Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?

Българските интернет доставчици са против споразумението
1 фев 2012 14:38, Бойчо Попов
275
Може ли ACTA да ни превърне в престъпници?
В редица държави се проведоха протести срещу споразумението. Снимка: Reuters

30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя той ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

Всичко това не е фикция и може да се случи, ако Европейският Парламент и българското Народно събрание ратифицират международното търговско споразумение за борба с фалшификациите (ACTA).

Страната ни вече подписа в края на миналата седмица документа, но под условието за последваща ратификация от българския парламент, обясниха на пресконференция днес представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България.

Един от проблемите според браншовиците е подписването на споразумението, без то да е минало широко обществено обсъждане.

"Не желаем да подкрепим договор, който би създал фарс в интернет пространството. При това по този начин ни се вменяват задължения, които са нетипични за доставчиците на интернет", заяви изпълнителният директор на асоциацията Светослав Димитров.

По думите му носителите на авторски права прехвърлят отговорността за следене за нарушения на доставчиците. Според него инвестицията за следене на трафика в хардуер, софтуер и заплати на специалисти ще бъде няколко стотици милиона лева – непосилна сума за българската индустрия. А самият законопроект ще превърне доставчиците на услугата в полицаи и надзиратели.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
9
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Пример Правото на собственост върху недвижим имот може да се загуби за 5 г.Правото на експлоатиране (собственост) над авторски произведения трае доживот плюс 70 години след смъртта.Интересно, нали.
147
2
 
5
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Не се нарича капитализъм. Авторските права са нещо, което е защитено безумно продължително време. Впрочем дори е анти-пазарно тъй като пречи на два много ясни процеса- чиста конкуренция-развитие на технология, с която да се привличат клиенти с различна услуга - например 3д кината.Истината е, че авторските права, в имуществената им част, заслужават АДЕКВАТНА защита. Сегашната е диспропорционална и именно затова има проблеми да бъде приложена.
146
0
 
17
 
! Отговори
ivan преди 12 години
Заявявам ясно и категорично!Аз,който досега съм подкрепял управляващата партия,НИКОГА повече няма да гласувам за партия,защитаваща чужди държавни и бизнес интереси на собствена територия,партия,която превръща собствения си народ в потенциални престъпници!За мен лично партия ГЕРБ беше дотук!
145
0
 
25
 
! Отговори
Light преди 12 години
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯЧл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За някакъв филм с лошо качество-затвор?!?!?
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе вие не разбирате ли основният проблем? Намам нищо против да се защитят правата на авторите, но имам право да се дава неограничено право да се следи компютъра ми, инфо за личните ми данни и кога какво съм правил, с кой съм си чатил и каккво? Под едното всъщност прокарват полицейщина! Ето това е проблема! Не че някой създал нещо има право. Има и аз не го отричам. Но не желая никой да знае кога съм в нета, какво чатя и с кого! Това последното е ДС и хората са с/у него!
142
5
 
0
 
! Отговори
до 160 преди 12 години
Точно заради приоритетите няма да се приеме това.А по втората точка - нарича се пазарна икономика. Ние искаме хем да сме капитализъм, хем да има комунизъм на потреблението. Все някога ще стане колизия.
141
0
 
7
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Айде хората, които защитават авторските права да почетат малко и да отговорят на два простички въпроса- кое е приоритет в модерното европейско общество - защита на неприкосновенността на личния живот, включително и в Интернет или защита на авторски (имуществени) права- кой точно и как се печели от авторски права. Авторите не печелят и 10 процента от печалбите. Има автори на по една песен, които живеят доволно десетилетие. И днес. Не е ли малко странно това право на собственост.
140
3
 
1
 
! Отговори
До 156 преди 12 години
Всичко за което си платил ще можеш законно да го ползваш иначе в панделата!
139
3
 
6
 
! Отговори
_ преди 12 години
Няма да се приеме, спокойно. Българинът ще се вдигне, като му седнат на далаверката. Че ще го слухтят слабо го вълнува, ама нелегалнтие торенти да му секнат - сакън! :)
138
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямам кой знае какви компетенции в ползването на интернет и не тегля филми, но слушам много музика, затова ще помоля някой да ми обясни след като се приеме АСТА и започне да се прилага / в което нямам никакви съмнения/, КАКВО ЩЕ МОГА ДА ПОЛЗВАМ ЗАКОННО?
137
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези *** ако го ратифицират това си правят политическо харакири. На дали някой ще гласува за тях след това? Следващия парламет ще е по-шарен и от дъгата :)
136
9
 
4
 
! Отговори
_ преди 12 години
Между другото, има съществена разлика между Иван и Петя.Здравият разум казва, че Иван нищо не нарушава, а Петя нарушава авторски права. Не ми е ясно защо се приравняват двата случая, сякаш става дума за едно и също нещо.
135
1
 
12
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Сигурен съм,че онези 240 полуидиота ще ратифицират АСТА.Vae victis-lat.Очаквам следващия ход да е,да ни тикнат и по един GPS,в задниците,кофти,но такава е съдбата на роба.
134
0
 
13
 
! Отговори
пешо преди 12 години
Понятието "дупедавец" е в сила за управляващите!!!!
133
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да е ясно, че ACTA e подписан вече от Бойко Борисов и трябва да се гласува и подпише и от депутатите на ГЕРБ и после и от президента Росен Плевнелиев, за да стане закон в България и МВР министъра Цветан Цветанов да почне да го прилага в София и в другите градове и села.
132
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Понеже АСТА е предложена от американци, моля многоуважаваният г-н Посланник да ни разясни великите права и свободи, които ни се гарантират с този закон. Нека разбули неяснотите отнасно това, че ще бъдем смятани за престъпници по презумпция и че ще бъдат нарушени изконните ни човешки права на защите. /сега достатъчно възпитано ли е Днес.бг, че да не го махнете?/
131
0
 
16
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Вождът на "прозрачната партия" с "новия морал" тайно подписва подобен тип споразумения. Очаква се скоро медиите на Шопаря (да го наречем кодово Пеевски), приятел на врага на държавата (да го наречем кодово Доган), да ни залеят с това колко положителна и прозрачна е тайната процедура.Единственият шанс е Европарламентът да отхвърли поредната лобистка безумица. За пари и седалище даваме... така де, това на народа. Първи на опашката разбира се ще е местният патриот - вожд.
130
5
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Добре де, и без друго не ползвам програмите на Майсрософт и не тегля филми, ама да ме следят и в интернет... Това вече на нищо не прилича!Да си ловят пиратите и да си ги съдят, ама откъде накъде ще карат доставчика да ме шпионира и даже да им дава информация?!
129
0
 
9
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
абе ,господа депутати,вие може ли да спрете гората да се разлиства....??

Спонсорирани публикации