Нови насоки за формирането на Вселената

Алфа-магнитен спектрометър ще търси тъмна материя
20 май 2011 08:10,
90
Нови насоки за формирането на Вселената
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Екипажът на "Индевър" изпълни основната цел на последната мисия на космическата совалка, след като инсталира на Международната космическа станция (МКС) Алфа магнитния спектрометър (АМС), предадоха световните агенции. Детекторът на частици с тегло 6,8 тона е монтиран на МКС с помощта на роботизираните ръце на станцията и совалката. Уредът ще изследва дълбините на Вселената в продължение на десет
години.

Алфа-магнитният спектрометър на стойност близо 2 млрд. долара ще изследва космическите лъчи в търсене на тъмна материя и антиматерия. Устройството използва 90-сантиметров магнит, за да отклони пътя на космическите частици и те да могат да бъдат анализирани. Стотици учени по света с нетърпение очакват резултатите.

Специалистите се надяват, че благодарение на детектора ще се придвижат от наблюдението на видимото пространство с космически телескопи към изучаването на невидимата Вселена. Те очакват от Алфа магнитния спектрометър многократно повече данни от тези от извършваните на Земята експерименти, тъй като земната  атмосфера филтрира много от частиците, които изследователите искат да изучават. Очаква се Алфа магнитният спектрометър да измерва около 25 000 частици в секунда.

"Международната космическа станция е създаде за голямата наука, а детекторът на частици е по-различен от всичко, което сме правили досега. Във всеки случай ще открием невиждани досега неща", казва Мишел Тонини, ръководител на Европейския център за подготовка на астронавти.

Алфа-магнитният спектрометър е разработван от учени от 16 страни в продължение на 16 години.
Целта на експеримента е да търси насоки за формирането на Вселената чрез измерването на частиците, известни като тъмна материя. Предполага се, че тъмната материя съставлява голяма част от масата на Вселената, но не може да бъде видяна. Учените смятат, че чрез нея може да се обясни разширението на Вселената.

Още по темата
Алфа-магнитният спектрометър ще изследва и антиматерията, съставена от частици с противоположни на обикновената материя електрически и магнитни свойства. Според теорията за Големия взрив за възникването на Вселената в началото е имало равни количества материя и антиматерия, но учените досега никога не са откривали частици антиматерия.

Астронавтът Грегъри Шамитоф сравнява по значимост Алфа магнитния спектрометър с космическия телескоп Hubble. "Детекторът на частици е най-големият, най-скъпият и вероятно най-фундаменталният научен апарат, който сме имали на МКС", заяви Шамитоф преди началото на полета на "Индевър". Совалката бе изстреляна в понеделник на последната за нея мисия, която ще продължи 16 дни. След още един полет – на "Атлантис" през юли, НАСА ще "пенсионира" космическите совалки.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
8
 
6
 
! Отговори
yaro do Светльо преди 12 години
не е неморално,Бог определя кое е морално-спори с Него,Той е създателя,аз съм просто Негово дете. покаянието е най-важното защото така ти приемаш жертвата на Исус на кръста за теб,затова спасението ни не е по заслуги и дела , а по благодат чрез вяра в Исус Христос.всъщност знаеш ли за Бог кой е най-големия грях-това е неверието в Него,защото то Го спира да ти помогне..няма как нещо в което не вярваш да ти помогне..убиеца ако се покае и никога повече не убива може да се спаси.но не и неверника
70
4
 
10
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Аз бих казал, че преживяването ми в църквата само отвори "скептичните" ми очи... Какво означава, че е важно да се покайваш? Едва ли не ще има много престъпници, които ще идат в рая само защото са се покаяли... А ще има добри и мили хора, които ще идат в ада, защото са атеисти! Това е страшно неморално... ако искаш, чети на svetliospacе.wordpress.cоm какво съм писал
69
6
 
7
 
! Отговори
yaro do Светльо преди 12 години
ами не знам в каква църква си ходил,аз лично посещавам протестантска църква,и мога да ти кажа че хората в тази църква не само слушат словото и го живеят..освен това разбери че дори и вярвящите не са перфектни хора, и всеки ден всеки от нас върши някакъв грях,дори най-дребния,но важното е да се покайваш и Бог ще те очисти и ще те изгради..глупаво нещо е да гледаш на другите хора и техните недостатъци-библията го нарича да се съблазняваш в другия...в крайна сметка всеки сам поотделно се спасява..
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 61Това да обичам Исус ПРЕДИ родителите си е една голяма глупост. Родителите ми са ми дали живот, хранили, поили, бърсали ***, лекували, грижили за мен и трябва да ги низвергна за сметка на една метафора като Исус ?
67
2
 
6
 
! Отговори
Do 65 преди 12 години
Има доказателство. Съвестта е доказателството. Всеки човек има съвест. Хайде докажи ти, как съвестта се е появила в резултат на еволюцията!
66
5
 
