Товарният кораб "Прогрес" се скачи с МКС

Той носи над 2,6 тона продукти, вода, гориво и оборудване
23 юни 2011 20:29,
101
Товарният кораб "Прогрес" се скачи с МКС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Руският товарен кораб "Прогрес" се скачи днес успешно с Международната космическа станция, предаде ИТАР-ТАСС.

Той носи над 2,6 тона продукти, вода, гориво и оборудване за екипажа на станцията - руснаците Андрей Борисенко, Александър Самокутяев, Сергей Волков, американците Роналд Герън и Майкъл Фосъм и японеца Сатоши Фурукава.

Освен стандартните неща, "Прогрес" достави на МКС и оборудване за научните експерименти "Кристализатор", "Релаксация" и "Биодеградация".

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: МКСТоварният кораб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още повече, че и снимките на Хъбъл, се прекарват първо през филтри и всъщност учените решават кое как да оцветят!Как ни лъжат само, а?Това какво се вижда на снимките зависи изцяло от софтуерната обработка и кодираното филтриране за всеки цвят, спрямо дължината на вълната!Така че не се тревожи, Spektr-R пак, ще показва хубави снимки!Нали за това ламтиш!?
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за да уточня последно за Spektr-R, специално за онзи бавноразвиващия, то и James Web, вибжда само и иединствено в далечния инфрачервен диапазон, а?!Проблема е че човешкото око не вижда в него!Та и това е - други обсерватории в видимия спектър, няма да има!Заради това и има много недоволни учени!Поне Spektr-R, ще показва снимки с най-голямата физически постижима резолюция, досега!Явно не си виждал, снимки от радиотелсескоп с голямо качество?
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И въобще кефя се да гледам, как малките жалки мишки, които си късат езиците от лигавене на афро-хамерикански ***, ръсят обилно лиги по мониторите си!Без вас е скучно, честно!
54
2
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
И явно не ти достига акъл, че да прочетеш, че модулите на руския сегмент са си автономни, имайки собствени двигатели и всички останали системи!Затова и руският е командно-контролен!Толкоз, к'во ми пука, че им трябвало незнам си колко полети на совалка, та руския сегмент, си е руски и доставен руски ракети!Да неговорим, че половината от другата част е от еропески и японски модули!Така че ходи в ESA и JAXA да им се надсмиваш...*** комплексиран!
53
5
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
на каква височина се намира и кога се очаква да падне.И дали се знае къде? Падането на Скайлаб беше кошмарът на годината. Още не беше почнала войната в Афганистан и светът беше доста спокоен. Тогава шефовете на НАСА и американските правителства постъпиха крайно безотговорно,рискувайки живота на хиляди хора по света/Тъй че американците не я свалиха Скайлаб,а тя сама падна неуправляемо,където си искаше. За щастие без жертви.
52
1
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Какво стана бе комплексиран ***, ха ха ха...Ти и Кеплер и James Web, не знаеш явно как функционираt, и освен ако не искаш да кажеш че радио, инфрачервените и видимия спекътр, не са електромагнитни вълни, незнам!Факт - апаратурата, нали разбираш, самата апаратура е чувствителна и това заедно със интерферометрията ще се получават снимки със резолюция милионни част от арксекунда, по-голяма от което и да било друго, преди и за десетилетие напред!
51
5
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
Искали са да я потопят източно от Кейптаун в океана,но сметките им излизат малко криви и тя пада доста по-късно.Едва над западното крайбрежие на Австралия,като отломки по няколко тона падат и са събирани после от австралийците.Скайлаб падна почти напълно неуправляема,почти като атомна бомба на 11 юли 1979 г. И последните 2-3 месеца преди падането и,имаше масова психоза в целия свят.На 10 и 11 юли радиостанциите в целия свят предаваха през половин час,новини от НАСА за орбитата на Скайлаб,на как
50
4
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
Ситуацията беше като един 11 септември 2001-а,а разрушенията можеха да бъдат ужасяващи.В цял свят критикуваха безотговорното поведение на НАСА,но никой не обели и дума против американския президент и правителство.Директорът на НАСА вдигна ръце и каза пред света,че не знае какво да посъветва хората,преди 100 тонната станция да се разбие в земята.Чрез въртене около оста и чрез жироскопите на Скайлаб,инженерите на НАСА успяха с последни сили да я отклонят от Европа в океана.Искали са да я потопят
49
4
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
След това американците дигнаха ръце и се отказаха да я спасяват,само за да не харчат пари.През това време настъпи годината на слънчевата активност-1979г.Атмосферата се разшири във височина и Скайлаб започна бързо да пада към земята. АКО ЗНАЯТ САМО МЛАДЕЖИТЕ КАКЪВ СТРАХ БРАХМЕ!!! ИМаше инфо от НАСА,че Скайлаб тежи между 80 и 100 тона и ще се схромоляса неизвестно къде.На практика на всяко кътче по земята.В София,Лондон,Москва, Париж,Берлин.Тъй като няма двигатели и е неуправляема.
48
3
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
Скайлаб не изгоря в атмосферата,защото американците го изоставят! А падна сам на земята като атомна бомба. Поради това,че от криворазбрани икономии и бързане да изстрелят първата американска орбитална станция през 1973 г(руската Салют-1 летя още в 1971г) те не монтират тягови ракетни двигатели на Скайлаб. Трите екипажа,които я посещават повдигат станцията на по-голяма височина чрез двигателите на своя ксмически кораб "Аполо" скачен с нея. След това янките спряха полетите на Аполо и оставиха Дкай
47
1
 
