Настъпва ли смъртта на SMS-а?

Бумът на смартфоните може да доведе до краха им
24 авг 2011 08:20,
45
Настъпва ли смъртта на SMS-а?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Новото поколение мобилни телефони дава възможност за ползване на редица приложения, предоставящи опция за пращане на безплатни съобщения. Такива програми са Viber, Skype, GroupMe, Disco, Beluga, Kik, WhatsApp. Някои производители на смартфони като Research In Motion директно предлагат вградена подобна услуга. 

Очаква се тази есен Apple да пусне приложението iMessage за своя iPhone, чрез което също е възможна размяна на текстови съобщения с единствено условие за интернет връзка, каквато на практика вече е достъпна почти навсякъде.

Дори Facebook интегрира в социалната мрежа специален клиент за мобилни телефони, с помощта на който потребителите да си пращат съобщения.

Всички тези нововъведения могат да нанесат сериозен удар върху приходите на телекомуникационните компании. Защото ще направят ползването на SMS-и ненужно платено удоволствие, коментира CNN.

Само за миналата година в Съединените щати постъпленията от пращането на над 2 трилиона SMS-а са повече от 9 милиарда долара, което е близо 1/2 от общия приход за компаниите от сметките на клиентите им. 

Една от най-ниските тарифи за пускане на SMS отвъд Океана е 20 цента. Съобщението може да бъде с максимален размер от едва 160 байта, което значи, че 1 мегабайт съобщения ще струват на клиента цели 1250 долара.  

Ако потребителят се възползва от опцията за неограничен брой SMS-и срещу такса от 20 долара на месец, дори и да пише съобщения всяка минута на всеки час на всеки ден, то цената ще е 2,80 долара на мегабайт.  

В същото време обаче месечните абонаменти за ползване на интернет през смартфони варират от 25 до 30 долара за 2 гигабайта. Което прави цената на 1 мегабайт информация около 2 цента. И все повече потребители залагат на тази оферта, когато искат да пратят текстово съобщение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: SMSсмартфон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
5
 
! Отговори
kkk преди 12 години
Въобще мобилните телефони и Интернет следва да се забранят, освен за научни институти, университети и разбира се, за специалните служби. Населението няма защо да му се мъти главата с излишна информация. Който иска да учи, да чете в библиотеките. Многото информация е зло - все едно пистолет в ръцете на дете, защото масата от народа е природно проста като ***, и никакво информационно затрупване не може да промени този факт.
39
3
 
6
 
! Отговори
Jin преди 12 години
Имам чувството, че повечето хора които пишат против смартфоните никога през живота си не са имали такова устройство и никога не са успели да разберат истинската му функционалност. Като сте *** и прости си плащайте за разговори и за смс-и, но не коментирайте неща от които нямате никаква представа.След като успеете някой ден да си купите джобен плазмен телевизор ще разберете какво е наистина да имаш телефон, защото *** смотани в момента ви храня от плазмения си телевизор !!!!!!!!
38
3
 
5
 
! Отговори
Марио-36 преди 12 години
Аз съм с Ericsson R320 от 10-тина години и нямам никакви проблеми!
37
21
 
7
 
! Отговори
И все пак преди 12 години
И все пак не мога да не обърна внимание на факта ,че отново Америка е водеща в научния прогрес.Чакам злобни подмятания от *** комунисти,изкривени националисти,сбъркани шовинисти и комплексирани ....исти!
36
5
 
24
 
! Отговори
УФОлог преди 12 години
В момента планетата Марс е страшно близо до Земята, могат да се видят дори къщите и магистралите на марсианците!!!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Kolko chasa? Ako e bilo sled 12 zna4i si vidql Jupiter -.- Imashe edna prikazvka, vidqlo si koteto dupeto i kazalo NLO :D
34
1
 
