Нови насоки за формирането на Вселената

Алфа-магнитен спектрометър ще търси тъмна материя
20 май 2011 08:10,
90
Нови насоки за формирането на Вселената
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Екипажът на "Индевър" изпълни основната цел на последната мисия на космическата совалка, след като инсталира на Международната космическа станция (МКС) Алфа магнитния спектрометър (АМС), предадоха световните агенции. Детекторът на частици с тегло 6,8 тона е монтиран на МКС с помощта на роботизираните ръце на станцията и совалката. Уредът ще изследва дълбините на Вселената в продължение на десет
години.

Алфа-магнитният спектрометър на стойност близо 2 млрд. долара ще изследва космическите лъчи в търсене на тъмна материя и антиматерия. Устройството използва 90-сантиметров магнит, за да отклони пътя на космическите частици и те да могат да бъдат анализирани. Стотици учени по света с нетърпение очакват резултатите.

Специалистите се надяват, че благодарение на детектора ще се придвижат от наблюдението на видимото пространство с космически телескопи към изучаването на невидимата Вселена. Те очакват от Алфа магнитния спектрометър многократно повече данни от тези от извършваните на Земята експерименти, тъй като земната  атмосфера филтрира много от частиците, които изследователите искат да изучават. Очаква се Алфа магнитният спектрометър да измерва около 25 000 частици в секунда.

"Международната космическа станция е създаде за голямата наука, а детекторът на частици е по-различен от всичко, което сме правили досега. Във всеки случай ще открием невиждани досега неща", казва Мишел Тонини, ръководител на Европейския център за подготовка на астронавти.

Алфа-магнитният спектрометър е разработван от учени от 16 страни в продължение на 16 години.
Целта на експеримента е да търси насоки за формирането на Вселената чрез измерването на частиците, известни като тъмна материя. Предполага се, че тъмната материя съставлява голяма част от масата на Вселената, но не може да бъде видяна. Учените смятат, че чрез нея може да се обясни разширението на Вселената.

Още по темата
Алфа-магнитният спектрометър ще изследва и антиматерията, съставена от частици с противоположни на обикновената материя електрически и магнитни свойства. Според теорията за Големия взрив за възникването на Вселената в началото е имало равни количества материя и антиматерия, но учените досега никога не са откривали частици антиматерия.

Астронавтът Грегъри Шамитоф сравнява по значимост Алфа магнитния спектрометър с космическия телескоп Hubble. "Детекторът на частици е най-големият, най-скъпият и вероятно най-фундаменталният научен апарат, който сме имали на МКС", заяви Шамитоф преди началото на полета на "Индевър". Совалката бе изстреляна в понеделник на последната за нея мисия, която ще продължи 16 дни. След още един полет – на "Атлантис" през юли, НАСА ще "пенсионира" космическите совалки.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В същноста на човек е да бъде откривател, но за съжаление през историята на човечеството, желанието за контрол на някой индивид и групи е било много по-голямо от желанието за свобода!Те по всякакъв опитват,и ще се опитват да контролират, супресират всяка свободна воля!В едни държави са успели, в други, не!Бог,НЯМА, всичко е само една гадост,изманипулирана и измукана през пръсти, за да може да на накра масите,които нямат късмета, да повярват че онзи горе ще ги спаси!А всичко зависи от тях самите!
30
6
 
4
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
Онзи ден написах , че атеистите си противоречат: От една страна казват, че има извънземни, които може да са от друго естество, а от друга страна казват, че физическите закони са строги и всичко се развива съгласно тях. Е казвам, аз - щом законите са едни и същи значи извънземните трябва да са като нас !
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бог и богове , НЯМА, това е една човешка измислица, създадена преди хиляди години, когато чвеок не е можел да си обясни например светкавиците!Е Сега вече знаем кое ги предизвиква, всъщност знаем повечето неща!За яд на онези лумпели които искат само да си удрят главата в земята или да палят свещичката, а не да поемат нещата в свои ръце, защото са едни нещастни страхливци!Ах колко е по леко да си въобразяваш , че някой друг ша те опрай, ха ха ха...А това което не знаем, ще научим, за да ви е яд!!
28
5
 
5
 
! Отговори
атомен физик преди 12 години
Напротив - всички логични доказателства показват , че има Бог ! Аз научно съм убеден !
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Продължавайте да вярвате в Всевишния, Бог , Господ , Алах, или там какъвто е, малки мишки такива!Ша ва опрай той, ха ха ха ха ха...
26
5
 
8
 
! Отговори
Луци до yaro преди 12 години
"той е е бил водач на небесното хваление на ангелите на Бог,нещо като диригент но хора"Самата ши.ана истина, брате. Сега си помисли - може ли да има нещо по-ужасяващо досадно и скучно от това цяла вечност да припяваш в хор, да биеш темели и да ревеш хвалебствия на некъв изкукал нарцистичен и отмъстителен дядка? :))))
25
3
 
