Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?

Българските интернет доставчици са против споразумението
1 фев 2012 14:38, Бойчо Попов
275
Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?
В редица държави се проведоха протести срещу споразумението. Снимка: Reuters

30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя той ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

Всичко това не е фикция и може да се случи, ако Европейският Парламент и българското Народно събрание ратифицират международното търговско споразумение за борба с фалшификациите (ACTA).

Страната ни вече подписа в края на миналата седмица документа, но под условието за последваща ратификация от българския парламент, обясниха на пресконференция днес представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България.

Един от проблемите според браншовиците е подписването на споразумението, без то да е минало широко обществено обсъждане.

"Не желаем да подкрепим договор, който би създал фарс в интернет пространството. При това по този начин ни се вменяват задължения, които са нетипични за доставчиците на интернет", заяви изпълнителният директор на асоциацията Светослав Димитров.

По думите му носителите на авторски права прехвърлят отговорността за следене за нарушения на доставчиците. Според него инвестицията за следене на трафика в хардуер, софтуер и заплати на специалисти ще бъде няколко стотици милиона лева – непосилна сума за българската индустрия. А самият законопроект ще превърне доставчиците на услугата в полицаи и надзиратели.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
28
 
! Отговори
Б-АСТА! преди 12 години
Не се лъжете с АСТА ще бъдат подгонени и затворени устите на всички блогъри!Свободната размяна на Истината е големият трън в очите на тези, за които сме просто ЕГН, а не човешки същества.Всеки трябва да живее в потоянен страх! Терорът трябва да залее Планетата, за да дойде "освободителят", лъжливият "спасител"!
47
0
 
20
 
! Отговори
aristotel преди 12 години
ФЕД печата долари те се обезценяват, АРАБИТЕ вдигат петрола, Китай взе всички фабрики на САЩ и Европа и сега АМЕРИКАНОС искад целия свят да им плаща ЗАЩОТО всичко на този свят е измислено от АМЕРИКАНС на-умните, най-силните, НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНИТЕ в света доказателството е Виетнам, Камбоджа, Кувейт, Аганистан, Ирак и Иран оппа те са наред. Затова трябва да им се плаща с ДОЛАРЕС.
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най интересното е и глава Такси, която всъщност всяка страна подписала споразумението трябва да плаща за да е в ACTA ;) Парите няма да дойдат от депутатите и правителството вярвайте ми!Значи аз трябва да плащам за да ми ограничат правата и да ме следят каква ти 2084 за този, който поства то си е направо предсказано от маите за тази година ако не се вземем в ръце!11.02.2012 - Нека покажем, че Европа е и София въпреки, че сме бедни!
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
44 те вече са ги построили - прочети за концентрационните лагери Фема
44
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето това се нарича ограничаване на свободата. За убийство, ограбване, изнасилване, кражби (при това на милиони), измами и т.н. са налице маса процедурни хватки, позволяващи защита на заподозрените,а тук - няма процес, няма невинен до доказване на противното - вината е извън всяко съмнение и всички пак ставаме виновни. Че сме живи - явно тази е основната ни вина.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето оригинала на ACTA - Ужас даже и за юридически лаик (не визирам себе си)eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX%3A52011PC0380%3ABG%3ANOT
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По улиците се разхождат престъпници с по не знам си колко регистрации и с условни присъди за убийства , обаче ще те вкарат в затвора за един филм !
41
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако това се приема започвайте да строите нови затвори. Или по-добре направете България затвор. Тук почти всеки има нелицензиран софтуеър, нелегални игри, музика и филми.
40
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ми направят заплатата 10 000 Евро, ще си купувам оригинални филми, музика, игри, софтуер. Като са толкова отворени тези от АСТА, както и от народното събрание, да дойдат ТЕ да живеят с 500 лв. на месец да видим дали няма да точат нета.
39
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много по-добре е да убиете интернет доставчикът си, който ще ви спре нета, щото тогава БГ съдът, най-вероятно ще ви осъди на 2 години условно макс. Докато иначе може да лежите в пандиза ефективно, че сте гледали Том и Джери нелоегално ;).
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОТЕСТ СРЕЩУ АСТА -- София пред НДК11.02.2012 от 11:00 часаЗащити свободата да си ТИ - Човекът!Хората не трябва да се страхуват от правителството си, правителството трябва да се страхува от хората си!Шествие протест до Народно събраниеПовече информация в домовата книга ;)Отстоявай правото да си свободен!
37
0
 