2
 
! Отговори
до 44 Русофила боклу преди 12 години
а без Американските сонди които изследват Слънцето,Марс,Сатурн,Юпитер и техните спътници...нямаше да знаем нищо за слънчевата система...без телескопа Хъбъл който даде на света толкова качествени снимки на вселената сега без телескопа Кеплер...какво щяхме да знаем за вселената!?!така че не ми обяснвай за някакви салюти които целта им е била по скоро военна...а за програмата Аполо може би най-големият успех на човечеството въобще няма смисъл да говорим...така че вземи замълчи малко тук не е СССР..
46
1
 
2
 
! Отговори
...до 44 преди 12 години
а и Скайлаб изгаря в атмосферата защото Американците го оставят...просто защото повече не им трябва.Руснаците освен една станция МИР какво са постигнали...всичко друго е или частичен успех или пълен провал...това е факта...70те години се молиха на Американците да им дадат някоя проба от луната за да я изследват...а факта че МКС беше построена на 70%(от 50 полета 39) от совалките е неуспорим...и без тези совалки Руските,ЕС,Японските модули щяха да са на земята!!!
45
1
 
3
 
! Отговори
до44 преди 12 години
а бе спри с глупостите вече русофилси ***!1 станция МИР е работила 10 години по простата причина че толкова и отнема на великата Русия да я построи а службата на станцията почва от изтрелването на първият модул...2 тоя телескоп Specktr-R който толкова го хвалиш е РАДИОТЕЛЕСКОП не оптически като Хъбъл,Джеймс Уеб и Кеплер така че да ги сравняваш е меко казано смешно и идиотско и този проект е още от 80те както и Фобос грунт...чак сега намериха средства така че замълчи малко гъз0лизец нещастен...
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И понеже ме мързи, направо ще се повторя:НАСА вече залязва.Ти явно за станция "Мир" не си чувал, която странно как не е построена със совалки!И работила 10 години и всички технологии които са тествани там, са изпозлвани на МКС!Че ми и омръзна да повтарям, че руските модули са командните и основните, ядрото на станцията без тях амриканско-европейско-японския, изгаря в атмосферата!И да руснаците изпращат стабилно товари и хора в космоса от десетилетия!Американците пак изпаднаха и се провалиха!Тая приказка за научните сонди и глупостите, съм я чувал, ама не ми е много интерсна, щото и Колумб, не е гледал през телескопа от вкъщи, че да намери Америка!А пък щом настояваш, добре, за даа видиш залеза на НАСА, примерно остават няколко сонди които ще изпрати и след това суша!Няма финансиране за няколко прграми!Официално закриха няколко обсерватории, едната от които оптична интерферометрия, ама нейсе!Обсерваторията James Web я преместиха чак за 2018 година!Дотогава други няма!А не чакай, руснаците изстрелват на 18 юли, Spektr-R, който ще бъде най-голямата и мощна обсерватория досега!Звучи някак грандоманско, а?Ама така е защото е факт 1000 пъти по-чувствителен от Хъбъл и дори James Webb, няма да достигне резолюциите и качеството на снимките на Spektr!Догодина изстрелват Spektr-RG, после Spektr-UF World Space Observatory, който е очакван от атрономите по света, защото от много години насам, ще имат възможноста да наблюдават в ултравиолетовия диапазон с голямо качество, после следват Spektr-Milimetron и още там някакви!А тази есен изстрелват Phobos-Grunt, за да донесат не просто някакви песъчини, ами шепи от материала на повърхноста на Фобос!Същата концепция за лендъра ще бъде изпозлван и за сондите до луната и до луната на Юпитер, Европа за кято е предвидена Sokol-Laplas.Те и без това вече кацаха на Венера(при положение че американците колкото опитаха и нещо все им прецакваше сондите) и показах как изглежда, и пускаха балони в атмосферата и!Последните 15 годинидокато парите бяха кът, руснаците прекараха в разработване на нови стандартизирани платформи, и резулатите са налице - за период от 3-4 години ще изстрелят няколко нови обсерватории и лендъра! Само че за разлика от НАСА, руснаците с малко пари правят много, в НАСА повечето от многото пари, потъват някъде като Curiosity, в който са потънали вече 2,5 милиарда, и пак някакви комисии са открили нередности, като например, че се оказава че в последния момент ще пишат софтуера който ще проверява за грешки! За твое съжаление, руснаците са първите които изстрелват станция, факт!Салют 1 не успява, защото има проблем с механизмите на люковете, Салют 2 получава пробив в корпуса, Салют 3 е успешна, Салют 4 също, Салют 5 също, Салют 6 е първата която започва да се снабдява редовно с товарни кораби!Салют 7 е успешна и лети в продължение на 8 години и последната от програмата!Следващия модул става ядрото на станция Мир!***! Руснаците прогресивно развиват технологиите си за дългосрочен престой на човек в космоса!А американците, се провалиха, след като Скайлаб изгаря в атмосферата!Много просто - американците не успяват да поддържат своята пилотирана програма!Същото става сега, нов провал!Колко ли е кофти да знаеш, че всъщност руските модули на МКС, са командно-контролните и изцяло собственост на Русия, а другата част е поделена между Америка, Европа и Япония!
43
2
 
