Умуват да пускат совалките като платен транспорт

"Втори живот" може да получат Атлантис и Индевър
9 фев 2011 21:20,
17
Умуват да пускат совалките като платен транспорт
Снимка: NASA/Bill Ingalls

Компанията United Space Alliance, която е един от основните изпълнители на програмата на совалките, предложи да се използват две от тях като платен транспорт. Подробно за това пише порталът Space.com.

United Space Alliance планира да стартира комерсиални полети през 2013 г., когато ще бъдат създадени нови резервоари за гориво за совалките. "Втори живот", по замисъла на инициаторите на проекта, ще получат совалките "Атлантис" и "Индевър". По оценки на компанията стойността на два старта годишно ще струват около 1,5 млрд. долара.

Представители на United Space Alliance отбелязват, че докато перспективите за възобновяване на полетите на совалките са твърде далечни, преди всичко е необходимо да се оцени доколко изгоден и безопасен е този проект. Засега NASA се въздържа от коментари.

Мисията на совалките трябва да бъде прекратена окончателно през 2011 г. – последният полет е насрочен за април, когато в Космоса ще се отправи "Индевър". Предпоследна в орбита ще се отправи "Дискавъри" – нейният старт е насрочен за 24 февруари. Пускането й трябваше да се състои още на 1 ноември 2010, но заради времето, а след това и заради открити пукнатини по повърхността стартът беше отлаган многократно.

След приключване на полетите на совалките американските астронавти известно време ще пътуват до МКС с руски кораби "Союз". След това транспортът им ще бъде поет от частни космически кораби, които се разработват едновременно от няколко компании.

През декември 2010 се състоя първият полет на частен кораб – разработеният от компанията SpaceX апарат Dragon направи две обиколки около Земята и осъществи кацане на вода в Тихия океан.

През февруари 2011 г. НАСА трябва да обяви името на компаниите, между които ще бъдат разпределени 200 млн. долара, заделени за разработка на нов космически транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
космонавт преди 13 години
Петрола свършва, а ние ще се разхождаме за кеф...совалките или космическите кораби трябва да се използват само от учени и телекомуникационни компании...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те може да увеличат живота на совалката *** ще скъсят живота на астронавтите ми се струва :) :)
14
0
 
2
 
! Отговори
Теметут преди 13 години
Много странно... Един полет на совалка струва 1.5 милярда долара, а за разработката на нов транспорт ще бъдат заделени едва 200 милиона долара? Изключително неизгодни са тези совалки, прекалено скъпо струва извеждането им в космоса и поддръжката им... А, с тези частни компании... Не знам голям шамар за НАСА ще е това, ако частни компании се справят с предизвикателството непосилно за НАСА.
13
2
 
0
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
по малките спътници ги извеждат с "Пегас (ракета)" която е много по евтина . Руснаците все още нямат подобна. Което не ги прави изостанали де :)
12
2
 
1
 
! Отговори
^3DAttack преди 13 години
****то само за товароподемност от 20 тона с ограничена*****Товароподемноста е много над 20 тона защотото някой от модулите на ISS е до 35 тона.Въпроса не е само до това колко тона а и обема на товарите.Товарния отсег на Совалката е изключително голям и за обемни товари няма алтернатива.Те за това я спират и сега защотото построиха ISS и вече дефакто не им трябва .иначе за цената си прав.. спор няма.В Америка спътниците ги извеждат със конвенциални ракети не със Совалките.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Искам едно таква да си го направя на вила - спалнята ще е в кабината със панорамна гледка и хол в карго отсека - да не говорим за механата къде ще е - просторно място при соплата - еххх мечтииии - а иначе ще е страхотно !
10
2
 
7
 
! Отговори
Винету преди 13 години
Нека Големият Бял Брат не изпраща тези смели воини във Вечните ловни полета с тези грохнали огнедишащи коне! Наскоро съгледвачите ми казаха, че Големият Брат е черен. Дано Добрият Дух му даде повече разум! Hough!
9
0
 
8
 
! Отговори
някой преди 13 години
Макар че за много хора минавам за русофоб и американофил, (какъвто категорично не съм), тези совалки ми напомнят за стария Москвич на баща ми който неотдавна го предадохме за скрап. Ми, почти на неговата възраст са!
8
2
 
8
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
"Втори живот" може да получат Атлантис и Индевър" - само за котки! С по седем живота!
7
0
 
5
 
! Отговори
del преди 13 години
space: the final frontier..
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ама първо трябва да платят 1 милиарда!!!!И то само за товароподемност от 20 тона с ограничена възможност за геостацонарна орбита!За сравнение една ракета струва около 50 милиона!!!!Ха ха ха ха...
5
4
 
22
 
! Отговори
?????? преди 13 години
"След приключване на полетите на совалките американските астронавти известно време ще пътуват до МКС с руски кораби "Союз"." Що така бе Миме...? Ама нали,...., таковата...., ъъъ..., ний янките.... високотехнологични..., пък скапаните рашъни ....ъъъ...изостанали в каменната ера.... амчи....мии...пък на Луната..... там Кубрик - баща.... режисьорът де...
4
8
 
8
 
! Отговори
карамелка преди 13 години
Ако Герб отново спечелят изборите,ще се възползвам от услугите на тези космически МПС-та.Със сигурност ще използвам еднопосочен билет.
3
3
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Кандидати ще...има.Първият съм...аз.Сега като спечеля джакпота от тотото,щода не ги дам да ме изстрелят в ...космоса;на Земята пари няма да ми трябват,защото няма да се...върна.
2
3
 
11
 
! Отговори
sas преди 13 години
Не вярвам да има кандидати.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да бе - тия хвърчащи падат като круши - няма начин да се кача на него .

Спонсорирани публикации