9
 
! Отговори
55 преди 12 години
Е сега вече наистина се разтревожих.
33
9
 
9
 
! Отговори
Един от Люлин преди 12 години
Здравейте на всички тук.... Искам да се извиня че ще пиша по друга тема... Но крайно ми е интересно има ли тук хора от Люлин... по специално от района на 7 и 10 микрорайон... там около магазин АРОН който снощи около 23,30 са били на терасите си и са видяли нещо наистина крайно НЕобичайно в небето над Люлин със отчетливо сияние в формата на кълбо ?!?!.... Защото съм сигурен че го видяхме поне 5 души !!! Изгарящ Метеор може би? Или нещо военно секретно? НЛО ли беше ?!? Но беше адски странно...?!?!
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tezi indianci ot dnes.bg sa tolkova zle, prosto nqmam dumi. Na vqrno nikoga ne sa bili izvyn Bulgaria za da znaqt 4e horata tam kogato podpishat dogovor vizimat telefona za bez pari + minuti + sms i + internet. Za 35 pounda na mesec imam Desire HD telefon, 5000 minuti kym nashata mreja, 500 kym drugite, 5000 SMS i 1GB internet...
31
34
 
51
 
! Отговори
Лаврентиий Павлович преди 12 години
Не намирам нищо умно в носенето на плазмен телевизор в джоба само за да изглеждаме модерни. С тегло двойно по голямо от компактен Джи ес ем,с претруфено меню от което девет детеси от хората използват само за говорене и чат пат камерата и МП3 а всичко останало си седи за "всеки случай". За жалост простотията не ходи по говедата а по хората-един видял от другия че носи плазмен телевизор в джоба другия да не остане назад даи и аз да нося, и затова вече не се произвеждат нормални телефони.ТЪПООО
30
10
 
16
 
! Отговори
Елан преди 12 години
Ти май никога си я нямал тая маломощна 4" тугла :) Ако си я имал нямаше да ръсиш простотии тук.
29
1
 
12
 
! Отговори
респром преди 12 години
"Бумът на смартфоните може да доведе до краха им"- хаха, това изречение казва всичко, просто не ти трябва цял смартфон за да пуснеш СМС, за всичко останало си имам нормален комп у нас.
28
4
 
49
 
! Отговори
;) преди 12 години
Blackberry messanger-а, наистина е много удобен, около мен всички са с BB и постоянно си пращаме съобщения и снимки без пари, освен това съобщенията ми са криптирани и не излизат никъде в Ментел. Да пуснат малко VOIP услуги за телефон, ще си плащам само интернета. Колкото повече ползвате такива приложения, толкова по-малко пари давате на ментел, да мрът в *** алчните евреи дето надписват сметки
27
35
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смартфон? И за кво да влачим тая маломощна 4" тугла у джобовете си? Излишна скъпа бъзикня с кило смешни *** програми, на всичкото отгоре платени за да си гъзар. Хаха, името Ташакфон по ще му отива. Много повече ми допада практичността от онази реклама - "Той е малък, но когато го извадите другите разбират, че не сте случаен човек" .
26
3
 
31
 
! Отговори
k преди 12 години
какви 20 цента най-евтино съобщение?? та в бг е 12 стинки :ДКато бях в щатите пращтах от предплатена карта до бг смс за 5 цента и то преди 3 години беше това ;)
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проявете милост към дежурните по СРС-а!Пускай СМС,не говори!
24
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
УЕУЕ Я СУМ НА СЕЛО,ЧЕ ПРОДАМ ДВЕ ОВЦЕ ДА СИ КУПИМ СМАРТ ТЕЛЕФОН И ЧЕ СИ ПУСНЕМ СКАЙП И ЧЕ ПОГОВОРИМ С КИРО ОТ КРЪЧМАТА.
23
28
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
смартфоните са само за гъзария
22
3
 
18
 
! Отговори
Nasty преди 12 години
Fuckin bullshit...
21
18
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смартфони за ***.