Криза в Wikipedia

Рязък в спад в желаещите да пишат
5 авг 2011 16:20,
27
Криза в Wikipedia
Джими Уелс, основател на Wikipedia. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-популярната онлайн енциклопедия в света е изправена пред сериозен проблем, пише huffingtonpost.com. Забелязва се сериозен отлив на хората, които са готови да редактират и допълват съдържанието на сайта.

Wikipedia е безплатна и съответно всички дописници работят без пари. Въпреки това желаещи да се включат в инициативата винаги е имало.

Създателят на сайта Джими Уелс определи сложността на процеса по качване на съдържание като основна причина за отлива. Според него е необходимо спешно администраторите да създадат условия за по-бързо и лесно писане и редактиране на публикации в Wikipedia.

Друга стъпка за насърчаване на активността на потребителите е новата функция – WikiLove, която ще дава възможност за потребителска оценка на труда на редакторите доброволци.

Освен това от Wikipedia стартират инициатива, насочена към преподавателите във висши учебни заведения в Индия, Бразилия и Европа, които да дават като задания на студентите писането на статии за онлайн енциклопедията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Wikipedia
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
5
 
! Отговори
Промитаци преди 12 години
Няма друг сайт ,където са е концентрирана повече грешна информация на едно място! И аз това разправям постоянно, но промития мозък си остава промит, че и пробит!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя шеф на уикипедиа е голям тарикат, използва хора да му вършат без пари работата, а той уж "предоставя" сайта за безплатно ползване, ама всяка година проси дарения, със заплахи, че ако не му съберат колкото милиона е казал, сайта ще стане планет...Да не говорим, че сайта е толкова пристрастен, и е смешно как казват, че бил политически неутрален, ама като отвориш страницата за Либийската война навсякъде само бунтовници... безпристрастни чушки, долна машина за пропаганда е тоя сайт...
23
0
 
5
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
Трябва по някакъв начин да стимулират тези, които качват информация. Но без заплащане едва ли някой има интерес да пълни чужда страница.Уикипедиа е най - голямата онлайн енциклопедия.
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз лично от chikipedia съм по - доволен! :)
21
4
 
4
 
! Отговори
ДО 19 преди 12 години
ТИ СИ НЕГРАМОТЕН
20
13
 
4
 
! Отговори
кур преди 12 години
Умрете всички бе ***
19
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хайде задачка закачка за домашно по информатика - хакнете ги да им свършат мъките по-скоро. Няма друг сайт ,където са е концентрирана повече грешна информация на едно място!
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZAKOSTENJALI STAR4ETA
17
31
 
8
 
! Отговори
ЗАБРАНА преди 12 години
БРАВО САМО ТАКАКРАИНО ВРЕМЕ БЕШЕ ТАЗИ ПРЕНАПИСАНА И ПОДПРАВЕНА ЕВРЕИСКА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ДА ФАЛИРА.АРЕ НЕМА НУЖДА ДА 4ЕТЕМЕ ЕВРЕИСКИ ЛЪЖИ И ИЗМИСЛИЦИ И КОЛКО СА ВЕЛИКИ,БОГОПОМАЗАНИ,БОГОИЗБРАНИ И ......
16
4
 
9
 
! Отговори
стг преди 12 години
разни *** се разпореждат като модератори там и опитват да наложат собствената си неграмотност и на другите, както е писал и един колега по долу за това така, между другото така в по малък мащаб са умирали и много форуми и новинарски сайтове с некадърно модериране и манипулации
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никога не се доверявам на единствен источник на информация, който и да е, а вие под мен си чоплете семки и недейте да четете нищо да не би да се препълните празните кратуни с невярна информация.
14
30
 
2
 
! Отговори
JОВАН СПИРОВ преди 12 години
***--ВИИ ТРЕБЕ ДА ВА ПИШУВАТ ТАТАРИ В ВИКИТО...СРБИЯ И МАКЕДОНИЯ СМО ЕДНО...АНТИ БУГАРИН 100%
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз добавях информация,докато един ден ми праснаха банмалоумници,сами си изгониха потребителите
12
7
 
21
 
! Отговори
йое преди 12 години
Уикипедия е страхотен източник на информация. Просто проблемът е, че се сблъскват култури, цивилизации там. Ето примерно за Пиринския край - всички орица там са описани като македонци. Идва немец - сънрайз съншайн или нещо такова, и гледа: от едната страна, ядосани българи плюят по македонците; от друга страна - сума ти македоняни твърдят, че са потъпквани правата на малцинствата. И човекът си казва - бе айде, за всеки случай, да не бъда като Хитлер... макетата са прави... Същото е и за данциг.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
боли ме фара!
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всяка година събират по няколко десетки милиона долара. май не е зле освен да събират да почнат и да дават..
9
7
 
23
 
! Отговори
Калин преди 12 години
уикито е енциклопедия на фактите, инфото може да е непълно до приемлива степен и подвеждащо понякога, но е фактологично.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Космат?хахахаПримат!:)
7
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Wikipidia трябва да бъде закрита! Какви ли не простотии съм чел в нея. Бъка от грешна информация.
6
11
 
7
 
! Отговори
mm преди 12 години
Вие четиримата под мен елате да ми полигавите огромната космата балканска паламарка.

Спонсорирани публикации