6
 
! Отговори
Do 57 преди 12 години
Това за идването на Исус на 21.05 е просто една глупост. Библията казва ясно, че никой не знае деня, часа и годината на второто Му идване. Чудновати изцеления има и можеш да ги видиш, но не те съветвам да ги приемаш като доказателство, че са извършени от Бог. Дяволът също може да прави чудеса и ги прави. Библията посочва начини, за да можем да разберем, кога чудото е извършено от Бог и кога от Дявола. И други чудеса можеш да видиш в Интернет- левитации, ходене по вода и т.н,но това е от Дявола
65
2
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
... към yaro: ами да, нещо такова се получава :) Ходил съм и съм видял колко са "морални" много вярващи, колко са озлобени, как говорят зад гърбовете на хората... какво като не пият и пушат?
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нито едно доказателство, което всеки може да провери, потвърждаващо наличието на Бог, ангели, дяволи, рай, ад и т.н. въображаеми приятели. Ах да .. забравих. Има Бог е аксиома :)))))
63
2
 
5
 
! Отговори
yaro do Светльо преди 12 години
приятелю ,вижда се че си интелигентен човек и явно търсиш истината, но нямя как да стане тук във тоя форум.понеже виждам че вадиш някакви аргументи против църквата мога ли да те питам ти да не би преди да си посещавал някаква църква и да си спрял,понеже не знам защо ама си много озлобен? ако искаш ми отговори..
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цитат от квалифициран психиатър от 4ти километър:Безумният( просто болен )рече на глас : Има Бог и си говорим с него ежедневно.
61
1
 
4
 
! Отговори
Баце до атомния преди 12 години
10-ти, онзи ден се бяхме заиграли по темата за прецесията.Имам *** въпрос: колко души според теб са стигнали до края на поста ти? И колко са успели да го стоплят?И да има такъв, не съм аз - за осмислянето на някои неща трябва време, а и то не е гаранция! И както ти писах, особеностите на нашето въображение са от значение - не се иска много багаж за да опишеш математически N-мерно Евклидово пространство, но няма как да видиш повечко от кьошето на стаята или да драснеш някой тесеракт на хартия.
60
6
 
6
 
! Отговори
Do 58 преди 12 години
Чети внимателно и ще разбереш смисъла, който Господ Исус влага в думите "Който не намрази майка си, баща си, жена си, а дори и собствения си живот, не може да бъде мой ученик". Той просто използва думата "намразвам", за да изрази предпочитание, приоритет. Той е най-важният, защото Той ни е създал. Той е създал родителите ни, жена ни и т.н. Ето защо Той заслужава първото място в живота ни. Най-важното, обаче е, че ако Той заема това първо място, това е, за да ни бъде добре на нас, а не на Него.
59
2
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Айде бе!!! А много ли са здравомислещи тези, които крещят несвързани думи на висок глас, или тези, които се смеят с т.нар. "свещен смях", или тези, които падат в "божието присъствие"?
58
4
 
6
 
! Отговори
yaro преди 12 години
цитат от Псалм 14: 1стих :"Безумният( *** )рече в сърцето си: Няма Бог. "айде чао живи и здрави :)
57
4
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Да обичаш враговете си е добре... Да се молиш за тях също, но защо вие подбирате само приятните неща в евангелията, а отхвърляте гнусните? Исус също казва в ев. Лука : "Който не намрази майка си, баща си, жена си, а дори и собствения си живот, не може да бъде мой ученик"... :) Ами затова как Бог изпитва Авраам да убие собствения си син? Що за възмутителна история?
56
3
 
7
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Откъде я насътвори тази глупост? Аз пък бих казал, че ще повярвам на християните, ако Исус наистина дойде на 21 май, ако видя с очите си изцеление (без намесата на доктори, естествено), документирано с научна публикация в списание с импакт фактор, ако видя с очите си възкресение от мъртвите. А не само говоренето на чужди езици, което се практикува все още...
55
5
 
7
 
! Отговори
Do 54 преди 12 години
Да, да обичаш враговете си, например, не е нещо нормално, съгласно обикновената човешка логика. Нито пък да се молиш за тези, които те мразят. Защо, обаче Библията е нелогична? Защото тази човешка логика, с която живеем, е продукт на греха и точно това ти не можеш да си обясниш. Ела при Господ Исус Христос такъв, какъвто си, опитай да ГО потърсиш с цялото си сърце, прочети четирите евангелия без всякакъв предразсъдък и ще повярваш в Него!
54
4
 
6
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
Ще повярвам на агностиците и атеистите когато вземат химичните елементи - въглерод, водород, кислород и азот и направят дори една мишка! А сега ме извинете но имам секс гимнастика в 12 ч. :)
53
4
 
6
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Аз пък наричам християните промити мозъци... Агностиците и атеистите мислят логично. Християните мислят логично... и библейски (което показва доколко е логично)
52
7
 
4
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
до:48Ето кой се пука от яд! :)))АЗ МЕН ВЯРАТА МЕ Е НАУЧИЛА ВЪОБЩЕ ДА НЕ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ПРОМИТИ МОЗЪЦИ КАТО ВАС! ДРЕМЕ МИ НА ПАЛАМАРЕЦА ДАЛИ ВЯРВАТЕ В БОГ ИЛИ НЕ ! НА МЕН СИ МИ Е КОНФОРТНО :))))