Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?

Българските интернет доставчици са против споразумението
1 фев 2012 14:38, Бойчо Попов
275
Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?
В редица държави се проведоха протести срещу споразумението. Снимка: Reuters

30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя той ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

Всичко това не е фикция и може да се случи, ако Европейският Парламент и българското Народно събрание ратифицират международното търговско споразумение за борба с фалшификациите (ACTA).

Страната ни вече подписа в края на миналата седмица документа, но под условието за последваща ратификация от българския парламент, обясниха на пресконференция днес представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България.

Един от проблемите според браншовиците е подписването на споразумението, без то да е минало широко обществено обсъждане.

"Не желаем да подкрепим договор, който би създал фарс в интернет пространството. При това по този начин ни се вменяват задължения, които са нетипични за доставчиците на интернет", заяви изпълнителният директор на асоциацията Светослав Димитров.

По думите му носителите на авторски права прехвърлят отговорността за следене за нарушения на доставчиците. Според него инвестицията за следене на трафика в хардуер, софтуер и заплати на специалисти ще бъде няколко стотици милиона лева – непосилна сума за българската индустрия. А самият законопроект ще превърне доставчиците на услугата в полицаи и надзиратели.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
12
 
! Отговори
1984 преди 12 години
Е не е истина как лъжат - ЗА ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА АСТА, Е НЕОБХОДИМО САМО: ДА ГО РАТИФИЦИРАТ 6 СТРАНИ, КОИТО СА ГО ПОДПИСАЛИ. И ПОСЛЕ НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!Споразумението е съставено с брюкселска предпазливост - забележете, че се минава по механизма на ратификации от държавите-членки, а не на директно сближаване в областта на наказателното право, по отношение на което повечето държави са доста чувствителни. За сметка на това са достатъчни само 6 ратификации, за да започне да действа (вж. чл. 40 и 43).
27
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май всички са против това недуразумение. България никога не бива да го подписва.
26
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Целта им е ясна... Да цензурират и ограничат интернет до такава степен, че да те е страх да си пуснех компютъра. Надявам се това никога да не стане.Нужни са много протести и усилия, защото колелото се е завъртяло- Има изготвен вече закон. Подписан е. Предстои гласуването му... не е просто нещо, което обмислят за в бъдеще и тепърва ще се разработва. Тихомълком си го разработиха и подписаха.Ако хората бяха научили за това в началото можеше още тогава да се пресече.
25
6
 
3
 
! Отговори
От 16 до 19 преди 12 години
Напротив пречи! Не ми се влиза в дебат защото и аз съм против тази глупост наречена АСТА ама при положение че хората могат да си свалят филми от торентите за какво им е да дават пари за кино? Друг е въпроса че няма нищо по-хубаво да гледаш дори и *** филм но с прятна компания!
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи тегля някой безплатен софтуер като линукс потребител и идва полицията да ми рови из компа и да ми снифи пароли и какво ли не айде въз оттука на кого е тоя интернет да не е на гербавите.
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРОТЕСТ СРЕЩУ АСТА -- София пред НДК11.02.2012Защити свободата да си ТИ - Човекът!Хората не трябва да се страхуват от правителството си, правителството трябва да се страхува от хората си!Не на Big Brother! Кажи не на ACTA/PIPA/SOPA!Не на алчността на корпорациите!
22
0
 
45
 
! Отговори
2084 преди 12 години
Кратка история за периода 2012 - 2084 г. В началото бе АСТА, после безплатните чипове, после задължителните чипове, после задължителните чипове се плащаха, после се плащаше за правото да мислиш.
21
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с тази ACTA! SOPA и PIPA са истинското зло!!!!
20
0
 
27
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
Ех ако имаше равенство нямаше да има SOPA/PIPA/ACTA
19
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дъщерята на Бойко Борисов е харесала снимка в Интернет и си я е запазила, като Десктоп на личният си компютър.Във връзка с гореизложеното г-н Иван Петров на 33 години е бил арестуван за споделяне на снимка, тъй като е направена без разрешение от Nikon въпреки, че си е купил фотоапарата, но не и правото да споделя снимките направени с него.Ето това накратко е ACTA.
18
0
 
23
 
! Отговори
to60 преди 12 години
това ще е абсолютен бич по свободното слово и достъпа ни до информация от хората ( а не от медиите, защото знаем , че те могат да бъдат контролирани ) , а информацията от хората се случва точно чрез така наречения " sharing " ......!
17
5
 
20
 
! Отговори
за 16 преди 12 години
На вас нета не ви пречи да си имате кино.
16
1
 
1
 
! Отговори
ACTA преди 12 години
register.consilium.europa.eu/pdf/bg/11/st12/st12196.bg11.pdf
15
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма филмова компания пуска нов трейлър в нета. Филмът е екшън. На другия ден милиони потребители на интернет започват съдебни процеси срещу компанията за нанесени морални и психически вреди от сцени с насилие и липса на естетически качества.
14
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе има и добра страна! От Шумен съм и няма ни едно кино в целия град! Ако това подпомогне да върнат инвестициите в кината ще е супер! Друг е въпроса че всичко друго е престъпление срещу свободното слово!
13
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСТА ли ?Я Баста!Всеки който дойде на протеста да е със знаме за да могат да разберат по света от коя държава се протестира.
12
0
 
33
 
! Отговори
ИК преди 12 години
Това недоразумение,това джуже Трайчо Трайков, пак се изака.
11
1
 
46
 
! Отговори
  преди 12 години
Най-хубавото е, че на всички ни е ясно, че това в БГ никога няма да се случи :) А Трайчо бил подписал, какво бил казал, ми той се опита човека кодирано да ви каже, че си подписват, щото това си е политическо решение, ама замундата никой няма да ти я пипне, щото я пипнат замундата, я сме всички пред парламента.
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оставка за Трайков и помощниците му няма ли най накрая да спрат с този лобизъм
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e tova e- vzemi ot bedniq da dadesh na bogatiq