4
 
! Отговори
yaro dо Светльо преди 12 години
приятелю,естествено че дявола е създаден от Бог,но явно не си чел Стария завет-там си пише историята-Сатана в началото е бил един от тримата главни архангели на Бог,името му е било Луцифер-което значи светлина,и той е е бил водач на небесното хваление на ангелите на Бог,нещо като диригент но хора.но решава че може да бъде равен на Бога и се разбунтува, и Бог го изхвърля на Земята( да той сега е тук ),заедно с една трета от небесните ангели които застават на страната та дявола-това са демоните
24
6
 
7
 
! Отговори
Do 18 преди 12 години
Да, в името на истинския Бог са били извършени много престъпления. Да, псевдохристиянство е съществувало винаги- още от създаването му до сега. Това, обаче основание ли е да се отрече Бог? Основание ли е да се докаже, че Бог не съществува? Или просто си търсим извинения, за да не вярваме, защото нямаме смелост да изберем промяната в живота си? Когато човек позволява да бъде заблуждаван и лъган, той самият си носи отговорността за това. А не само тези, които го лъжат.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Столипиново е пълно с тъмна материя :)))
22
4
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Аз съм агностик - надявам се да има Бог, макар че всички логични доказателства показват, че няма
21
4
 
4
 
! Отговори
Do 16 преди 12 години
Значи, все пак да разбирам, че ти си теист /т.е. вярващ в съществуването на Бог, създал света/, а не атеист? Така ли е? А какъв е Бог, добър, или лош, това е съвсем друг въпрос, който в момента не разискваме. Добре е, че четеш Стария завет на Библията. Ако наистина го четеш честно и непредубедено, сам ще стигнеш до истината, относно това- какъв е Бог.
20
3
 
12
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Естествено, че ще ти напишат минусите, защото ще те попитат - а Сатаната творение на Бог ли е или някакъв отделен Бог със сили, които са колкото на Бог? Ако Сатаната е творение на Бог - значи Бог е директно отговорен за неговото създаване. Или пък ако Бог допуска Сатана да се намесва в живота на хората, значи това прави Бог импотентен или зъл
19
4
 
6
 
! Отговори
.. преди 12 години
Не бързайте толкова да оплюете човека от 10. Възможно най-*** нещо е да се противопоставят религия и наука! Двете неща имат различно значение, и не са в конфликт. Науката има за цел да обясни структурата на вселената, а религията - значението на тази структура, ако се приеме, че има такова. Дори и да вярвате, че няма такова, това пак е вид вяра. Що се отнася до Библията, тя е "писана" от и за хора от минала епоха, за това не бива да се тълкува дословно.
18
9
 
8
 
! Отговори
yaro преди 12 години
Бог съществува!И Той е жива личност, а не някаква абстрактна сила.Той е нашия творец и Той ни обича..а колкото до злото което е в света,то е дело е на друга абсолютна реална личност наречена Дявол и Сатана.той е нашия противник , и не обвинявайте Бога за злините които дявoла причинява на хората..само с вяра в Бога имаме защита от дяволските атаки...това е истината ,независимо че сега атеистите ще ми напишат минусите...:)
17
3
 
9
 
! Отговори
HADES преди 12 години
До 15, Вярно е, дава обяснения за войните, най-големите престъпления и геноциди в историята на човечеството са правени от хора в името на библията и на това което пише вътре защото това била волята божия ( с две думи психопати ). По-добре хората да си мислят че си *** от колкото да си отвориш устата и да разсеяш всякакви съмнения...
16
5
 
5
 
! Отговори
DANte преди 12 години
Вие пък понеже всички сте дипломирани физици, философи и психолози та тръгнахте теории да потвърждавате и психопрофил на 10-ти да правите. Бай ви *** от всичко разбира ръйш ли? :D
15
8
 
11
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Това е абсолютна глупост. Библията може и да дава обяснения за моралното зло, обаче това няма нищо общо с природното зло (болести и бедствия). Нещо повече - болестите и бедствията свидетелстват по-скоро за един зъл създател, какъвто е библейският бог на стария завет (ревнив и горд от това, капризен, своенравен побойник, садомазохист, женомразец, инфантициден, геноциден).
14
10
 
9
 
! Отговори
Do 8 i 9 преди 12 години
Библията дава обяснение на причините за възникването на войните, болестите и природните бедствия. Атеизмът е този, който не може да ги обясни. Значи теб са те създали *** и баща ти, тях- техните родители и т.н., докато стигнем до ***. Ами *** и т.н.? Даже Франсоа Мари Волтер се е притеснявал от факта, че няма начин всичко в този свят да е създадено по този изумително целесъобразен начин и все пак да съществува по случайност. Самата теория за ентропията не се връзва с атеизма.
13
7
 
10
 
! Отговори
HADES преди 12 години
Кой изпусна от психото 10ти номер? Веднага отговорните органи да се сезират и да се прибере в съответното заведение, и да НЕ го пускат... Аман от психопати и религозни откачалки...
12
6
 
16
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Айде стига вече за Бог във всяка възможна тема за физика... Да почна ли и аз да пиша за летящото спагетено чудовище, за орбиталния чайник или за розовия еднорог?