ACTA la vista, Baby!

Как споразумението АСТА ще окаже влияние върху всеки интернет потребител
Обновена: 30 яну 2012 17:53 | 30 яну 2012 17:04, Бойчо Попов
252
ACTA la vista, Baby!
Снимка: Reuters

„Ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, експерти подозират, че това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Не е известно много за него, а държавата ни участва в изготвянето. Участват Австралия, Канада, Япония, Швейцария, САЩ и още няколко държави, както и Европейската комисия – за Европейската общност, в работата участват и представители на държавите от ЕС.“

Това е откъс от публикация в блога на експерта по медийно право Нели Огнянова. Звучи много актуално, но е отпреди... три години.

Днес вече може да се добави, че страната ни тихомълком е подписала договора, като решението е взето на 16 ноември миналата година по време на редовното заседание на правителството. При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков заявява единствено, „че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

И така, през миналата седмица България подписа тихомълком в Токио заедно с още 21 страни от ЕС спорното международно споразумение ACTA.

Онова, което прави впечатление, е почти пълната липса на конкретика. Investor.bg потърси за коментар по темата експерти и представители на бранша, но нито един от тях не се нае да коментира ACTA, защото за пакта няма почти никаква информация.

Едно е ясно обаче - заради неясната формулировка следенето може да се разпростре в целия спектър интернет услуги. ACTA се отнася за разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти, както и за интернет съдържанието.

Споразумението, което и страната ни е подписала, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании“, пише в блога си интернет активистът Боян Юруков.

Според него и самата дефиниция за това какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото може да се твърди и за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации, пише още Юруков.

Най-страшното обаче е, че ACTA на практика ограничава отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика.

Сега единствените надежди на гражданското общество всичко това да не се случи са, ако Европейският парламент не подкрепи споразумението. Граждански организации вече са събрали над милион подписа под призива за отхвърляне на споразумението, а в редица градове се организират протести. Софийският ще е на 11 февруари в 11 часа.

Целият текст на споразумението на български език четете тук!

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: интернетАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
8
 
33
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
От там насетне кой какво може да ти каже? Ти си го създал това нещо. Качил си го и хората купуват. Тогава пак започват промени и дебати и докато те заседават ти прекратяваш всякакви продажби на въпросния трак и излизаш чист от ситуацията, защото въпросните промени, ще са направени след като ти си спрял продажбите.
158
8
 
35
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
Ако си мислиш, че от толкова налична пиратска музика, съответните музиканти не печелят от продажбата на стотици хиляди компакт дискове, плочи и т.н. се лъжеш. Ще ви дам друг пример. Някой ваш познат има звукозаписно студио. Отиваш и правиш няк'во "парче" с продължителност да речем 4 минути, като първите 15-20 секунди всъщност има някакъв бийт и останалото е просто един тон. Когато го качиш в сайта за продан, ще имаш едно preview на въпросните 15-20 сек и колко пъти ще се купи преди да се усетят?
157
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, това е отвратителното лице на Американската сатрапия!....Жалко за нашите послушковци, които изпълняват задокеански поръчки, без да ги интересува нищо. Тези нахалници от "най-демократичната" държава в света, се опитва да ни наложат презимпция за виновност! А това е нещо, което противоречи на каквато и да е правда или закон! Едни смешници ни пускат по телевизията реклами за защита на личните данни, а правителството ще докладва лични данни на хиените зад океана.. Тайно подписали - какъв позор!
156
8
 
56
 
! Отговори
Кофти_цирк преди 12 години
...България подписа тихомълком... Не беше ли редно, господата управляващи да се допитат първо до народа, дали има нещо против АСТА, след като АСТА засяга конкретни човешки права? Живеейки в "демократични" времена не е ли това същественото? Управление на народа? Дали това не е поредното доказателство, че демокрация не съществува? Дали това не е проредното доказателство, че има крещяща нужда от нова политическа система? Нов световен ред?
155
8
 
41
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
copyright means copy right!
154
26
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мен ми е любопитно колко от пишещите са създавали през живота си нещо, което може да се разпространява дигитално (било то музика, софтуер, уроци и т.н ). ? Никак не е приятно да прекараш месеци в работа в/у нещо такова и някои *** да реши, да го пусне безплатно за всички. Изпитал съм го. Все пак не всички са Microsoft. Някои хора просто се опитват да си вадят хляба, но пиратите не подбират..
153
8
 
