Цялата периодична таблица на един косъм

Учени от Нотингамския университет поставят рекорд
Обновена: 25 дек 2010 10:31 | 25 дек 2010 10:31,
21
Цялата периодична таблица на един косъм
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-малката Менделеева таблица в света беше създаден в града на Робин Худ. Поводът – рождения ден на професора по химия Мартин Полякоф, разкрива Daily Mail.

Колегите му взели косъм от неговата коса и с помощта на йонен лъчов „писец” и електронен микроскоп изписали всички 118 химически елемента от основополагащата таблица.

Впоследствие това произведение на наноизкуството, което претендира за световен рекорд, било подарено на професора.

„Мисля, че този експеримент показа нагледно на хората как се прави нанописането”, споделя Полякоф.

Подаръкът му е толкова миниатюрен, че един милион като него могат да се съберат на лист за бележка със стандартен размер.

Учените от Центъра за нанотехнологии и нанонауки не спират дотук и успели да изпишат 'Merry Christmas' върху снежинка.

„Да пишеш върху снежинка е ужасно забавно, но освен това е чудесна демонстрация на мощните технологии, с които работим в лабораториите ежедневно”, коментира професорът по физика Филип Мориати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Смутен преди 13 години
Не съм фен на английска преса, но не се съмнявам.Така наречените "българи", сами наричат страната си с разни название от рода на "***" и други от сорта, така че не ме учудва, че другите пишат лошо за страната ни.
20
0
 
0
 
! Отговори
alice_in_wonderland преди 13 години
браво на тях!!Безсмислени "открития" за много пари.
19
0
 
4
 
! Отговори
Kriti4en преди 13 години
Всяка седмица в английските вестници пише простотии за България и колко кофти е тук, а ние пускаме статии колко са велики и добри те! *** сме ние , дупедавци! Който не вярва да прегледа английската преса..България е посочена като най-жалката страна!
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mi tia ot BAN 50 MALCHAT KVO SAZDADOHA ZA DA IM PLACHTA NARODA
17
1
 
6
 
! Отговори
До "Знанещ" преди 13 години
Поздравления,пич!Полезно е отвреме навреме да се казват на хората някои истини за нивото на българската наука и образование - в тези сфери не всички са хрантутници,ама кой да каже това на редовия българин?До всички останали: Прочетете в."Банкеръ"от 23.12.2010 г.Има информация за започналото разграбване на БАН.Бат Бойко е отнел от Академията 82 дка в "Овча купел".А от БАН са смятали да развиват там екологични проекти. Вместо да им се помогне - гуш,82 дка в София,строителната мафия ще го позлати!
16
0
 
22
 
! Отговори
знаещ преди 13 години
Един косъм има дебелина 50-80 микрона. С йонен лъч могат да се гравират линии с размери под 0.1 микрон. Подаръкът не се отличава с научна новост, но без съмнение е оригинален. Впрочем подозирам, че в изработката е взел участие и български докторант, завършил Софийския университет (до всички, за които в България наука не се прави). И да, така е, в СУ има подобна апаратура и се правят подобни неща. А, че не знаете - науката не се прави от хора, които бият барабани.На всички - Весела Коледа.
15
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Да, ама там някои елементи липсват. За това ходих няколко години и в Козлодуй. Колекционерска страст, какво да правиш...
14
1
 
5
 
! Отговори
Язе преди 13 години
да не си бачкал у Крениковци?
13
0
 
7
 
! Отговори
Stoqn преди 13 години
Професора Мартин Полякоф. Чистокръвният англичанин. :)
12
1
 
23
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Това е нищо. В моите косми се СЪДЪРЖА цялата Менделеева таблица!
11
3
 
4
 
! Отговори
Дан Акройд преди 13 години
Кой да налива пари в БАН, след като няма никаква производителност? Трябва да се знае, че всяко едно финансиране, пък било и за наука няма да се осъществи, ако отсреща няма съответния резултат. Четем за разни университети и учени какво открили, да - те разполагат със средства, но защо разполагат? Надали защото по цял ден пият кафе. Хората там градят съвременната наука. Ако имаме способни и мотивирани учени, нямаше да се налагат да чакат финансиране, а то само щеше да идва при тях. Дори от чужбина
10
0
 
0
 
! Отговори
---- преди 13 години
Ай си кана!!!!
9
4
 
5
 
! Отговори
rotfront преди 13 години
За БАН няма ,а за хотели и казина чували с пари. Жалка реалност.
8
1
 
15
 
! Отговори
MadAxeman преди 13 години
Много е полезно за човечеството
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Медиите са слагачи!Трябва да им се хвалиш за да те чуят!Ако може простотия да свършиш по велико сте е!ВЕРВАЙТЕ ми!Така е защото Те не са Български и не служат на България!ЗАТОВА няма за БАН!А има само за НЕГО!
6
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тоя ако беше изписал на снежинката "Гоце Премиер",сега вече щеше да има орден стара планина.
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А те щото са ги заслужили с постиженията си, нали?
4
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами "вие" не знаете, че във Физическия факултет на СУ се прави точно такава ефектна електронна микро-литография от години. Имат множество примерни картини, включително портрет на Айнщайн нарисуван върху ръба на стотинка. Който иска може да ги наблюдава по време на Отворените врати на факултета(обикновено в началото на пролетта).Разбира се, фактът, че медиите не съобщават за нашата микро-литография, а за британската е просто показател за това, че научните институции у нас нямат връзка с медиите
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и работят бан с мощни технологии ежедневно в лабораториите си. имаш ли идея каква е цената на един съвременен микроскоп, и че на бан пари за заплати не им дават?
2
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
щото и бан имат средства да си закупят мощни технологии, нали?