития ти мозък, че с малко повече усилия пак ще успееш да се нахраниш. И намали убидите,а увеличи четенето.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, един експеримент направи.Вземи нещо за ядене.Легни на леглото си и се провеси от кръста надолу.После хапни от храната и с изненада ще установиш че храната я преглъщаш и тя си отива в стомаха който е по-високо разположен от устата ти. Пробвай го номера пък после искам пак да ми твърдиш ,че храната имала нужда от гравитацията.))))
31
2
 
4
 
! Отговори
Костов преди 13 години
Май никой не може да смята. От 12 април 1962 до сега са изминали не 53, а 48 години и няколко месеца.
30
1
 
9
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 13 години
А Земята пък се движи в пространството с 29 километра в секунда. Да, да, в секунда.Как, по дяволите, ти си все още жив?Може би защото си глупав, както стана ясно вече на всички тук.
29
1
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 13 години
Трябваше да го попиташ риторично и как човек като прави челна стойка храната от стомаха му не се връща по хранопровода и да излиза през устата му.))))))
28
2
 
4
 
! Отговори
Lolth преди 13 години
Жалко е, че след края на студената война напредъкът в космическите изследвания забави драстично своя ход.В края на краищата, едно от възможните решение за неизбежния енергиен глад на 21 век се намира именно там - Хелий-3.Пък и изследването на космоса има своя чар, и силата да разпалва въображението, а от там, идеи за технологии.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Брей, как ли тогава успявам да хапвам пред телевизора легнал, а хранопроводът ми е в хоризонтално положение ? Странна работа. А животните как ли се хранят и пият с глава наведена надолу? Още по-странно. А как ли пък по твоята логика, кръвта ти се качва до главата след като тя е "отгоре"? Последното в твоя случай може и да е спорно, явно не ти е достатъяно оросяването на "сивото"...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Следователно, или няма МКС(долен империалистически заговор) или няма ***. Ако няма ***, значи не са и летели и са лъгали данъкоплатците ! Всички сателити са измама ! GPS е гнусна измислица и даже не съществува!
25
11
 
4
 
! Отговори
fds преди 13 години
Meждународната космическа станция се движи със скорост 20 хиляди км в час.При такава скорост и най-малкото отклонение или забавяне в космоса ще бъде пагубно зашото хората вътре ще бъдат размазани в стените на станцията.И интересно след като има толко0жа космически прах и малки метеорити за толкова години никой не е имал проблеми с тях,което е невзъможно
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Зависи :))) Ако си наръгаш тиквата в междукрачието, тогава надолу си е под краката ти. Ако си вдигнеш краката на главата, то тогава нагоре е дето ти сочи главата, надолу е там дет са били краката. Сичко е относително, както казваше братчеда Единкамък.