44
 
! Отговори
Loxy преди 12 години
"При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти." Окей..Ако "х" отиде и се оплаче, че "у" си е пуснал негова песен на Winamp-a, то следователно у вас пристигат качулатите и те наритват 3 пъти преди да те заведат към РПУ-то и от там в затвора. Мога ли да си патентовам буква и да се оплаквам от всеки, който я използва?
152
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва много силна съпротива против ограничаването на правата ни!Трябва да се пишат петиции и разни такива не само до нашето но и най вече до Европарламента.
151
10
 
57
 
! Отговори
Свободолюбив преди 12 години
Няма такъв израз като "интернет пиратство". Нета е свободен!
150
8
 
38
 
! Отговори
tosh преди 12 години
томасе прочети за Ротшилд и откога неговите пипала се разпростират по цялата Земя.Господ имаше достатъчно време да действа - вече почти 4 века.Очевидно е, че Той е или с тях, или изобщо не му пука за човечеството.
149
8
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тотален контрол на корпорациите! Това е няма какво да се разеснява.
148
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще не вярвам в революции и тем подобни.Вярвам, че отделният човек е важен.Но са малко мислещите хора в днешно време.И тези които мислят никой не застава зад тях.Те са сами.А народът е глупав и немислещ.Мнозинството е глупаво.То ще се вдигне и ще прави революция.Тежко ни и горко.
147
8
 
63
 
! Отговори
До 166 от автора преди 12 години
Разбирам отлично, че не става дума за авторски права, но авторските права, защитата на интелектуалната собственост са предлог за създаването на такъв закон! Зад него стоят големите звукозаписни компании, Холивуд и разбира се лобисти и продажни политици! Зад този закон стоят също така и тези, които мисля, че ще ни превърнат в ***, като ни сложат чипове и ни ограничат свободата! Няма да позволим това да се случи, нали?!
146
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ае не уе. Няма такова нещо като глобална конспирация. Тва някви там си ги мислят тез глупости. ДА АМА НЕ... ИМА Я И Е МАЗНА КОНСПИРАЦИЯТА. Кефа е, че тези конспиратори ще ядат главата, обаче няма да е мита...
145
8
 
66
 
! Отговори
STOP ACTA преди 12 години
Революция трябва, братя, революция!!! Искат да ни таковат мамата във всяко едно отношение! Време е за революция, за нов по-добър, справедлив и свободен свят!
144
8
 
50
 
! Отговори
кукото преди 12 години
лудия, така с драскане нема да стане! На повече от 250 км от Сф съм, обаче ше дода! Аман от илюминати, масони и прочие ***!Както е тръгнАло-за да ядем содена питка ще трябва да плащаме авторски права...Чудя се, дали след време няма да въведат и авторски права за пиенето на вода? А г-н Премиер, да попитам: предвиждат ли се авторски права за правене на секс? или авторски права за дишане на въздух? Щото знаем, че има човешка намеса - защо се увеличиха chimtrails след като Бойко доде на власт?
143
26
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено,че в БГ хората са научени от годините на'социалното равенство'да взимат всичко възможно без пари.И сега когато идват други времена когато всичко се заплаща веднага разгадахме враговете-евреи или марсианци.
142
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хляб и зрелища е мотото на древен Рим! А в България е много лесно да се управлява! Просто не трябва да се пипат само две неща - интернета и алкохолеца! Който ги пипне, хаир няма да види! :)
141
8
 
53
 
! Отговори
hitman преди 12 години
Трайчо Трайков заявява единствено, че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права". Чудя се как гласуват нещо с обяснение от 1 изречение. Прочели ли са въобще какво приемат. И ако са го прочели възприели ли са въобще какво правят. И в двата случея е ясно че ни управляват ***. Независимо от коя партия. Това е истината 98% от хората там за нищо не стават.
140
9
 
37
 
! Отговори
IND преди 12 години
Пак поредните глупости. Нали требва да сме съпричастни и да участваме в некакви антипиратски глупости. Нали уж направиха "ЗАКОН ЗА ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ" - е да имаше ефект от това? И сега няма да има и просто залъгваме чужденците - тук вечено ще си има споделяне на файлове и точене в мрежата освен ако не ни се вдигнат заплатите десетократно...И стига ревали, че теглите всичко безплатно - споко ще продължите да го правите :)

Спонсорирани публикации