2
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Ха ха ха, неудачник, на никой не му пука какво мислиш ти!Мишките никой не ги слуша, а ги мачка!Огледай се през прозореца, за да го видиш!А следното "но с рутинни миси до МКС използвайки технологии от преди 60 години без грам да са ги усъвършенствали", само показва липсата на знания!Много просто НАСА вече закри някой проекти, а последната обсерватория, трябваше да е готова за 2015, а я преместиха за 2018, т.е. значи 2020!А Русия ще изстреля 5-6!Това десетелитие, е на Русия, толкоз!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пияните *** когато започнат да правят свестни коли с поне близко до немското качество, битова техника с американско качество, електроника с японско китайско качество, софтуер, самолети и т.н. ще ме замислят за техническата си мощ, но с рутинни миси до МКС използвайки технологии от преди 60 години без грам да са ги усъвършенствали няма да ме впечатлят. То ако не са доларите на САЩ дето им дават и мисиите до МКС щяха да са им толкова. И децата знаят кой и колко надълбоко в космоса разучи.
41
4
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
Нека *** Емил не драска простотии.Гледал съм полета на вторият ни космонавт Александър Александров по телевизията.Излетя с руския Сююз,скачиха се със Салют-7 или Мир и работи седмица или 10 дни на нея.Това беше през юни 1988 г,КОГАТО МНОГО НАШИ СЕГАШНИ ПОЛИТОЛОЗИ ГРОМЯХА ТОГАВА "АМЕРИКАНСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ" O tempora,o mores!!!
40
4
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
Посетиха я десетки космически кораби,голяма част от тях с космонавт в екипажа от трета държава,неруснак и неамериканец. Салют 6 летя няколко години още в периода 1976-77 г някъде до 1982 г.После изстреляха Салют-7. Американците нямаха полети с хора юни 1975г,(когато летяха съвместно с руски Съюз,скачиха се 2 пъти в орбита и си гостуваха на борда) до 12 април 1981 г,когато точно 20 години след полета на Гагарин излетя тяхната совалка Колумбия,пилотирана от Джон Йънг,който е бил на луната с Аполо
39
4
 
1
 
! Отговори
Луноход преди 12 години
Плещите глупости тук! Глупост върху глупост! Салют-1 беше напълно успешна. Екипажът на Съюз 11 живя и работи на нея около 23 дни през месец юни 1971г.Първият в света екипаж на първата в света орбитална станция.При приземяването загина след разхерметизиране на кораба на 30 юни 1971г в същият ден когато загинаха Гунди и Котков.На Салют-4 и 5 работиха по 2-3 екипажа до месец-два.Салют-6 беше първата в света станция с два възела за скачване и една от най-успешните.Посетиха я десетки космически кораб
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе защо на всяка новина за космоса почвате да спорите САЩ или Русия е по велик ? И двете държави имат предимства и недостатъци.... Лошото е че евтопеиците не са са в голямата надпревара а САЩ и Русия от години работят като една обща машина в космоса! По САЩ-олюбците - в Русия имаше застой но вече не е така за 10 години се дигна с 10 пъти работната заплата (80-800) , До русофилите - В САЩ от години се живее по добре (за сега)! Стига спорили ами дайте нормално да се говори!