Котелно за парно работи с битови отпадъци

С малка модернизация то, освен топлина, може да произвежда и електрическа енергия
Обновена: 18 апр 2011 16:26 | 18 апр 2011 16:26,
3
Котелно за парно работи с битови отпадъци
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Преработката на битовите отпадъци може да бъде екологично чиста и да носи печалби. Учени от новосибирския академичен град разработиха проект за котелно за парно, в което вместо гориво се използва боклук. С малка модернизация то, освен топлина, може да произвежда и електрическа енергия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Директорът на Института по топлинна физика към Сибирското отделение на Руската академия на науките, член-кореспондентът Сергей Алексеенко поясни за ИТАР-ТАСС, че една котелна станция ще изгаря по 80 тона твърди битови отпадъци на година.

"При това ще произвежда 200 000 Гкал топлинна енергия, която може да се използва за отоплението на жилища и на производствени помещения. За разлика от заводите за изгаряне на битовите отпадъци и от сметищата, които се финансират с парите за преработка на отпадъците, топлинните станции ще печелят от продажбата на топлинна енергия по 142 милиона рубли на година", казва Сергей Алексеенко.

За новия вид котелно не е необходимо битовите отпадъци да бъдат сортирани предварително. Металните и едрогабаритни предмети ще се отделят направо на приемния пункт на топлинната станция.

Учените твърдят, че новият вид топлинна станция е екологично безвредна. Според авторите на разработката няма да има каквито и да било вредни емисии в атмосферата. Предвидена е преработка на димните газове при температура от 1300 градуса.

Изобретението на сибирските учени е получило 4 патентна за отделни устройства. Желание да си построят подобни котелни станции са изявили представители на Китай, Канада и Малайзия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
браво на руснаците ! само напред !
2
3
 
9
 
! Отговори
ас преди 13 години
Абе руснака си е акъл ! Дано само да продължават да финансират науката та да можем да се радваме на техните открития ,било то и представени впоследствие от по заможни западни компании. Браво за изобретението!
1
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KOGATO ZAPADAT SAZDAVA PROGUKT TOI GO PRAVI DA RADVA OKOTO V MNOGO OT SLUCAITE EFEKTIVNOSTTA NE E VODEST FAKTOR.PRI RUSNAKA VSICKO E PROSTO,EFEKTIVNO I S MINIMALEN RAZHOD ZA POTDRAZKA.NISTO CE IZGLEZDA IZDIALANO