39
 
! Отговори
123 преди 12 години
що за малоумие е този проект - как така интернет доставчика ми ще ме следи ПОСТОЯННО какво правя, това нарушава правата ми на свободен достъп до информация, свобода на словото и какво ли още не. на всичко отгоре този закон ще е невалиден, по простата причина че ще противоречи на основния закон на държавата наречен конституция. За всяко едно проследяване трябва да има съдебна заповед - как така ще ме следят какво пиша в нета, какво търся, какво гледам и т.н.
36
0
 
31
 
! Отговори
НЕ на АСТА !!! преди 12 години
11.02.2012 г. !!! В цяла Европа !!!В България - София пред НДК от 11 ч. (потвърдили до момента 23 000 )Варна - 11 ч. КозиркатаБургас ПловдивКърджали...
35
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убийци, изнасилвачи-с условни присъди!!!Теглене на филми, музика или софтуер от нета=ефективна присъда?!?!
34
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще има също патент и върху семената .. за 20 години монсанто стана единствената мегакорпорация в щатите която притежава патент върху генно-модифицираните семена. и праща полицаи и фермери в затвора,които имат ниви в съседство, защото вятърът е опрашил техните негенномодифицирани култури с гмо-та на монсанто . ))) сега искат целия свят
33
0
 
3
 
! Отговори
sasho преди 12 години
abe,togava iskam kato otida na kino,ako ne mi otgovaria reklamata na filma na tova, koeto shte vidia na projekciata da mogat d mi vrushtat parite ! ACTA dava pravo na firmite da si praviat kakvoto si preceniat,a na potrebitelite dava pravo da si traiat! Tova ni dade internet tova iskat da ni vzemat pravoto na mnenie i komentar ! zashtoto sega mojem da se informirame ot chujdo potreitelsko mnenie,koeto mnogo chesto e opredeliashto za reshenieto (vmesto reklamata) priimer imdb - rating na film
32
1
 
18
 
! Отговори
за 27 преди 12 години
По твоята логика като гледаш порно и това ти пречи на секса? Торентите са безплатна реклама на филмите. Много хора гледат и после отиват да гледат на голям екран. И кой пуска торентите? Филмовите компании си ги пускат, много ясно. Кой може да им влезе в студиото и да им вземе продукцията ако не е вътрешен човек? Няма такава опция. И после като се разпространи защо няма разследвания на екипа? Ами защото става с негласно съгласие с цел реклама. Затова.
31
0
 
22
 
! Отговори
1984 преди 12 години
Е не е истина как лъжат - ЗА ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА АСТА, Е НЕОБХОДИМО САМО: ДА ГО РАТИФИЦИРАТ 6 СТРАНИ, КОИТО СА ГО ПОДПИСАЛИ. И ПОСЛЕ НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!Споразумението е съставено с брюкселска предпазливост - забележете, че се минава по механизма на ратификации от държавите-членки, а не на директно сближаване в областта на наказателното право, по отношение на което повечето държави са доста чувствителни. За сметка на това са достатъчни само 6 ратификации, за да започне да действа (вж. чл. 40 и 43).На всички, които все още не са осъзнали какво е АСТА, моля прочетете следната статия - SOPA, PIPA... ACTA!:webcafe.bg/id_838292527_SOPA_PIPA_ACTAТогава ще осъзнаете, че торентите и свободното споделяне на информация могат да се окажат най-малкия проблем впоследствие!СПОДЕЛЕТЕ ТОВА С ПРИЯТЕЛИ! ИСКАМЕ НЕЗАБАВНО И КАТЕГОРИЧНО ОФИЦИАЛНО ОТТЕГЛЯНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ АСТА!
30
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не малко пъти съм дърпал торенти ако ми е харесал филма го гледам и на кино.Да речем гледам трейлър на някой филм отида на кино, ама не ми хареса филма ще се сезира ли комисия за защита на потребителя да ми върнат парите, защото са ме излъгали с тоя трейлър.
29
0
 
13
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Искренно се надявам да е така, но като знам наще "депутати" какви са гъзодавци и гъзолизачи все си мисля, че ако го приемат в няколко страни от ЕС .. наще ще се надупат веднага и ще го приемат и те..