Електричество за 500 домакинства от един покрив

Откриха най-голямата британска соларна инсталация от този вид
22 юли 2011 17:00,
37
Електричество за 500 домакинства от един покрив
Снимка: Reuters

7000 панела, събиращи слънчева енергия, бяха поставени на покрива на фабрика за пластмаса в британския град Бекълс, пише Daily Mail. Екопроектът струва 4 млн. паунда, събрани с помощта на стотици дребни инвеститори, участващи с по 3 хиляди паунда.

За да се стигне до пълно рефинансиране от държавата, изпълнителите трябваше да са готови до края на юли. Срокът беше спазен и първоначалният план – реализиран.  

Капацитетът на най-големия покривен соларен парк с размер колкото 2,5 стандартни футболни игрища е 1,65MW. Панелите ще могат да произвеждат електричество, достатъчно за всекидневните нужди на 480 домакинства.

Но безплатната екоенергия ще се ползва предимно за нуждите на самата фабрика. Ако се стигне до излишък, той ще бъде трансфериран към националната електропреносна мрежа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Възобновяемите източници на енергия трябва да подпомагат традиционните. Замяната на последните с тях е почти невъзможна. Как ще заменим АЕЦ, да речем със соларна енергия, когато последната е практически недобиваема през тъмната част на денонощието. А ветрогенераторните паркове - обикновено подходящите за тях места са доста далеко от населените места, следователно трябва да се изгражда дълга електропреносна мрежа.
36
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 12 години
@31 и после цената на тока ще стане около 30-40 ст/кв.ч.А по принцип - ако се гледа цената на Белене и това горе, биха могли да се построят слънчеви централи с инсталирана мощност около 2.2 ГВт.ч - т.е. 2 блока на Белене, само че реалното производство средно ще е под 500МВт.ч.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм си инсталирал обикновен водосъдържател на покрива на блока и в горещите дни водата си е направо вряла така спестявам лятото да не включвам бойлер и има ефект .
34
2
 
2
 
! Отговори
draznitel преди 12 години
Да , ама никой не казва, че за да се произведат тея панели (изисква се огромна топлина за направата им), отива много повече "***" енергия произведена най-вече от ТЕЦове, отколкото тея слънце стърчалки ще произведат през целия си живот на стърчане. То и затова цената им е толкова висока и киловат произведена енергия е с цена 1лв. *** вие си вервайте, че са "зелени"
33
0
 
3
 
! Отговори
65 преди 12 години
@28 - изобщо не е безплатна, защото освен, че първоначалното вложение е скъпо, те се нуждаят и от поддръжка, както и компенсационни мощности, които да поемат потреблението, когато слънчевите централи не произвеждат, защото за сега няма 'истински' системи за акумулиране на ел.енергията.
32
0
 
0
 
! Отговори
28 преди 12 години
Е нали е безплатна или по малко влагаш за да изкараш същото количество като при повече вложеното сега.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спарите за Белене цяла България може да се опаше с такива панели,е и 80% евро средства.
30
0
 
2
 
! Отговори
65 преди 12 години
@28 - държавите в ЕС, включая и България, инвестират пари в такова чрез нас - изкупната цена на ел-енергията от слънчеви централи е около 70 ст/кв.ч.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може по мащабен проект и то с Евро средства да се монтират такива панели на всички блокове и по големи площи на заводи.Ето ви и екология.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето в такива технологии и проекти трябва да влагаме парите на държавата.
27
0
 
9
 
! Отговори
mitaka преди 12 години
Спомням си когато излизаха първите двд-плеъри цената им беше 1500 лв. 10-15 години по късно цената е вече 50 лв.Кой си вярва ,че след 5 години цената на панелите ще е същата?Мисля си ,че ще има все повече проекти от този тип,колкото и да не им се иска на някои хора ,коментиращи тук.
26
1
 
9
 
! Отговори
захвало преди 12 години
Ми захвалили са се, защото е първата ПОКРИВНА /изградена върху покрив на сграда- ако не се сещаш/от такъв мащаб. А не изградена върху /потенциално/ полезна земя, не на мястото поизсечена гора и т.н. Затова се хвалят. И има за какво. Колкото повече чета коментарите в този сайт, толкова повече започвам да се срамувам, че българи са способни на толкова много злоба и глупост.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ako mojeshe da se proizvejda tok ot typotia dnes.bg s tiahnite komentari shtiaha da sa monopolist v svetoven mashtab.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
basi komentarite:) opravih me bylgaria sega da opravim i britancite :D vse mnogo znaim :D
23
0
 
1
 
! Отговори
do 5 преди 12 години
A pyk ako tozi typomer ti go montirat na tebe shte zahranish cial sviat.
22
0
 
0
 
! Отговори
мо-до 20 преди 12 години
Ахъм,технологията е откъм 2005,ама в това трябва да се набърка цяла държава,а не дребни инвеститори да ти купуват ноу хау за невероятни за тях суми.М-у др-то не съм чул тук да има централа финансирана от дребни инвеститори, то с новия закон тепърва няма никакъв ченс да се получи такава
21
2
 
2
 
! Отговори
мо преди 12 години
Нищо работа 1,65МВт какво са се захвалили?Как пък никой от журналята не написа за алтернативната енергия добивана в Севиля,лицето на възобновяемите източници на Европа,къде ще ми се мери ЮК с Европата?Никой нищо не пише за Дезъртек,баси специализираната журналистика имаме,то и на експертите никой не дава думата,разбира се.По въпр. за живота на панелите,няма грижи за тях,но инвертори,кабелаж, доста честичко трябва да се сменят тези компоненти.Айде стига учене за днес
20
0
 
4
 
! Отговори
Solar преди 12 години
Все по-често се строят соларни паркове, в които вместо скъпите фотоволтаици, използват евтини огледала, които се насочват от специален софтуер да отразяват светлината в една точка, в която има резервоар с вода или разтопена сол, която от своя страна генерира електричество на принципа на ТЕЦ-а. Казват, че солта изстива много по-бавно от водата, което позволява генериране на енергия дори и нощем.
19
1
 
0
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
do 18. да ама една АЕЦ изхвърля постоянно затоплена вода, което допринася за глобалното затопляне :). Айде соларните панели незнам колко екологично им е производството. Ама ветрогенераторите - напълно възобновяем и екологичен източник на енергия. Като се скапе перката, претопяват я и правят нова :). Трябва да се стремим към по-малко ел. потребление и по-чиста енергия
18
2
 
1
 
! Отговори
ъх преди 12 години
Тази зелена енергия при положение, че е 10 пъти ( да не казвам повече ) по-скъпа, то следва, че е и 10 пъти по-***. Може и такава логика да се вкара. например 10 ст. кв от атомна централа - това значи, че в тези 10 стотинки влизат инвестиции, заплати, ремонти, гориво, съхранение на гориво и всякакви други подобни около производството на този киловат. щом соларната енергия струва 1 лв. кв - то логично е да се приеме, че 10 пъти повече пари отиват за инвестиции, заплати, ремонти и т.н.

Спонсорирани публикации