Stardust разгледа белега на кометата Tempel 1

През 2005 г. сондата Deep Impact изпрати медно тяло в ядрото й
Обновена: 16 фев 2011 14:19 | 16 фев 2011 14:19,
4
Stardust разгледа белега на кометата Tempel 1
Снимка: NASA/JPL-Caltech/Cornell

Сондата Stardust на НАСА е успяла да заснеме следата от удара на 400-килограмовото медно тяло на кометата 9P/Tempel 1, оставено през юли 2005 г. от сондата Deep Impact, съобщи в сряда пресслужбата на Лабораторията за реактивно движение (JPL).

Stardust предаде на Земята 72 снимки от "свиждането" си с кометата, което се състоя във вторник в 4,38 ч. по Гринуич (6,38 ч. българско време). По-рано астрономът Леонид Еленин от Института за приложна математика Келдиш съобщи за РИА Новости, че бялото петно на повърхността на кометното ядро, видно на едно от изображенията, може да е "белегът" от срещата на Tempel 1 с Deep Impact.

Още по темата
Специалистите от JPL публикуваха новите снимки на ядрото на кометата, като ги съпоставят с тези отпреди пет години, направени от Deep Impact преди пускането на медното тяло. Самата сонда, заради облака прах, повдигнат от сблъсъка, не можа тогава да заснеме мястото на удара.

"Ние виждаме кратер с малък хълм в центъра, изглежда, част от веществото, изхвърлено при удара на медното тяло от Deep Impact, е паднала обратно на повърхността на ядрото. Видимо ядрото на кометата е достатъчно крехко, съдейки по кратера", казва Пит Шулц от научната група.

Учените отбелязват също, че получените от сондата технически данни говорят за "обстрел" с големи частици кометно вещество, което е повдигнато от Stardust по време на сближаване с кометата. Няколко "снаряда" дори проникнали през защитното покритие на сондата.

Още известно време Stardust ще наблюдава отдалечаващата се комета, но главната й задача вече е изпълнена.

"Тази мисия е стопроцентов успех. Видяхме много детайли, които не очаквахме да видим, и ще работим упорито над разгадаването на  "посланията" на кометата Tempel 1", казва научният ръководител на мисията Джо Веверка от Корнуелския университет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не, защото няма атмосфера, която да го разпръсне. Космосът е вакуум - затова на луната до ден днешен стоят стъпките на тези, които са били там.
3
1
 
2
 
! Отговори
axaxax преди 13 години
Sigurno mnogo gi e qd *** za tazi med
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
400kg med...vyi bateeee
1
3
 
1
 
! Отговори
bez преди 13 години
Ne bi li tryabvalo prahat da se razprusne? Nali tam nyama gravitacia?!